Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie

Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie in organisaties;
de OR maakt het verschil

In de natuur is het overduidelijk: door diversiteit overleeft de natuur! Verschillende soorten planten en dieren hebben elkaar nodig. Het mooie van de natuur is dat het ons dagelijks voorbeelden geeft hoe wij als mensen zouden kunnen ‘organischeren’.
Een organisatie vraagt ook om diversiteit. Een organisatie die producten en diensten levert aan de samenleving zal qua personele samenstelling een spiegel moeten zijn van die samenleving. Ook hier geldt dus dat diversiteit de organisatie levend houdt. Diversiteit en inclusie raken elkaar. We hebben elkaar nodig en sluiten dus niemand uit.
Organisaties die investeren in diversiteit en inclusie hebben dus meer kans op ‘overleven’.

Dit denken en doen gaat niet vanzelf. Gemiddeld gaat meer dan 90% van ons handelen onbewust. Ook als het gaat om diversiteit en inclusie. Hoe kan je werken aan bewust bezig zijn met diversiteit en inclusie?
De ondernemingsraad speelt hierin een belangrijke rol. Juist door diversiteit en inclusie worden belangen van mens en organisatie aan elkaar gekoppeld. En kunnen dus beide winnen. De OR kan natuurlijk ook het instemmingrecht en initiatiefrecht gebruiken voor mens en organisatie

Doelen van de training Diversiteit en inclusie

In deze training leer je wat diversiteit is en hoe je het kan omzetten naar inclusie, dit door de betrokkenheid van alle medewerkers te vergroten. Deze training biedt een vrije en veilige omgeving om te verkennen wat mogelijk en nodig is in jouw organisatie. Gedurende de training werk je aan een plan van aanpak om als OR je rol te pakken en bij te dragen aan een inclusieve organisatie.

Voor wie

Je bent een bevlogen OR-lid voor wie het thema diversiteit van belang is en je wilt graag iets doen voor anderen op het gebied van betrokkenheid, maar vindt het moeilijk vinden om het thema diversiteit scherp te krijgen. Je hebt oog voor de mens met al haar kenmerken van bijvoorbeeld kleur, leeftijd, sekse, geloofsovertuiging, opleiding, leefstijl, geaardheid, cultuurverschillen etc. en je wilt verandering en bewustwording als het gaat om diversiteit en inclusie binnen jouw eigen organisatie.

Trainers

De training wordt gegeven door Shirley Mathoera en Coby Franken. Shirley is trainer/adviseur bij SBI Formaat en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor medezeggenschap en specialist in diversiteit. Coby is trainer/adviseur bij SBI Formaat en actief in de LHBT-beweging en bestuurslid van het Mil Colores (organisatie van en voor biculturele LBT+-vrouwen).

Deze training kan ook op maat worden gegeven. Stuur een mail aan coby.franken@sbiformaat en we gaan met jullie in gesprek over een passende training voor jullie eigen medezeggenschap.

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.
Gendergelijkheid Gelijkheid wordt o.a. afgemeten aan verschil in beloning voor arbeid, arbeidsdeelname en de positie van alle werknemers binnen organisaties.
Economische groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet en als winsten en inkomens eerlijk verdeeld worden.
SDG10 Meer sociale samenhang: iedereen moet gelijke kansen krijgen om deel uit te maken van de sociale infrastructuur.
  • 09:15 - 09:30

    Aankomst locatie

    Koffie en thee staan klaar.

  • 09:30 - 09:45

    Welkom, ontvangst, introductie en kennismaking

  • 09:45 - 12:30

    Diversiteit: verschillen, overeenkomsten en verbinden

    De ochtend staat in het teken van beeldvorming en bewustwording.

    Diversiteit is meer dan alleen verschillen. Maak het verschil door je te focussen op de overeenkomsten. Bewustwording, oordeelvorming, erkenning en waardering willen wij toch allemaal? Doel is het realiseren van een werkomgeving waarin een ieder zich vrij en veilig voelt. Door verbinding heb je automatisch een gezamenlijke doel. Door het hebben van een gevarieerd samengesteld personeelsbestand kom je tot optimale resultaten. We hebben het in het begin over diversiteit- diversiteit gaat over verschil denken.
    Later in de training hebben we het over inclusiviteit namelijk de overeenkomsten. Hoe kunnen we eenheid in verscheidenheid verbinden.

    • Eerst leren we wat diversiteit is en welke verschillende interpretaties die er zijn over dit thema;
    • Met diverse interactieve methodieken gaan we in gesprek over beelden die ieder heeft bij diversiteit. We zoeken de verschillen en de overeenkomst en verbinden deze met elkaar. In de kern verbinden we; de verschillen voegen we toe.
  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 16:15

    Naar een inclusieve organisatie: weerstand, doelen, draagvlak, actie

    Diversiteit is een thema die weleens voor weerstand kan zorgen. Vaak omdat het onderwerp is waar niet meteen een oplossing voor is en dit zorgt voor onwetendheid en onzekerheid. Het thema heeft met betrokkenheid van iedereen te maken, dus ook de mensen die onwetend zijn. Hoe ga je om met medewerkers die weerstand hebben met het onderwerp?

    Tijdens dit onderdeel leer je hoe je omgaat met weerstand door de juiste vragen te stellen en de juiste houding te hebben. Je leert dialoog te voeren zonder dat je jezelf en het onderwerp hoeft te verdedigen. Hiermee werk je aan het vergroten van draagvlak en kun je als OR aan de slag met het maken van een concreet plan van aanpak (initiatiefvoorstel).

    • Oefenen met het voeren van dialoog;
    • Tips voor het vergroten van draagvlak;
    • Handvatten voor het opstellen van een plan van aanpak (initiatiefvoorstel).
  • 16:15 - 16:30

    Afronding en afspraken

    We maken afspraken over hoe we vasthouden aan wat we in gang hebben gezet.

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie