Aan de slag met arbo

Samen werken aan goede arbeidsomstandigheden; arbotraining SBI Formaat

De zorg voor goede arbeidsomstandigheden is een taak voor zowel werkgever, werknemer en OR/VGW-commissie. De ondernemingsraad (OR) is op dit gebied een gelijkwaardige gesprekspartner, waardoor het daadwerkelijk mogelijk is het beleid te beïnvloeden. Daarvoor is kennis van de Arbowet van groot belang. Het is noodzakelijk te weten waartoe een werkgever is verplicht en welke bevoegdheden de OR heeft als het gaat om arbeidsomstandigheden. Binnen de Arbowet moet de OR veel met de werkgever afspreken en dat betekent dus nóg meer verantwoordelijkheid voor de OR!
Tijdens deze arbotraining hoor je alles over de Arbowet, arbobeleid, arbopraktijk en de belangrijkste trends op arbogebied. Je leert hoe je invloed kunt uitoefenen op het arbobeleid in de organisatie en kunt praktisch met arbo aan de slag.

Tip

Kom samen met je collega-OR/VGWM-commissie-lid naar deze training. Dan kun je gericht samen werken aan opdrachten die gaan over de arbo-organisatie van jouw bedrijf of instelling of een specifieke arbo-kwestie van jouw organisatie onder de loep te nemen.
Ook is het een goed idee om je preventiemedewerker/arbo-coördinator mee te nemen. Deze manier van werken heeft een positief effect op de onderlinge samenwerking.

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

Het zorgen voor een goede gezondheid bij iedereen en het promoten van welzijn voor alle leeftijden.
SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.

ARBO, wat en hoe voor de OR

Tijdens deze arbotraining ontvang je ook het boek ARBO, wat en hoe voor de OR, geschreven door onze trainers/adviseurs. Het boek bevat een combinatie van theorie, voorbeelden uit de praktijk en handige checklists. het is een handig naslagwerk voor ieder OR-lid die met het arbobeleid van zijn organisatie aan de slag gaat.

Arbo Wat En Hoe Voor De OR

  • 09:15 - 09:30

    Aankomst locatie

    Ontvangst deelnemers, koffie en thee staan voor je klaar.

  • 09:30 - 12:30

    Werkrisico's in kaart gebracht

    Welke risico’s doen zich op de werkplek voor? Je krijgt een overzicht van voorbeelden uit de profit, de non-profit sector en de overheid. Ook hoor je meer over de consequenties hiervan voor werknemers en werkgevers. Vervolgens kijken we naar uw eigen praktijk. Welke risico's op het vlak van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting zijn er binnen jouw organisatie?

    De Arbowet: alle regels op een rij

    Welke taken en verplichtingen zijn er voor werkgevers en werknemers? En bij welke beslissingen, die gaan over arbobeleid, heeft de OR inspraak? De belangrijkste regels uit de Arbowet worden op overzichtelijke wijze uit de doeken gedaan. We kijken naar de bevoegdheden die een OR of VGWM-commissie heeft op basis van de Arbowet en de Wet op de Ondernemingsraden. Aan de hand van voorbeelden worden praktijksituaties onder de loep genomen.

  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 15:50

    Vervolg van het programmaonderdeel: de Arbowet

    Arbobeleid

    Met de Arbowet heb je een goede basis. Nu maken we de slag naar een goed arbobeleid. Aan de hand van de Kwaliteitsmeter arbobeleid krijg je een goed beeld van het arbobeleid in jouw organisatie: wat gaat goed? Wat kan beter? De RI&E en het plan van aanpak vormen de basis van het arbobeleid van het arbobeleid. Ook daar wordt kort op ingegaan.

    Goed van start met arbo

    We sluiten de dag af met tips om te komen tot een praktische aanpak van het arbobeleid. Hoe kan de ondernemingsraad stimuleren dat arboknelpunten goed worden aangepakt?

  • 15:50 - 16:15

    Afsluiting en einde van de training

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie