Eerder dit jaar kreeg Carolina Verspuij (trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid) voor het eerst de vraag of ze het thema vrouwen in de overgang en werk wilde behandelen in de training van een VGWM-commissie in de zorgsector. Carolina geeft al meer dan 20 jaar training aan VGWM-commissies. Ook in sectoren waar veel vrouwen werkzaam zijn. Dus het is best opvallend dat het nu pas een keer op de agenda staat voor een training. Wel is het zo dat de laatste jaren in veel sectoren steeds meer vrouwen werkzaam zijn in de leeftijd van 45 tot 60 jaar, de periode van de overgang. Daarnaast wordt het thema meer uit de taboesfeer gehaald.
Risico’s tijdens het werk
Carolina is zich gaan verdiepen in dit onderwerp. Vrouwen in de overgang die (ernstige) klachten hebben, lopen risico’s tijdens het werk. Denk hierbij aan: opvliegers, slapeloosheid, stemmingswisselingen, concentratie- en geheugenproblemen en depressie of angstige gevoelens. Dit kan leiden tot slechter functioneren, een hogere kans op verzuim, overspannenheid of zelfs tot het stoppen met werken. Dit is extra ongewenst omdat vrouwen vaak werken in sectoren waar een groot tekort is aan arbeidskrachten, zoals in de zorgsector. Voorbeelden van maatregelen die kunnen helpen om uitval te voorkomen zijn: flexibiliteit in werkuren, werkbelasting en werkplek, koelere werkruimten en flexibele kledingvoorschriften.
Dus zeker in sectoren waar veel vrouwen werkzaam zijn moeten de risico’s van vrouwen in de overgang onderdeel zijn van de risico-inventarisatie en -evaluatie en het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) en/of preventief medisch onderzoek (PMO). Ook zou er structurele voorlichting moeten worden gegeven over de risico’s bij vrouwen die in de overgang zijn in relatie met hun werk. Daarbij kan men informatie geven over de maatregelen die de organisatie heeft genomen om deze risico’s terug te dringen.
Dit alles start bij het doorbreken van het taboe en het een onderwerp van gesprek maken in de hele organisatie. En daar levert deze VGWM-commissie alvast een belangrijke bijdrage aan.
Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in: Handreiking ‘De overgang en werk’ hulpmiddel om onderwerp te bespreken | SER of De overgang en werk | Arboportaal.
Overgang en werk
Wil je als VGWM-commissie ook de overgang bespreekbaar maken en op de agenda zetten? Ondersteuning hierbij nodig? Neem dan contact op met ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid.
Zit je zelf in de overgang en wil je vaardigheden ontwikkelen om effectief om te gaan met symptomen van de overgang op het werk? Neem dan deel aan de training Overgang en werk van onze partner Odyssee Training & Advies.