Basiscursus OR: aan de slag in de OR

Basiscursus OR: voor beginnende OR-leden

Je bent net gestart als nieuw ondernemingsraadslid en je hebt dringend behoefte aan kennis en adviezen. Jouw mede OR-leden hebben het vaak te druk om jou hierin te ondersteunen en jou wegwijs te maken in het OR-werk. Herken je dit? Dan heb je met de ‘Basiscursus OR’ voor de juiste training gekozen.

Als OR-lid heb je veel competenties nodig. Het is niet mogelijk om alle competenties te behandelen in een training van twee dagen. Wij hebben er voor gekozen jou de belangrijkste zaken mee te geven zodat jij met vertrouwen kunt beginnen aan jouw OR-lidmaatschap.

Inhoud

  • De plaats van de OR in de onderneming;
  • Rechten en plichten uit de WOR;
  • Werkwijze van de OR;
  • Communicatie met de achterban;
  • Overleggen/onderhandelen met de bestuurder;
  • Het maken van een persoonlijk werkplan;
  • Vergaderingen.

Een vliegende start voor beginnende OR-leden…

Naast deze training heeft SBI Formaat een uitgebreider aanbod voor startende OR-leden; zowel klassikaal als online. Leg een goede basis voor je OR-werk!

Bekijk hier de online training: ‘Basiscursus OR: aan de slag in de OR’

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.
Economische groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet en als winsten en inkomens eerlijk verdeeld worden.
SDG10 Meer sociale samenhang: iedereen moet gelijke kansen krijgen om deel uit te maken van de sociale infrastructuur.

MZ App

Download onze MZ App op je smartphone en je hebt de gehele WOR bij de hand. Door middel van de zoekfunctie vind jij het juiste wetsartikel. Handig: de WOR is ook offline te raadplegen!

Boeken ‘Aan de slag in de OR’ en ‘Wet op de ondernemingsraden’

Op deze training ontvang je o.a. het boek ‘Aan de slag in de OR: wegwijs in de wereld van de ondernemingsraad’ en het boekje ‘Wet op de ondernemingsraden’.

Informatie bij de Basiscursus OR van SBI Formaat

  • Dag 1

  • 09:30 - 10:00

    Aankomst locatie

    Iedereen komt binnen en koffie en thee staat klaar.

  • 10:00 - 12:30

    Start: Je motivatie en wat je in huis moet hebben als OR-lid

    Je bent nieuw in de OR, en dat vraagt iets van je. Met frisse blik maken we kennis met elkaar en met het OR-werk. Wat heb je in huis en wat wordt er van jou verwacht?

    Deel 1: De OR binnen de organisatie: een sleutelpositie?

    Welke positie neemt een OR in binnen een organisatie? Welke rol vervult hij? Om de positie en rol binnen een organisatie vorm te kunnen geven, zijn er taken vastgelegd in de Wet op Ondernemingsraden (WOR). We bekijken de positie en rol van de OR en onderzoeken hoe de WOR de OR hierin faciliteert.

  • 12:30 - 14:00

    Pauze en lunch

  • 14:00 - 17:00

    Deel 2: Rechten en de belangrijkste bevoegdheden van de OR

    We lopen de belangrijkste bevoegdheden van een OR langs en kijken hoe de praktijk van de deelnemers hierop aansluit. Aan de hand van diverse oefeningen wordt getoetst of de OR-leden hiermee uit de voeten kunnen. We kijken ook nog naar de praktijk van de OR. Komt deze overeen met de theorie?

    Deel 3: Invloed uitoefenen (Artikel 24 overleg)

    Twee keer per jaar een overleg over ‘de algemene gang van zaken’ geeft een OR de mogelijkheid om zo volledig mogelijk geïnformeerd te zijn over de te verwachten ontwikkelingen in de onderneming. Immers, wanneer je als OR weet wat er gaat gebeuren, kun je hierop actie ondernemen. En proberen zoveel mogelijk betrokken te worden bij mogelijke besluiten die de ondernemer wil gaan nemen.

  • 17:00 - 17:30

    Pauze en snack

  • 17:30 - 19:15

    Deel 4: Invloed uitoefenen (contact met de achterban)

    Het onderhouden van contact met de achterban is voor veel ondernemingsraden geen gemakkelijke opgave. Hoe verhoudt communicatie zich tot de inhoud van het medezeggenschapswerk en welke communicatiemiddelen passen bij welke situatie? Vanavond onderzoeken we wie ‘DE achterban’ is, op welke informatie zit ‘DE achterban’ te wachten, wil & kan de OR deze bieden en zo ja, wat is dan een geschikt middel?

  • 19:15 - 19:30

    Afsluiting en einde van de eerste cursusdag met aansluitend diner

  • Dag 2

  • 09:00 - 09:15

    Aanvang tweede dag

    We maken een pas op de plaats en vervolgen het programma.

  • 09:15 - 12:30

    Deel 5: Belang van een goed overleg (OR-vergadering en overlegvergadering)

    Het werk van een OR bestaat voor een groot deel uit overleggen. Allereerst natuurlijk het overleg met de hele OR en daarnaast het overleg met de bestuurder. Beide overleggen bepalen het resultaat van het OR-werk. Een goed overleg begint met het maken van een agenda. Dit lijkt een simpele zaak maar vraagt van een OR het inzicht om prioriteiten te stellen en keuzes te maken.
    We gaan oefenen met het maken van een doelgerichte agenda en gaan vergaderen!

  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 15:45

    Deel 5: Vervolg

    Als OR ben je formeel gelijkwaardig aan de directeur/bestuurder. In de praktijk voelt dat soms anders. Om in de toekomst een prettig en effectief overleg te voeren zetten we vanmiddag het zogenaamde BOB-model in om resultaatgericht te kunnen vergaderen. We gaan in overleg!

  • 15:45 - 16:00

    Afronding en evaluatie

    We ronden af, bespreken mogelijke laatste vragen en een ieder z'n persoonlijke impressie van deze twee dagen.

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie

Sinds juni zit ik bij de OR en om dit zo goed mogelijk te doen is me deze cursus aangeboden. Ik ben erg te spreken over de manier waarop de trainer dit heeft gedaan. Het is geen moment saai geweest, er zat tempo in, er werden genoeg opdrachten gedaan en er was oog voor wat wij als groep fijn vonden.
Je kon goed merken dat de trainer veel ervaring had op dit gebied en hier met veel enthousiasme over sprak. Dat maakt het allemaal tot een leuke cursus waar ik veel geleerd heb en wat mee kan.

Angelique - Medewerker verpakking