Volgens de Algemene Wet Gelijke Behandeling zijn we allemaal gelijk, maar in de praktijk zijn er verschillen. Mannen krijgen doorgaans nog altijd meer betaald dan vrouwen en nieuwe Nederlanders verdienen gemiddeld minder dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Door te beseffen dat niet iedereen dezelfde kansen heeft, kan daar beleid op worden gemaakt. Bewustwording dat iedereen gelijk is, maar niet dezelfde kansen heeft, is de eerste stap als je aan de slag wil met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DGI).
SBI Formaat en diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie
Diversiteit gaat volgens SBI Formaat om het erkennen dat er verschillen bestaan in leeftijd, gender, arbeidsvermogen, LHBTI en culturele diversiteit. Inclusie gaat over het overbruggen van die verschillen. Gelijkwaardigheid verzorgt maatwerk, zodat iedereen gelijke kansen en mogelijkheden krijgt.
Een beleid gericht op DGI zorgt voor een gezond werkklimaat dat afstraalt op de organisatie. Het is bewezen dat divers samengestelde teams aantoonbaar creatiever en effectiever zijn. Met meer invalshoeken en talenten in huis is er meer probleemoplossend en analyserend vermogen om vraagstukken aan te pakken. De OR kan hier invloed op uitoefenen.
De OR en diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie
Wij zijn gericht op het bevorderen van diversiteit en inclusie binnen organisaties. Onze missie is om een omgeving te creëren waarin verschillen worden omarmd als een bron van kracht, waar iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt, ongeacht achtergrond, geslacht, leeftijd, etniciteit of identiteit. Samen bouwen aan een samenleving waar gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid centraal staan, waar zowel bestuur, als de medezeggenschap en toezichthouders actief gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie bevorderen en versterken.
In dit kader streven wij ernaar dat…
- organisaties succesvol trajecten in gang zetten om de hele organisatie meer divers, inclusief en gelijkwaardig te maken;
- ondernemingsraden diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de agenda zetten (artikel 28) en het initiatiefrecht (artikel 23) gebruiken om concrete voorstellen te doen;
- er binnen alle organisaties meer gelijkwaardigheid is en grotere diversiteit. Een veilige en sociale plek waar iedereen kan en wil werken. Met als bijkomend gevolg een beter presterende organisatie die meer winstgevend is.
“Ons basisprincipe is: met elkaar in gesprek gaan en blijven, zowel informeel als formeel. Door aan onderlinge verbinding te blijven werken ontstaan er bruggen die bewustwording en ontwikkeling van medewerkers en de organisatie bevorderen en bekrachtigen.”
Onze experts
Onze experts zijn gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Voor vragen kan je direct contact opnemen met de experts of met SBI Formaat (0343 473 333).