Week van de Werkstress

Ook dit jaar wordt weer de Week van de Werkstress (11 t/m 15 november 2024) georganiseerd door OVAL.

“Sociale veiligheid op de werkvloer raakt ons allemaal: werkgevers, (potentieel) werkenden, leidinggevenden, collega’s en stagiairs. Het wordt in grote mate gecreëerd en in stand gehouden door het gedrag en de interactie tussen mensen. Een gebrek aan een sociaal veilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress, wat negatieve gevolgen heeft voor individuele medewerkers, teams en organisaties.“(Bron: OVAL) 

Partner van de Week van de Werkstress!

Samen met OR Consultancy en Odyssee is SBI Formaat partner van de Week van de Werkstress.

SBI Formaat is gevestigd op Landgoed Zonheuvel (een van de negen SDG Houses in Nederland). De SDG’s, de Sustainable Development Goals, zijn 17 wereldwijde doelen die streven naar een betere en duurzame toekomst voor iedereen in 2030, waarbij economische, sociale en ecologische aspecten in evenwicht worden gebracht om een betere wereld voor de huidige en toekomstige generaties te bevorderen.
De Week van de Werkstress 2024 is één van onze bijdrages aan SDG 3 (goede gezondheid en welzijn bevorderen) en SDG 8 (het creëren van veilige, gezonde (dus stressvrije) en duurzame arbeidsomstandigheden).

Op deze pagina vind je verschillende tips, informatie en tools voor de preventie van werkstress en het creëren van werkplezier.

Webinar Sociale veiligheid en de rol van de OR

Sociale veiligheid heeft een positief effect op het functioneren en presteren van medewerkers.

Krijgt de OR wel eens signalen over afdelingen waar het heel goed gaat? Of juist meldingen als medewerkers zich minder veilig voelen op hun werkplek? Wat kan de OR hieraan doen? Wat is belangrijk als het gaat om sociale veiligheid?

Meld je aan voor het webinar op donderdag 14 november 2024 (10.00 – 11.00 uur) en krijg deskundige en toegankelijke uitleg over sociale veiligheid en de belangrijke rol van de OR.

Meld je hier aan voor het webinar

Meet de sociale veiligheid binnen jouw (OR-)team

Sociale veiligheid/psychologische veiligheid is heel belangrijk binnen een team; het draagt in grote mate bij aan de prestaties van het team. Maak je eigen vragenlijst aan op de website van Scrummasters en meet hoe het met de psychologische veiligheid van jouw team is gesteld. Breng na de meting het gesprek binnen het team op gang door de resultaten te bespreken.

Een gebrek aan een sociaal veilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress, wat negatieve gevolgen heeft voor individuele medewerkers, teams en organisaties. SBI Formaat draagt graag bij aan de Week van de Werkstress en natuurlijk aan een sociaal veiligere werkomgeving!

Maak een vragenlijst aan met jouw persoonlijke link

Werkstress scan

De stress die je ervaart kan diverse oorzaken hebben. Het is onder andere afhankelijk van je werkomgeving, waaronder cultuur, de stijl van leidinggeven en samenwerking. Ook kan de werkstress komen door je eigen functie, werktijden, hoeveelheid werk en de wijze waarop jij je werk organiseert.
En uiteraard heeft ook je persoonlijkheid en privéleven hier invloed op.

Help jij ons inzicht te krijgen in de oorzaken van werkstress?

Vul hier de scan 2024-2025 in

Focus

Hoe zorg je ervoor dat werkstress bespreekbaar is en dat er aandacht aan wordt besteedt?

De stimulerende rol van de OR

Week van de Werkstress

Het thema werkstress is erg actueel. Werkdruk, werkstress is één van de grootste risico’s voor werknemers in Nederland. Het komt in veel organisaties voor.
De OR heeft een belangrijke rol in het terugdringen en voorkomen van werkstress. Maar hoe ziet die rol van de OR er precies uit?

 

Lees hier meer over in het digitale boekje ‘Werkstress, de stimulerende rol van de OR’ dat diverse tips en handvatten bevat zodat je met de OR aan de slag kan gaan met de preventie van werkstress.

 

Download hier het boekje ‘Werkstress, de stimulerende rol van de OR’

Blijf de baas over je eigen (OR-)werkplezier

Als OR-lid verricht je naast je ‘gewone’ reguliere werk ook werkzaamheden voor de OR. Zo heb je te maken met ingewikkelde, strategische vraagstukken die een grote impact op de organisatie en medewerkers hebben. Van jou wordt verwacht dat jij daar als OR-lid zo goed mogelijk mee omgaat. Dat jij je verdiept in taaie stukken, goede overleggen voert, enz.. Dat kan behoorlijk pittig zijn en werkdruk geven.

Hoe krijg of hou jij je werkplezier als OR-lid, waardoor je vitaal en gemotiveerd je OR-werk blijft doen naast je reguliere werk?

 

Download hier het boekje ‘Blijf de baas over je eigen (OR-)werkplezier’

Werkstress scan

SBI Formaat heeft in het kader van de Week van de Werkstress een scan ontwikkeld. Lees hier de resultaten van 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023.

 

De stress die je ervaart kan diverse oorzaken hebben. Het is onder andere afhankelijk van je werkomgeving, waaronder cultuur, de stijl van leidinggeven en samenwerking. Ook kan de werkstress komen door je eigen functie, werktijden, hoeveelheid werk en de wijze waarop jij je werk organiseert. En uiteraard heeft ook je persoonlijkheid en privéleven hier invloed op.
Help jij ons mee om een goed beeld te krijgen door de scan (weer) in te vullen? Het zal ca. 5 minuten in beslag nemen.

 

Vul hier de scan 2024-2025 in

Een goed gesprek helpt! Gebruik de gesprekskaarten

Samen met CAOP, AWVN en de Baak ontwikkelde SBI Formaat de gespreksleidraad Werkstress. Deze leidraad bestaat uit 12 kaarten, waarmee je letterlijk een stressthema (of werkplezier) aankaart. Het helpt om te horen hoe een ander de hoge werkdruk te lijf gaat en het geeft energie om te praten over wat plezier geeft in het werk. Nieuwsgierig naar de leidraad? Download hier de gesprekskaarten en de handleiding.

 

Meer informatie hierover of wil je ondersteuning bij het gebruik van de gesprekskaarten? Neem dan contact met ons op.

 

Vertrouwenspersoon & stress; hoe werkt het?

Werkstress wordt in de Arbowet genoemd bij de term psychosociale arbeidsbelasting (PSA). PSA wordt verder uitgelegd als de factoren discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk die stress in het werk teweeg brengen. En stress wordt uitgelegd als een toestand die als negatief ervaren lichamelijke, psychische of sociale gevolgen heeft.

 

De werkgever heeft de plicht beleid op te stellen om dit te voorkomen en als dat niet mogelijk is te beperken. Hierin past de rol van de vertrouwenspersoon. Stress wordt schadelijker als het te veel en te lang piekt, er geen tijdig herstel komt of als je er te lang mee blijft lopen. Heb je last van pesten of ander ongewenst gedrag, voel je je onveilig bijvoorbeeld in je team, praat erover. Dat kan met je collega, je leidinggevende en/of de vertrouwenspersoon. Tijdig aan de bel trekken, is belangrijk. De vertrouwenspersoon geeft je een luisterend oor. Samen kijk je welke stappen je kan nemen. De stappen die je eventueel neemt, bepaal je zelf.

 

Externe vertrouwenspersoon nodig?

De vertrouwenspersoon kan je helpen bij vervolgstappen en bijvoorbeeld bij een gesprek aanwezig zijn. Externe vertrouwenspersoon nodig? SBI Formaat beschikt over een pool van ervaren en deskundige vertrouwenspersonen.

 

Meer informatie over of behoefte aan een externe vertrouwenspersoon?

 

In dit filmpje kun je zien hoe de vertrouwenspersoon werkt:

 

 

Nog even over PSA. Dat gaat niet alleen over ongewenst gedrag, maar ook over werkdruk. De wetgever heeft die term niet voor niets bedacht. Alle PSA-factoren kunnen stress veroorzaken. Ook kun je de factoren niet los zien van elkaar. Zo kan een hoge werkdruk een aanjager zijn voor ongewenst gedrag. Je hebt bijvoorbeeld een korter lontje en je kritische opmerking kan dan vervelend overkomen. Ook kan minder tijd voor elkaar minder begrip voor elkaar genereren. Kortom, een preventief PSA-beleid is belangrijk. En ook daar kan de vertrouwenspersoon naast vele andere spelers zoals de preventiemedewerker, OR en bedrijfsarts een rol in spelen.

 

Meer informatie over de vertrouwenspersoon

 

SBI Formaat heeft speciaal voor vertrouwenspersonen trainingen ontwikkeld.

  • Basistraining vertrouwenspersonen:
    Deze training is gericht op (nieuwe) vertrouwenspersonen die een goede basis willen leggen voor hun functie. Na deze dag heb je kennis van het wettelijk kader en de vaardigheden voor het voeren van het opvanggesprek.
    Meer informatie & aanmelden klassikale Basistraining vertrouwenspersonen
    Meer informatie & aanmelden online Basistraining vertrouwenspersonen
  • Vertrouwenspersoon en diversiteit
    Diversiteit binnen organisaties is een belangrijk thema voor vertrouwenspersonen. Diversiteit en inclusie bepalen immers in grote mate de sociale veiligheid binnen organisaties.
    Tijdens de training gaan we in op de feiten en mechanismen rondom diversiteit en inclusie. We onderzoeken een aantal vragen: hoe divers is jouw organisatie? Voelen diverse werknemers zich wel thuis en veilig? Waar loop je tegenaan als vertrouwenspersoon en hoe kan je hiermee omgaan en de organisatie adviseren? Aan de het eind van de training is er volop ruimte voor intervisie.
    Meer informatie & aanmelden
  • Basic training course Confidential adviser (for employees)
    This training course is aimed at (new) confidential advisers who want to lay a good foundation for their role. As a result of this day, the confidential adviser had knowlegde of the legal framework and the skills for conducting a reception interview.
    More information & registration

Ontwikkeling

Wil je meer inzicht krijgen in en concrete handvatten krijgen om met de OR aan de slag te gaan met werkstress? SBI Formaat biedt diverse (maatwerk)trainingen aan.

Training OR en werkdruk

Werkdruk, werkstress is een van de grootste risico´s voor werknemers in Nederland. Het komt in veel organisaties voor. Maar wat is ’t nu eigenlijk, wat zijn de risico’s van stress en hoe is werkdruk te beheersen en te voorkomen?

 

Tijdens deze cursus ‘Werkdruk te lijf!’ hoor je het allemaal en krijg je inzicht in de rol van de ondernemingsraad (OR). Je leert hoe de OR het onderwerp binnen de organisatie bespreekbaar kan maken en er verder mee aan de slag kan gaan. We werken onder meer met de gespreksleidraad Werkstress.

 

Meer informatie & aanmelden

Training Ongewenst gedrag en integriteit

Het is belangrijk dat organisaties een goed functionerend intern meldsysteem hebben. Voor ondernemingsraden is op dit gebied een belangrijke rol weggelegd. Het gaat niet alleen om instemmingsrecht over de klachtenregelingen voor ongewenst gedrag en integriteit. Maar juist ook de blijvende zorg en aandacht of het systeem wel werkt is van groot belang.

 

In deze training gaan we expliciet in op de criteria waaraan een goed zorgsysteem moet voldoen en hoe de evaluatie en bijstelling in de organisatie kan worden geregeld.

 

Meer informatie & aanmelden

Maatwerktraining

Eerder genoemde trainingen en onderwerpen gerelateerd aan werkstress kunnen wij ook als maatwerktraining aanbieden.

 

Wanneer je kiest voor een maatwerktraining, inventariseert de professional van SBI Formaat de vragen en verdiept zich in de situatie. Op basis hiervan, ontvang je een voorstel voor een trainingsprogramma. Zo geeft de maatwerktraining (mogelijk aangevuld met advies of coaching) antwoord op de juiste vragen. Zodat er direct rendement in de praktijk ontstaat.

 

Meer informatie & maatwerktraining aanvragen

Grip

Hoe krijgen we meer grip op werkstress? In onderstaande artikelen komen verschillende situaties in combinatie met werkstress aan bod waarbij de organisatie, de OR en vertrouwenspersoon een rol speelt.

Whitepaper – Duurzame inzetbaarheid

Nederland is in een behoorlijk hoog tempo aan het ontgroenen en vergrijzen. We worden met z’n allen ouder, wat gevolgen heeft voor de AOW-leeftijd. Vrijwel alle organisaties zien daarom dan ook de noodzaak van duurzame inzetbaarheid in. Met als gevolg dat duurzame inzetbaarheid nu meer op de agenda van HR-afdelingen, het MT-overleg en het overleg met de ondernemingsraad staat.

 

Er zijn diverse modellen en instrumenten ontwikkeld die helpen om op organisatieniveau een beleid duurzame inzetbaarheid te ontwikkelen. Vrijwel elk model bestaat uit Arbo- en HR-elementen. Zo heeft ook de Sociaal Economische Raad (SER) een model ontwikkeld.

 

Download de whitepaper waar we ingaan op de ontwikkeling van het beleid duurzame inzetbaarheid voor ondernemingsraad en preventiemedewerker aan de hand van het model van de SER.

 

Download hier de whitepaper

Artikel – Een open, veilige en inclusieve cultuur bouwen

De laatste jaren verschijnen er regelmatig berichten over grensoverschrijdend gedrag en onveilige werkomgevingen in de media. Op veel plekken blijkt wat aan de hand te zijn. Steeds meer bedrijven en organisaties zijn zich ervan bewust dat een open, veilige en inclusieve cultuur van belang is. Voor de medewerkers, en ook voor het bedrijf of de organisatie zelf. Ook bij steeds meer ondernemingsraden staat het onderwerp op de agenda: hoe zorgen we voor een veilige werkomgeving voor iedereen?

 

Lees verder

Artikel – Rol van leiders bij een sociaal veilige cultuur

Het is belangrijk in een sociaal veilige cultuur om elkaars grenzen te respecteren en om deze bespreekbaar te kunnen maken. Een leidinggevende die dit soort gesprekken op een goede manier begeleidt met een lage schuldimplicatie draagt bij aan het vertrouwen en veiligheid om dit te doen.

 

Lees verder

Artikel – Hoe ervaar jij je werk-privé balans?

Ook vorig jaar hebben we weer een werkstress scan uitgezet tijdens de Week van de Werkstress. Op basis van de antwoorden zien we een beeld ontstaan op individueel, team en organisatie niveau. Deze blog gaat in op de resultaten op individueel niveau. Hoe is jouw werk-privé balans?

 

Lees verder

Artikel – Concreet aan de slag met werkstress

Ook vorig jaar hebben we weer een werkstress scan uitgezet tijdens de Week van de Werkstress. Op basis van de antwoorden zien we een beeld ontstaan op individueel, team en organisatie niveau. Deze blog gaat in op de resultaten op organisatie niveau. Hoe kan je concreet aan de slag met werkstress?

 

Lees verder

Ondersteuning nodig?

Wil je stappen zetten om binnen jouw organisatie met werkstress aan de slag te gaan? Onze specialisten (expertiseteams Arbeid & Gezondheid en HR) ondersteunen je hierbij graag. Vul hieronder het formulier in en onze collega’s nemen contact met je op.

Stel hier je vraag over werkstress!

  • Algemene voorwaarden

    Hierbij gaat u akkoord met de algemene voorwaarden. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacy- en cookieverklaring verwerkt. Lees hier onze  privacy- en cookieverklaring.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel dit bericht