De rol van de OR bij beroepsziekten
Beroepsziekten dragen bij aan een groot deel van het ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en vroegtijdige sterfgevallen. Genoeg redenen om hier als OR mee aan de slag te gaan.
In het rapport ‘Beroepsziekten in Beeld’ van het Ministerie van SZW is de top drie van oorzaken van beroepsziekten van de afgelopen jaren in beeld gebracht. Dit zijn:
- Werkstress, denk hierbij aan psychosociale arbeidsbelasting in de vorm van te hoge werkdruk en ongewenst gedrag;
- Fysieke belasting, zoals lichamelijk zwaar werk en beeldschermwerk;
- Blootstelling aan gevaarlijke stoffen met als mogelijk gevolgen werkgerelateerde kanker, longaandoeningen en miskramen.
Als OR kun je een belangrijke rol spelen in het terugdringen van deze oorzaken.
Op deze trainingsdag gaan we in op hoe je dit als OR kunt aanpakken. Denk hierbij aan de invloed die je hebt op de kwaliteit van de risico-inventarisatie en -evaluatie, het bijbehorende plan van aanpak en ook op het niveau van de arbozorg voor medewerkers door de invulling van de preventiemedewerker en de inhoud van het contract met de arbodienst of bedrijfsarts.
We sluiten deze dag af met een praktisch actieplan voor je eigen OR of VGWM-commissie om hier op een effectieve manier invulling aan te geven.
Tip
Kom samen met je collega-OR/VGWM-commissie-lid naar deze training. Dan kun je gericht samen werken aan opdrachten die gaan over de arbo-organisatie van jouw bedrijf of instelling of een specifieke arbo-kwestie van jouw organisatie onder de loep te nemen.
Ook is het een goed idee om je preventiemedewerker/arbo-coördinator mee te nemen. Deze manier van werken heeft een positief effect op de onderlinge samenwerking.
SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen
Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:
Het zorgen voor een goede gezondheid bij iedereen en het promoten van welzijn voor alle leeftijden. |
Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang. |
Economische groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet en als winsten en inkomens eerlijk verdeeld worden. |