Internationalisering

Internationalisering

Dagelijks worstelen ondernemingsraden van dochterbedrijven van internationale concerns met besluiten die niet door hun lokale bestuurder zijn genomen.
‘Sorry, dat is in het buitenland al besloten’ wordt dan gezegd.
Wie heeft eigenlijk nog de leiding in het bedrijf als er geen overkoepelend lokaal management meer is, en afdelingen worden aangestuurd door verschillende managers? En als het resultaat van de locatie vooral wordt bepaald door interne verrekenprijzen en allerlei fees die aan het concern moeten worden betaald, wat zeggen financiële overzichten dan nog? Krijg daar maar eens grip op als ondernemingsraad!

Best practices bij internationalisering: medezeggenschap bij Accenture

Hoe vervul je je taak als medezeggenschapper nu het best als jouw organisatie onderdeel is van een concern met een buitenlandse moeder? In onderstaande video gaat trainer/adviseur Maayke Somers van het Steunpunt Internationalisering langs bij Accenture in Amsterdam. Daar interviewt zij Roy Kuijpers en Bas Bosdriesz van de OR over hun best practices op dit vlak.

Steunpunt Internationalisering

Toch blijkt het mogelijk om in deze en andere situaties effectief te opereren. SBI Formaat heeft een Steunpunt Internationalisering. Een groep van specialisten die de laatste ontwikkelingen bijhoudt op het terrein van internationalisering en de OR direct van dienst kan zijn.
Wij bieden graag onze expertise aan!

Maak kennis met ons steunpunt Internationalisering

Mail naar steunpuntinternationalisering@sbiformaat.nl of bel met één van onze specialisten van het steunpunt:

SBI Formaat John Snel   Marijke Minaard   Sjef Stoop   SBI Formaat Floris Jan Koen

Medezeggenschap in internationale concerns

Ondernemingsraden in vestigingen van internationale concerns kunnen in de praktijk van hun OR-werk tegen verschillende specifieke zaken en knelpunten aan lopen:

  • De OR wordt gepasseerd (niet om advies of instemming gevraagd) wanneer een besluit dat (o.a.) de Nederlandse onderneming (be)treft, genomen wordt door de buitenlandse moeder;
  • De OR krijgt geen zicht op waar de buitenlandse moeder met de Nederlandse vestiging naartoe wil (visie en strategie);
  • Een ingewikkelde internationale (matrix-)organisatie met ondoorgrondelijke bevoegdheids- en verantwoordelijkheidslijnen van het management;
  • Een lastig ten volle te benutten financieel informatierecht (bijvoorbeeld voor OR’s van Europese hoofdkantoren en van R&D-vestigingen van internationale concerns);
  • Een niet-Nederlandse bestuurder of overlegpartner met een andere achtergrond qua cultuur en zienswijze op arbeidsverhoudingen;
  • Een OR die met leden uit verschillende landen is samengesteld, met Engels als voertaal in het bedrijf en in de OR;
  • De relatie van de OR met werknemersvertegenwoordigende organen in het buitenland en met de Europese ondernemingsraad (EOR).

De specialisten/adviseurs van het Steunpunt Internationalisering hebben specifieke deskundigheid in huis als het gaat om internationalisering en medezeggenschap in internationale context.

Wij zijn jullie graag van dienst met deskundig advies, een scan ‘MZ in internationaal concern’ of aandacht voor de specifieke situatie van de OR in een maatwerktraining.

We geven ook training over de Nederlandse medezeggenschap en arbeidsverhoudingen aan niet Nederlandse (bijvoorbeeld UK, Amerikaanse, Japanse) managers en bestuurders. Training en advies verzorgen wij desgewenst in het Engels.

Neem contact op met het steunpunt internationalisering

  • *Uw persoonsgegevens worden conform onze privacy- en cookieverklaring verwerkt. Lees hier onze  privacy- en cookieverklaring.