Sustainable Development Goals (SDG’s) en medezeggenschap

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Wat houden deze doelen in? En welke rol kan de medezeggenschap daarbij spelen?

De SDG’s

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 wereldwijde doelen die in 2015 zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Met als doel het streven naar een betere en duurzame toekomst voor iedereen in 2030, waarbij economische, sociale en ecologische aspecten in evenwicht worden gebracht om een betere wereld voor de huidige en toekomstige generaties te bevorderen.

Ontdek de 17 SDG’s

SBI Formaat en de SDG’s

SDG doelen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 duurzaamheidsdoelen. Wij willen zelf bijdragen aan de SDG’s, maar wij willen ook organisaties en ondernemingsraden ondersteunen in het werken aan de SDG’s.

Zo zijn onze (maatwerk)trainingen gekoppeld aan één of meerdere SDG’s. Als deelnemer weet jij dan gelijk met welke SDG(‘s) je aan de slag kan gaan. Daarnaast bieden we thematrainingen aan die specifiek gericht zijn op thema’s die betrekking hebben op de SDG’s, denk aan diversiteit & inclusiviteit, werkstress en milieu.

KoersKaartOf willen jullie snel en laagdrempelig aan de slag met de OR om een duurzame organisatie te bevorderen? Speel dan de Koerskaart Medezeggenschap van morgen, vóór morgen (gratis download)!

Lees meer over De KoersKaart en ga direct aan de slag!

Waarom is het belangrijk om als OR met de SDG’s aan de slag te gaan?

Artikel 28 van de WOR (zorgtaken OR naleving wetten) schrijft voor dat de OR verantwoordelijk is voor de bewaking en bevordering van o.a. gelijke behandeling, arbeidsomstandigheden en het effect van het bedrijf op het milieu.

De wereld verandert snel en maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid (onderwerpen die betrekking hebben op de SDG’s) zijn steeds belangrijker geworden. Ondernemingsraden spelen een essentiële rol in het vormgeven van bedrijfsbeleid en besluitvorming. Enerzijds behartigt de ondernemingsraad de belangen van de werknemers en anderzijds heeft de OR oog voor de bredere impact van de organisatie op de samenleving en het milieu.

Als vertegenwoordiger van de werknemers heeft de OR de mogelijkheid om duurzame principes en waarden te integreren in de bedrijfscultuur en -strategieën. Door zich bewust te zijn van de SDG’s en deze doelstellingen te verweven in het beleid van de organisatie, kunnen ondernemingsraden een positieve impact hebben op zowel het welzijn van werknemers als op de maatschappij.

SDG House Landgoed Zonheuvel

SDG huis Campus Landgoed Zonheuvel

SBI Formaat is gevestigd op en is onderdeel van Landgoed Zonheuvel, een van de 9 SDG Houses in Nederland. Een SDG House is een plek waar er actief wordt gewerkt aan het behalen van de SDG’s.
De initiatiefnemers van het SDG House zijn organisaties en bedrijfslocaties die zelf al op lokaal niveau duurzame ‘hotspots’ zijn die samenwerking, kennisuitwisseling en ondernemerschap voor duurzame ontwikkeling bevorderen. Met het netwerk beogen de initiatiefnemers de schaal en impact van hun activiteiten te vergroten.

Initiatieven van Landgoed Zonheuvel

De plastic vrije zone is een van de vele manieren waarmee Landgoed Zonheuvel werkt aan de SDG’s. De plastic vrije zone is een manier om bezoekers aan te moedigen zo min mogelijk plastic mee te nemen en hun eigen afval mee te nemen en op de juiste plek weg te gooien.
Een ander initiatief is de moestuin. Sinds Goedlandt de historische moestuin een nieuw leven heeft ingeblazen, ontspruiten de groenten uit eigen grond, die weer verwerkt worden in de gerechten van het restaurant op Landgoed Zonheuvel.

Samen voor een betere wereld!

Wij zijn als SBI Formaat bewust bezig met de Sustainable Development Goals en hopen hier ons netwerk, onze partners, onze klanten, in mee te nemen. Samen voor een betere wereld.

Bekijk onze trainingen en ontdek aan welke SDG’s jouw organisatie kan bijdragen

Deel dit bericht