Arbo voor gevorderden

Arbo voor gevorderden; meer invloed op arbobeleid

Heb je basiskennis en enige jaren ervaring en wil je op een meer structurele en planmatige wijze invulling gaan geven aan jouw rol als VGW(M)-er of OR-lid? Schrijf je dan in voor de training ‘Arbo voor gevorderden’.

Na de training Arbo voor gevorderden van SBI Formaat ken je de gevolgen van de actuele ontwikkelingen in de arbowetgeving voor de medezeggenschap. Je hebt zicht op het ziekteverzuim(beleid) in jouw organisatie en de rol van de ondernemingsraad (OR)/VGW(M)-commissie hierin. Daarnaast ken je de taken van de preventiemedewerker en heb je een visie ontwikkeld hoe deze rol in uw organisatie ingevuld kan worden. Je analyseert het beleid in jouw organisatie en je kan (initiatief)voorstellen doen om het arbobeleid of het arbozorgsysteem te verbeteren.

Inhoud training Arbo voor gevorderden

In het programma wordt o.a. het volgende behandeld:

  • Actuele ontwikkelingen in de arbowetgeving en de arbocatalogi.
  • Vormen van arbodienstverlening, de interne preventiemedewerker en de veranderende rol van de arbeidsinspectie.
  • Het profiel van de VGW(M)-commissie of OR bepalen.
  • Alles over het arbo-initiatiefvoorstel.
  • Het nut en de inhoud van een arbobeleidsplan.

Werkvormen

Korte inleidingen, informatie over handige tools, praktische opdrachten, discussie, beoordelen, simulatie – oefeningen en maken van voorstellen.

Tip

Kom samen met je collega-OR/VGWM-commissie-lid naar deze training. Dan kun je gericht samen werken aan opdrachten die gaan over de arbo-organisatie van jouw bedrijf of instelling of een specifieke arbo-kwestie van jouw organisatie onder de loep te nemen.
Ook is het een goed idee om je preventiemedewerker/arbo-coördinator mee te nemen. Deze manier van werken heeft een positief effect op de onderlinge samenwerking.

‘Vergroot je impact’

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

Het zorgen voor een goede gezondheid bij iedereen en het promoten van welzijn voor alle leeftijden.
SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.
Economische groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet en als winsten en inkomens eerlijk verdeeld worden.

Ons expertise team Arbeid & Gezondheid

Om gezondheid en welbevinden van de medewerkers in de organisatie te vergroten, heb je de juiste kennis en een effectieve aanpak nodig. SBI Formaat heeft daarom een speciaal expertiseteam Arbeid & Gezondheid dat in vrijwel alle branches bekend en actief is.

De trainers/adviseurs zijn ervaren vakmensen die beschikken over een ruime expertise op het gebied van arbeidsomstandigheden en medezeggenschap. Zij kennen de dagelijkse praktijk in organisaties en spelen daar naadloos op in.

  • Dag 1

  • 09:30 - 10:00

    Aankomst locatie

    Ontvangst met koffie en thee.

  • 10:00 - 12:30

    Start van de training

    Start van de training

    We maken kennis met elkaar en met de organisaties die op de cursus vertegenwoordigd zijn. Voorts zijn er enkele huishoudelijke mede­delin­gen en een korte be­spreking van het cur­suspro­gram­ma.

    Opfrissing Arbowetgeving en actuele ontwikkelingen

    We staan nog weer even stil bij de hoofdlijnen van de huidige Arbowetgeving. Ook nemen we de meest actuele ontwikkelingen in de Arbowetgeving door.

    Arbobeleid: diagnose en ambitie

    Aan de hand van een opdracht breng je de huidige situatie van het arbobeleid van jouw organisatie in kaart. Daarna geef je aan wat de ambitie van jouw organisatie en/of de OR/VGW(M)-commissie is.

  • 12:30 - 14:00

    Pauze en lunch

  • 14:00 - 16:15

    Ziekteverzuimbeleid

    Aan de hand van een opdracht wisselen we de verschillende visies op een gezond ziekteverzuimbeleid uit. In een inleiding wordt vervolgens geschetst uit welke onderdelen een gezond ziekteverzuimbeleid bestaat en hoe deze kunnen worden vormgegeven. Het gaat om de onderdelen:

    • Verzuimregistratie.
    • Preventie.
    • Begeleiding van zieke medewerkers (we staan daarbij ook stil bij de vraag of de Wet Verbetering Poortwachter op een goede manier bij jouw organisatie is ingevoerd).
    • Een strakke organisatie.

     

    Voorts beoordeel je aan de hand van een opdracht hoe het ziekteverzuimbeleid binnen uw organisatie geregeld is. We bespreken de resultaten van de middagopdracht, zetten per organisatie op een rij welke verbeteringen nodig zijn en hoe de OR of VGW(M)-commissie dat voor elkaar kan krijgen.

  • 16:15 - 17:00

    Arbodienstverlening

    In dit onderdeel gaan we in op de verschillende vormen van arbodienstverlening: de maatwerkregeling en de vangnetregeling. In een opdracht neem je de arbodienstverlener van uw eigen organisatie onder de loep.

  • 17:00 - 17:30

    Pauze en snack

  • 17:30 - 19:20

    Het profiel van de OR / VGW(M)-commissie

    Om het arbowerk zo goed mogelijk te kunnen doen, is het nuttig een arboprofiel van de OR / VGW(M)-commissie te maken. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn: waar besteden we aandacht aan, hoe beleidsmatig werken we en hoe georganiseerd zijn we. In de nabespreking proberen we van elkaars ervaringen te leren.

  • 19:20 - 19:30

    Afsluiting en einde van de eerste trainingsdag met aansluitend diner

  • Dag 2

  • 09:15 - 12:30

    Aanvang training

    Interne preventiemedewerker

    Iedere organisatie is verplicht een interne preventiemedewerker te hebben. Echter de manier waarop is niet wettelijk vastgelegd en kan verschillen per organisatie. Na een praktijkgerichte inleiding gaan we aan de hand van een opdracht per OR / VGW(M)-commissie een eigen visie vaststellen rondom het vraagstuk van de preventie-medewerker in de eigen organisatie. Ook is er ruimte om praktijkervaringen uit te wisselen.

    Arbobeleidsplan

    Na een inleiding over het doel en inhoud van een arbobeleidsplan en een blik op enkele praktijkvoorbeelden richt ieder zich weer op de eigen organisatie. Indien aanwezig, wordt bezien hoe het arbobeleidsplan sterker kan worden. Of er wordt nagedacht over de vraag hoe de organisatie tot een goed en effectief arbobeleidsplan kan komen. Ook gaan we in op de eventuele vervolgstap: een arbozorgsysteem.

  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 15:50

    Het initiatiefvoorstel

    De OR/VGW(M)-commissie heeft de mogelijkheid en zelfs het recht om initiatiefvoorstellen te doen. Hoe wordt een initiatiefvoorstel het meest optimaal opgesteld en gehanteerd? Na een blik op een voorbeeld van een bedrijf werkt iedere OR/VGW(M)-commissie een eigen voorstel uit. We bespreken onderling de resultaten.

  • 15:50 - 16:00

    Afsluiting en einde van de training

    Tot slot blikken we terug op deze twee dagen.

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie

Carolina heeft voor onze organisatie een hoop betekent. De kennis die we opgedaan hebben in de loop van de dagen heeft ons als
commissie goed verder geholpen. Niet alleen zijn we als team er sterk uit gekomen, maar we hebben ook een aantal acties en vragen voor verschillende afdelingen binnen Hoogvliet die onze OR enorm gaan helpen.
Persoonlijk vond ik Carolina ook ontzettend aardig en geduldig. Ze kon heel goed meedenken met onze situatie en wat de beste vragen zijn die we kunnen stellen. De sfeer met de andere OR's was ook erg goed en we hebben heel veel van elkaar geleerd.

Thijs - Controlroom Operator

Helemaal top en zeer goed door Carolina. Heerlijk om naar te luisteren en deel te nemen.

Martin - Teamleider, OR VGWM