Basistraining DB-leden: invloed uitoefenen

Voorzitter & secretaris: proactief invloed uitoefenen

Invloed uitoefenen: hoe word je een proactieve OR? Deze training is voor OR-voorzitters en secretarissen die hun OR vooruit willen helpen op het gebied van proactief werken. Je krijgt handvatten voor:

  1. Het vroegtijdig inbrengen van criteria van de OR;
  2. Het benutten van het krachtenveld in de organisatie;
  3. Het onderhandelen met de bestuurder.

Je leert werken met de Navigatormethode. En je ontdekt wat het dagelijks bestuur (DB) kan doen om van de OR een actief meedenkende club te maken.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor DB-leden van de OR: voorzitters en (ambtelijk) secretarissen. Tijdens de training werken we afwisselend met de hele groep en met de DB’s apart. We raden daarom aan om deze training met minimaal twee DB-leden te volgen.

Leerdoelen van de training ‘Invloed uitoefenen’

Na afloop van deze training:

  • Kun je werken met de Navigatorwerkmethode voor proactief invloed uitoefenen;
  • Weet je hoe je het krachtenveld binnen de organisatie kunt benutten voor het uitoefenen van invloed;
  • Weet je wat nodig is voor effectieve onderhandelingen;
  • Weet je hoe je je eigen OR meer proactief kunt laten werken.

Manier van werken

We raden aan om deze training met het gehele DB te volgen, of in ieder geval met meer DB-leden. De training bevat verschillende oefeningen voor toepassing in je eigen OR. Daardoor kom je als DB sterker uit deze training én jullie hebben een plan voor het verder ontwikkelen van jullie OR als proactieve gesprekspartner.

De Navigatorwerkmethode

De Navigator werkmethode is ontwikkeld op verzoek en met steun van het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid om de praktijk van het medezeggenschapswerk te verbeteren. Er is een actieve groep licentiehouders en enthousiaste gebruikers. Het lijkt een veelbeproefde en ook goed werkende methodiek te zijn voor een pro-actieve aanpak.
Proactief werken navigatormethodeWil je meer weten over de achtergronden van de Navigatorwerkmethode? Bezoek de website nvgtr.nl.

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.
SDG10 Meer sociale samenhang: iedereen moet gelijke kansen krijgen om deel uit te maken van de sociale infrastructuur.

Boek Leiding geven aan de OR

Bij deze training ontvang je het boek ‘Leiding geven aan de OR’.

  • Dag 1

  • 09:30 - 10:00

    Aankomst locatie

    Ontvangst met koffie en thee.

  • 10:00 - 12:30

    Thema 1: Kennismaking

    Met de kennismaking leggen we een basis voor een leerzame en inspirerende training.

    Thema 2: De invloed van onze OR

    Hoe tevreden ben je nu over de invloed van jullie OR? En wat doet jullie OR om zijn invloed te vergroten? We zetten op een rij wat de mogelijkheden zijn voor beïnvloeding in diverse fasen van besluitvorming. Tevens bespreken we de belangrijkste taken van het DB. En ieder benoemt waar hij/zij deze training aan wil werken.

  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 17:00

    Thema 3: De Navigator Methode voor de proactieve OR

    De Navigator Methode geeft concrete handvatten om vroegtijdig invloed uit te oefenen op veranderingen in de organisatie. De Navigator zegt: “Niet vragen maar vinden”. De OR profileert zich vroegtijdig met een eigen toetsingskader voor een aankomende verandering. Op basis hiervan kan de OR actief onderhandelen.

    Vanmiddag behandelen we de Navigator Methode. Vervolgens gaat elk DB aan de slag met een toetsingskader voor een eigen onderwerp. Je oefent met het presenteren van dit toetsingskader, en je krijgt tips van de andere DB’s. Daarbij komt ook aan de orde hoe je de achterban kunt betrekken bij het maken van een toetsingskader.

  • 17:00 - 17:30

    Pauze en snack

  • 17:30 - 19:30

    Thema 4: Intervisie

    Als DB wil je de OR vooruit helpen. Wat ervaren jullie daarbij als lastig? Zit het in het gedrag van de bestuurder? Of zijn er knelpunten binnen de OR? Vanavond krijgt elk DB de kans om een lastige situatie in te brengen. De andere deelnemers geven hun visie en hun advies.

  • 19:30 -

    Einde van de eerste cursusdag met aansluitend diner

  • Dag 2

  • 09:00 - 12:30

    Thema 5: Proactief aansturen van de OR

    Hoe maak je je OR meer proactief? Het DB heeft daarbij de agenda als belangrijkste hulpmiddel. We bespreken hoe je de OR kunt sturen via de doelen op de agenda. Elk DB oefent met het opstellen van een eigen agendapunt, passend bij de juiste stap in de Navigator Methode.

    Thema 6: Benutten van het krachtenveld

    Om invloed uit te oefenen moet je weten hoe de hazen lopen. Wie zijn hier de sleutelfiguren? Hoe staan ze tegenover deze verandering? Hoe zijn hun onderlinge relaties? Wie legt het meeste gewicht in de schaal? Als oefening breng je het krachtenveld in kaart voor een verandering die de OR wil beïnvloeden. Op basis hiervan bepaal je de strategie: Met welke sleutelfiguren willen je de banden versterken? Hoe pak je dat aan? En welke rol zien we daarbij voor het DB?

  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 16:15

    Thema 7: Onderhandelen met de bestuurder

    Met de Navigator Methode maakt de OR vroegtijdig een eigen toetsingskader voor een verandering. Dit toetsingskader helpt je bij het onderhandelen met de bestuurder: De OR weet wat hij belangrijk vindt en wil daarover concrete afspraken maken. Vanmiddag zetten we de belangrijkste tips voor het onderhandelen op een rij. In de aansluitende oefening ontdek je wat het DB kan doen om onderhandelingen van de OR tot een succes te maken.

    Thema 8: Concrete stappen voor onze OR

    We sluiten de training af met concrete plannen. Welke verbeterpunten nemen we mee? En hoe bespreken we die met onze OR? Wellicht is een maatwerktraining voor de OR een goed vervolg op deze training.

  • 16:30 -

    Afsluiting van de cursus

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie