Fysieke belasting en de rol van de OR
Toppers op het werk!
De Arbowet geeft aan dat een werkgever naar een zo goed mogelijk beleid moet streven, zodat een werknemer veilig en gezond kan werken. Fysieke belasting (over- of onderbelasting) is één van de risico’s waar een werknemer aan blootgesteld kan worden en die tot klachten of zelfs ziekte kan leiden.
Binnen veel organisaties vinden werkzaamheden plaats die fysiek belastend zijn. Reden genoeg voor een OR om het onderwerp op de agenda te zetten en hiermee aan de slag te gaan.
Uit recent onderzoek blijkt dat 460.000 werknemers een beroepsziekte hebben opgelopen aan het bewegingsapparaat. Deze klachten leiden jaarlijks tot 7 miljoen verzuimdagen en een kostenpost van 1,5 miljard euro! Naast deze kostenpost brengt dit veel ongemak voor de betreffende medewerker met zich mee. Want dit houdt in dat bijna een half miljoen mensen in Nederland een ziekte aan het houdings- en bewegingsapparaat hebben opgelopen tijdens en door het werk. En dat is (te) veel. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt dit probleem serieus en heeft hiervoor een campagne gelanceerd, hoe top werk jij?
Doelstellingen van de training
Na het doorlopen van de training heb je:
- inzicht wat fysieke belasting is en de wettelijke eisen van fysieke belasting;
- inzicht (op hoofdlijnen) welke instrumenten er ingezet kunnen worden om aan de slag te gaan met fysieke belasting;
- inzicht in de mogelijke rol van de OR/VGW(M)-commissie;
- een actieplan voor de OR/VGWM-commissie opgesteld.
Werkwijze in deze training
In deze cursus wordt onder meer gewerkt met:
- Korte informatieblokken, afgewisseld met praktijkopdrachten en discussieblokken.
- Groepsopdrachten, vaak aan de hand van checklisten waarmee je de fysieke belasting van jouw organisatie beoordeelt.
Tip
Kom samen met je collega-OR/VGWM-commissie-lid naar deze training. Dan kun je gericht samen werken aan opdrachten die gaan over de arbo-organisatie van jouw bedrijf of instelling of een specifieke arbo-kwestie van jouw organisatie onder de loep te nemen.
Ook is het een goed idee om je preventiemedewerker/arbo-coördinator mee te nemen. Deze manier van werken heeft een positief effect op de onderlinge samenwerking.
SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen
Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:
Het zorgen voor een goede gezondheid bij iedereen en het promoten van welzijn voor alle leeftijden. |
Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang. |
Economische groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet en als winsten en inkomens eerlijk verdeeld worden. |