Programma Nieuwe vormen van participatie en medezeggenschap 2019

nieuwe vormen participatie medezeggenschapOok dit jaar organiseren wij weer het medezeggenschapsevent: Nieuwe vormen van participatie en medezeggenschap! Bekijk hieronder het veelzijdige programma.

Schrijf je hier in

Keynote spreker – Dr. Ben Tiggelaar

Ben TiggelaarWaarom iedereen mee moet doen! Kritisch meedenken en meebeslissen: waarom zou je én hoe doe je het?

Dr. Ben Tiggelaar gaat in deze interactieve sessie in op twee prangende vragen: waarom is kritisch meedoen zo belangrijk? En: hoe zorg je dat je niet alleen meepraat, maar ook echt gehoord wordt? Gebaseerd op actuele gedragswetenschappelijke inzichten én tegelijk zeer praktisch.

1) Waarom kritisch meedoen zo belangrijk is, juist nu

Wat kunnen we uit de actuele psychologie en gedragseconomie leren over hoe mensen beslissen? Met aandacht voor onderwerpen als:

  • Waarom veel mensen met macht (zonder dat ze het doorhebben) vooral met zichzelf bezig zijn.
  • 100% wantrouwen en 100% vertrouwen zijn allebei 100% naïef.
  • Waarom je helaas zelfs jezelf niet kunt vertrouwen.

2) Van meepraten naar ook echt gehoord worden

Wat zijn effectieve manieren om positieve invloed uit te oefenen in je werkomgeving? Wat werkt echt? Met aandacht voor onderwerpen als:

  • Het grote belang van intellectuele diversiteit.
  • Waarom psychologische veiligheid essentieel is voor innovatie en groei.
  • Doelgerichte invloed: de praktische tools die je moet kennen.

Participatie in de praktijk

Hoe krijgen bedrijven en organisaties het voor elkaar om medewerkers betrokken en enthousiast te maken om echt te participeren? Inspirerende praktijkvoorbeelden:

    1. AFAS
      AFAS heeft geen regels, het handboek is in de prullenbak gegooid en ze hebben al lang geleden afscheid genomen van de OR. Wel wordt alles gedeeld, zijn er veel leuke bijeenkomsten, en is er een Raad van Inspiratie. Britt Breure, HR Manager vertelt hoe zij dat doen in Leusden.
    2. JP van de Bent
      Bij zorgorganisatie JP van den Bent hebben medewerkers alle ruimte en vrijheid om zelf beslissingen nemen. Dat vraagt ook verantwoordelijkheid. Bestuurder Ruud Klarenbeek geeft zijn visie op zeggenschap van medewerkers en hoe participatie echt werkt.
    3. Beeld en Geluid
      Bij Beeld en Geluid wordt een open, eerlijk en vooral vrolijk gesprek gevoerd met alle medewerkers van de organisatie. Want een verandering van de organisatie is niet alleen noodzakelijk maar ook leuk en doe je gewoon samen! Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer vertelt hoe je met de OR bouwt aan een leuk en inspirerend bedrijf op zoek naar een nieuwe richting.

Keuzesessies

Het laatste onderdeel van het programma bestaat uit 2 verschillende soorten sessies: Praktijk of Out of the box. Hieronder vind je alle sessies waarvoor jij je kan opgeven.

Praktijk

Hoe werkt nieuwe medezeggenschap in de praktijk? In de praktijksessies vertellen OR-leden, bestuurders en werknemers hun verhaal over hoe ze hiertoe zijn gekomen, wat werkt en wat niet.

1. JP van den Bent – medewerkers voor het zeggen

JP van den BentHeeft een organisatie die alle ruimte en vrijheid biedt aan medewerkers nog een OR nodig? Zorgorganisatie JP van den Bent koos er bewust voor om niet langer te werken met een formele OR, omdat dat niet meer aansloot bij de organisatie waar dialoog, vertrouwen en eigenaarschap/ eigen verantwoordelijkheid de basis is voor samenwerking. In deze sessie vertellen medewerkers alles over deze keuze en hoe de zeggenschap nu geregeld is

2. Sint Antonius Ziekenhuis – participatieparagraaf

sint antonius medezeggenschapDe OR van het Antoniusziekenhuis weet niet beter: medewerkers worden meegenomen in de besluitvorming nog voor het voorgenomen besluit aan de OR wordt voorgelegd. Met behulp van de participatieparagraaf is de input van de werkvloer geborgd. Dat scheelt de OR en de bestuurder veel tijd en levert goede en gedragen besluiten op. De voorzitter van de OR geeft een inkijkje in een bewezen vorm van medewerkersparticipatie die enorm bijdraagt aan goede medezeggenschap.

3. Zorgaccent – in dialoog

Bij Zorgaccent wordt gewerkt met zelfsturende teams. Dat betekent ook voor de OR dat zij medezeggenschap vormgeven op een manier die past bij zelfsturing.Dit is een voortdurend en dynamisch proces tussen de OR, bestuurder en organisatie. Een zoektocht die een aantal jaar geleden is ingezet. Bestuurder en OR-leden vertellen over hoe zij de medezeggenschap en participatie van medewerkers vormgeven in dialoog en vanuit vertrouwen.

4. AFAS – 2-kopppige raad van inspiratie

AFAS heeft geen OR, maar al jaren een Raad van Inspiratie die bestaat uit slechts 2 personen. Geen OR en toch volledige participatie? En ‘Raad van Inspiratie’: Is dat alleen een marketingterm? Hoe werkt dat dan? Kan dat bij elk bedrijf? Laat je inspireren hoe het ‘anders kan’ en hoe succesvol ‘anders zijn’ in de praktijk werkt.

5. Prinsenstichting – Eigenwijze medezeggenschap

“Wij zijn eigenwijs” dat is het motto van de OR van Prinsenstichting. Er is veel energie en creativiteit bij deze zorgorganisatie waar door organisatieontwikkeling geen plek meer bleek te zijn voor een traditionele manier van medezeggenschap. Een nieuwe weg werd ingeslagen met onder andere de participatiecirkel, de participatie-app en de ‘eigenwijze’ dagen. Ook de workshop van deze club zal ‘Eigen-wijs’ worden vormgegeven met medezeggenschappers, teamcoaches en uiteraard de bestuurder. Iedereen doet mee!

6. Koppert Cress – Medezeggenschap bij het meest gezonde bedrijf van NL

Koppert Cress is gespecialiseerd in ‘cressen’, zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen, verrassende invloed op de zintuigen. Smaak, geur, gevoel of presentatie: er is een cress voor alle toepassingen.

 

Koppert Cress heeft de missie om Nederland de gezondste delta van de wereld te laten zijn. De OR is hier met zijn visie op aangesloten door vanuit de medezeggenschap te streven naar de gezondste organisatie: een (financieel) gezonde organisatie en gezonde arbeidsverhoudingen waar werknemers fluitend naar het werk gaan. Dat vraagt om breed betrokken werknemers. Bestuurder en OR werken daarom samen aan medezeggenschap met draagvlak. Dat dit leeft blijkt onder andere uit de enorme belangstelling voor de verkiezingen van de OR. En bij breed draagvlak hoort dat ook, niet-gekozen kandidaten een rol krijgen bij de lokale en directe medezeggenschap.
Bestuurder Robin Schaap en Linde Jansen (OR-adviseur) vertellen enthousiast hoe het lukt om gezonde medezeggenschap vorm te geven waarbij alle medewerkers betrokken worden.

7. KPN – hoe een stevige participatiestructuur ruimte geeft aan elke medewerker

medezeggenschap kpn

KPN Internedservices – een dochterbedrijf van KPN met 150 medewerkers – maakt sinds 3,5 jaar onderdeel uit van het veel grotere KPN. Hoe integreer je een klein bedrijf met een zo heel andere cultuur binnen een corporate organisatie, zonder dat je daarbij de kracht ervan verloren laat gaan?

 

Voor deze taak zag Robin Scholten – algemeen directeur van KPN Internedservices zich geplaatst. Zijn antwoord: door iedereen te betrekken en mee te laten doen. Robin Scholten ziet participatie van alle medewerkers als de manier om draagvlak te verwerven, nieuwe ideeën op te doen en het beste uit de mensen te halen. Met toekomsttafels, een veranderraad, een duidelijke sponsorrol voor het management en participatie op basis van enthousiasme en energie kunnen ideeën vanuit de medewerkers daadwerkelijk vorm krijgen. De aanjagersrol van de bestuurder wordt ingevuld door een mooie mix van luisteren, onderzoeken en resultaatgerichtheid. Een parallelle participatiestructuur naast de officiële medezeggenschap werpt zijn vruchten af. Via deze weg is bijvoorbeeld het hele beoordelingssysteem veranderd. Functionerings- en beoordelingsgesprekken werden gesprekken op eigen initiatief in het kader van de zogenaamde motivatiecyclus. De rol van de OR werd daarbij natuurlijk niet vergeten. Haar controlerende macht waarborgt een gedegen afweging, waarbij de inspiratie van de medewerkers zelf kwam.

 

Algemeen Directeur Robin Scholten en Jan Hille Noordhof – schrijver van het boek, “Waarom zeggen we niet wat we vinden?” – gaan met u het debat aan en vertellen graag over hoe je via een heldere participatiestructuur mooie veranderingen bottum-up in gang kunt brengen.

8. Abrona – Zeggenschap in je werk

medezeggenschap abrona event ORZorgorganisatie Abrona werkt actief aan het vergroten van zeggenschap van cliënten en medewerkers. Ook de OR is hier al jaren mee bezig onder het motto: medezeggenschap is van iedereen. Inmiddels is er een kleinere OR, wordt er gewerkt met de participatieparagraaf bij belangrijk besluiten. Medezeggenschap wordt steeds meer een vanzelfsprekend onderdeel van al het denken en doen. De volgende stap is het versterken van de directe participatie onder de titel: “Zeggenschap in je werk”. Tijdens de ‘Week van de Medezeggenschap’ organiseerde de OR een gesprek met medewerkers, managers en teamleiders over dit thema.
OR-leden van Abrona vertellen over zeggenschap, medezeggenschap, participatie en het traject om daar steeds verder in te komen.

9. GRD – Medezeggenschap anders bij Drechtsteden!

medezeggenschap DrechtstedenIn 2012 zijn de OR-en van de GRD- dochters opgegaan in één ondernemingsraad voor de Gemeenschappelijke regeling Drechtsteden. Dat betekende een flinke vermindering van het aantal mensen in de GR Drechtsteden dat zich bezig houdt met medezeggenschap. Maar dat is niet waar het om draaide. Onder het motto Medezeggenschap Anders zijn stappen gezet naar een moderne OR die de medezeggenschap dichter bij de medewerkers brengt, o.a. door niet OR-leden tijdelijk deel te laten nemen in ad hoc Medezeggenschapkamers (MZ-kamers).

 

In 2017 heeft de OR-GRD een flexzetel in het reglement opgenomen en een nieuwe werkwijze ingevoerd. Intern heeft de ervaring geleerd dat sterke netwerken belangrijk zijn. De vaste medezeggenschapskamers zijn een onmisbare schakel voor de OR om de belangen te behartigen van de medewerkers en de organisatie op dochterniveau. Van de MZ-kamers wordt verlangd dat zij lokaal hun zaakjes goed op orde hebben. Het DB van de OR is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verschillende MZ-kamers en een professionele aansturing en ondersteuning zorgt ervoor dat bij alle dochters de medezeggenschap naar behoren functioneert en op eenduidige wijze wordt vorm gegeven.

10. WZU Veluwe – medezeggenschap met ambassadeurs

medezeggenschap wzuMedezeggenschap van WZU Veluwe combineert een aantal verschillende vernieuwende trends tot een eigen zeer succesvolle mix met strategische en coördinerende OR-leden, projecten en ambassadeurs. Vooral het werken met ambassadeurs is een bron van inspiratie voor nieuwe vormen van medezeggenschap Deze effectieve manier van medezeggenschap sluit naadloos aan bij de visie van WZU Veluwe dat medewerkers mee moeten denken.

 

Ambtelijk secretaris OR Ruud de Mooij en directiesecretaris Helga Bronsveld vertellen hoe zij samen werken aan zeggenschap en medezeggenschap die zelforganisatie en meedenkende medewerkers versterkt.

11. De praktijk van directe participatie met sociocratie

Op een evenement over nieuwe vormen van participatie en medezeggenschap mag de sociocratische kringorganisatie methode (SKM) niet ontbreken. Met sociocratie vindt participatie volledig geïntegreerd door de hele organisatie plaats. Beleidsvorming gebeurt op alle niveaus van de organisatie volgens het consent beginsel. Daarmee worden problemen opgelost waar ze spelen en waar de meest relevante informatie beschikbaar is. Het stelt iedere medewerker in staat om direct of indirect invloed uit te oefenen op en medeverantwoordelijkheid te nemen voor het beleid van de organisatie. Als een organisatie is ingericht volgens sociocratische principes is de participatie/medezeggenschap zó goed geregeld, dat een ontheffing van de OR-plicht mogelijk is. Too good to be true? Een te grote stap? Je bent van harte uitgenodigd om je eigen beeld te vormen.

 

medezeggenschap Soup en zoSoup en Zo is een culinaire take-a-way soepwinkel in het centrum van Amsterdam. Ze hebben 3 vestigingen: een winkel in de Spiegelstraat, een winkel-met-terras in de Jodenbreestraat en een winkel in de Van Baerlestraat. Al hun soepen en salades worden dagelijks vers bereid onder leiding van een chef-kok. Tijdens deze sessie deelt Soup en Zo, een sociocratisch vormgegeven organisatie, in de persoon van Jamie Thomas zijn ervaringen: waarom zijn ze hieraan begonnen? Hoe werkt het in de praktijk? Wat waren de eerste stappen? Waar loop je tegen aan? En hoe bevalt het nu?

 

Deze praktijksessie bestaat uit een korte presentatie van het implementatieproces bij Soup en Zo door het Sociocratisch Centrum Nederland en een vraaggesprek met Jamie Thomas waarbij veel ruimte zal zijn voor vragen vanuit de deelnemers.

12. GGZ Oost Brabant – Inclusieve medezeggenschap

Participatie en medezeggenschap in triade bij GGZ Oost Brabant

medezeggenschap ggzGGZ Oost Brabant pakt medezeggenschap op een innovatieve manier aan. Medewerkers, cliënten en familieleden worden betrokken bij het beleid en daarmee is GGZ Oost Brabant de eerste ggz-organisatie met medezeggenschap in triade. De laatste jaren zijn er veel medezeggenschapsprojecten gestart die gericht zijn op vernieuwing. Bij verschillende organisaties worden verbindingen gemaakt tussen cliëntenraden en familieraden en op enkele thema’s ook met ondernemingsraden.

 

Nieuw participatiemodel:

De Raad van Bestuur heeft de projectgroep gevraagd pilots te starten waarin participatie en medezeggenschap een rol speelden. Het uiteindelijke doel van het project was een werkwijze te ontwikkelen waarin de adviesgremia optimaal samenwerken; cliënten, familie en medewerkers invloed hebben op en betrokken worden bij het beleid; de kwaliteit van besluitvorming wordt verhoogd en een efficiëntere medezeggenschap wordt ontwikkeld.

 

13. Beeld en Geluid – Hoe een open, eerlijk en goed gesprek een organisatie ‘Beter en Gedurfd’ kan maken

Het unieke instituut Beeld en Geluid is een organisatie met een enorme opgave: een bestaansrecht creëren in een snel veranderende digitale wereld.

 

Wat gebeurt er als zowel de bestuurder als de OR even de rechtspositie aan de kant zet? Dan ontstaat er ruimte en veiligheid om met elkaar de vraag te beantwoorden: wie zijn en wat willen we en wat is het beste voor het bedrijf! Wat is er nodig om open met elkaar het gesprek aan te gaan? Hoe worden talenten van medewerkers aangesproken? En wat zijn de do’s en dont’s voor een open en eerlijk gesprek in een organisatie met 150 medewerkers en veel vrijwilligers? Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en de ondernemingsraad vertellen graag over hoe met begrip voor elkaars positie en een hoop transparantie medezeggenschap leuk en gemakkelijk wordt.

 

Outside the box

Om te komen tot nieuwe vormen is het helpend om ook op heel andere manieren te gaan denken: out of the box, creatief, disruptief. Met sessies uit deze hoek helpen we je om anders te gaan denken en wellicht levert dat ook weer heel andere inzichten op.

14. De ROAST – samen een plan maken

roast gloedmakers nieuwe vormen medezeggenschapRadicale medezeggenschap: wat als je aan het begin van een project mensen vraagt om ongezouten kritiek te geven op je plan? En dat diezelfde mensen je ook verder helpen met nieuwe inzichten en oplossingen voor knelpunten? En dat in 2 uur tijd, in een veilige setting? Het kan tijdens de ROAST! De ROAST-methode levert waardevolle input op voor plannen en draagt bij aan nieuwe vaardigheden en anders samenwerken binnen organisaties. Benieuwd hoe dit werkt en hoe je de ROAST in jouw organisatie kunt inzetten? Kom ROASTen! – door Femke Beers van Gloedmakers

15. SAVI – welke taal spreek jij als je wilt veranderen?

Communiceren in tijden van verandering
Als je het anders wilt binnen je organisatie of als je een mooi idee hebt waarvoor je je collega’s of de directie wilt interesseren dan is niet alleen de inhoud, maar ook de manier waarop en de toon waarop je iets zegt essentieel. Helder communiceren op zo’n manier dat de grenzen bij anderen opengaan, en jouw mooie ideeën een grotere kans van slagen hebben.

 

In deze workshop introduceer ik een krachtig communicatie model, SAVI, dat je kunt gebruiken als een GPS om niet-productieve en onplezierige communicatiepatronen in allerlei situaties zoals teamoverleggen, OR-vergaderingen, overleg met de bestuurder, een functioneringsgesprek met je leidinggevende, thuis aan de keukentafel op te sporen en bij te sturen. – door Yolanda van der Poel, trainer SBI Formaat

16. Theatersport – bij twijfel gewoon oversteken

Uw rol pakken: bij twijfel gewoon doen
Wilt u meer uit uw OR, HR en/of directie-rol halen, meer lef tonen? Dan nodig ik je graag uit om mee te doen met deze workshop. Aan de hand van oefeningen en games uit het improvisatietheater leer je jouw rol boeiender en minder rigide te maken. Je leert beter te observeren, impulsen te volgen, creativiteit te vergroten, jouw rol met volle overtuiging neer te zetten, verantwoordelijkheid te nemen en leiderschap te vergroten. En dat alles met een enorme dosis faalplezier zodat je met veel meer inzet en plezier jouw rol pakt en klaar bent om het verschil te maken. – door Mireille Keereweer, trainer/organisatiecoach SBI Formaat

17. Theory U – gebruik de stilte

Voorbij de idee van goed en kwaad is een veld. Daar ontmoeten wij elkaar. – Rumi

 

In traditionele organisaties denkt het management en doen de medewerkers. Wat komt er los als zowel top als werkvloer hun hele wezen inzetten en naast hun denken tevens hun voelen en willen inbrengen? Theorie U brengt oplossingen voor vraagstukken voorbij de bestaande kaders door te verstillen en te vertragen, zodat we kunnen horen, zien of voelen waar de toekomst ons naartoe lonkt.

 

Otto Scharmer van MIT herkent vier nivo’s waarop groepen (van tweetallen tot volledige samenlevingen) kunnen communiceren en samenwerken. In deze workshop onderzoeken we het vierde nivo, “presencing”. We gaan aan de slag met praktijkervaringen. In plaats van diep in analyses te duiken gebruiken we de stilte om waardevolle suggesties te ontdekken. Hoe gek of gewoon, hoe oncomfortabel of ontspannen, hoe onzinnig of inspirerend, hoe vaag of praktisch is het om ons te openen voor een veld voorbij het individu? – door Diederik Prakke en Floris Jan Koen, trainers/adviseurs SBI Formaat

18. Judo – de zachte weg

Gebruik maken van de kracht van de ander en weten wat jouw kracht is: dat zijn belangrijk principes in het judo. Tijdens deze workshop ga je actief aan de slag met deze principes. Je leert door vallen en opstaan en helpt elkaar met vallen en opstaan. Je wordt bewust van jouw hara en je maakt gebruik van de kuzushi en ervaart de kuzushi. Wij gebruiken de taal van het lichaam en vertalen dit naar de medezeggenschap, samenwerking en verandering.

 

Hara betekent het centrum van je kracht. Kuzushi betekent balansverstoring. Belangrijk om te weten waar je kracht ligt als mens, als OR-lid, als bestuurder en als medezeggenschap. Maar om te veranderen, moet je ook durven. Je hebt een verstoring van het evenwicht nodig om nieuwe ervaringen op te doen, om te leren. Tijdens deze workshop praten wij er niet over, maar doen het gewoon. En in een moment van stilte (mokso) vertalen wij deze ervaring naar ideeën, beelden, gevoelens over uw medezeggenschap. – door Pieter Kas, organisatieadviseur SBI Formaat en gediplomeerd judotrainer

19. Agile – stap voor stap naar een nieuwe medezeggenschap

Agile werken

In organisaties en de wereld om ons heen volgen veranderingen elkaar steeds sneller op. Het is daarom belangrijk om als organisatie wendbaar te zijn. Het agile gedachtegoed is een verzameling van waarden die de organisatie in staat stellen met continue verandering om te gaan.

 

De agile manier van werken past daarom ook mooi bij nieuwe vormen van medezeggenschap. Samen optrekken, het doel voor ogen houden, maar ook flexibel mee kunnen bewegen als dat nodig is. Een project is geen geplande reis die je van a tot z kunt plannen en managen. Het is een soort trektocht die je met elkaar onderneemt, waarin je telkens kunt bijsturen. In deze workshop maak je kennis met Agile en Scrum en krijg je inzicht hoe je dat in de medezeggenschap kunt gebruiken. – door Mirjam van Dam, trainer/scrummaster SBI Formaat

20. Anders denken

Nieuwe medezeggenschap vraagt om een nieuwe manier van werken en denken. Van een probleem naar een oplossing gaan om door te denken op een creatieve ‘out of the box’ manier. Je loopt niet tegen grenzen aan, maar zoekt andere manieren om het op te lossen. Niet denken in beperkingen, maar in mogelijkheden.

 

We gaan tijdens de workshop aan de slag met verschillende ‘anders denken’  strategieën. Om te kijken hoe je van een probleem naar een oplossing gaat. Er komen technieken uit de provocatieve psychologie, NLP en creatief denken aan bod. We gaan actief aan de slag en maken de vertaling naar de OR. – door Femke Steendam, trainer/adviseur SBI Formaat

21. Deep Democracy – zeggen wat er gezegd moet worden

Deep Democracy is een methode die er voor zorgt dat alle stemmen gehoord worden en waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Deze methode sluit daarmee naadloos aan op nieuwe vormen van medezeggenschap waarin de stem van medewerkers steeds belangrijker wordt. In deze workshop nemen gecertificeerde Deep Democracy facilitators je mee in het gedachtegoed van Deep Democracy met een paar aansprekende methodieken zoals de ‘check in’ en het ‘gesprek op voeten’. – door Lian Nijenhuis, organisatieadviseur SBI Formaat

22. Mindful samenwerken in de organisatie

Luisteren naar jezelf – Luisteren naar anderen

 

Of het nu een leidinggevende die boos een overleg in komt, collega’s en teams die emotioneel reageren of jij ervaart zelf de nodige (werk)stress. Actief zijn in het vernieuwen van participatie en medezeggenschap betekent ook met lastige situaties te maken krijgen. Mindfulness helpt om hier mee te leren omgaan. Mindfulness is een vaardigheid die je kunt leren waardoor je niet langer wordt geleefd door anderen (bijvoorbeeld het management of collega’s) maar zelf de richting bepaalt van je werk. Door mindfulness ontwikkel je vaardigheden waarmee je stressprikkels eerder en beter opvangt; beter je grenzen bewaakt.

 

En doe je het samen met collega’s dan leidt het tot hogere waardering voor elkaar en betere communicatie binnen de organisatie en versterking van participatie en medezeggenschap. In onze workshop maak je kennis met mindfulness en ervaar je door een aantal mindfulness oefeningen wat dit voor jou, jullie kan betekenen. – door Frodo de Valk en Rosetta Kooistra, mindfulnesstrainers SBI Formaat

23. Breng je OR in beweging met lichaamswerk

Met veel enthousiasme ben je aan je taak in de ondernemingsraad begonnen. Je had een duidelijke motivatie “je verkiesbaar te stellen” en begint vol goede moed aan de zittingsperiode. Al snel kom je tot de ontdekking dat processen traag verlopen, je bestuurder zijn eigen agenda heeft, de achterban weinig vertrouwen heeft in de OR of dat je OR-collega’s weinig behoefte hebben aan verandering.

 

Hoe ga je daar mee om? Jij bent juíst toe aan verandering en vernieuwing! In deze workshop gaan we middels lichaamswerk aan de slag om weer helder te krijgen wat jou motiveert en waarop jij je energie verliest. Door uitgekiende lichaamsgerichte oefeningen krijg je zicht op jouw unieke bijdrage aan het OR-werk. Het zijn werkvormen die gemakkelijk toepasbaar zijn in de praktijk, zodat jullie als OR ook elkaars motivatie en belemmeringen beter leren zien. Dit geeft je de mogelijkheid als OR van de gebaande paden te gaan, het OR-werk een nieuwe draai te geven en effectiever te worden. Ook met de bestuurder en achterban kan je hiermee aan de slag.

 

In de workshop wordt gewerkt met bio-energetica, voice dialogue en met Reichiaans- en Emotioneel Lichaamswerk van Alexander Lowen. – door Nienke Wiersma, Trainer/Coach, SBI Formaat

24. Zet je onbewuste in, wordt onbewust bekwamer!

Vergroot uw effectiviteit in de medezeggenschap! Herken, verander mogelijkheden en gebruik uw intuïtie.

 

Professor Ab Dijksterhuis won internationaal erkenning voor zijn werk naar de kracht van het onbewuste. Hij vergeleek het bewuste brein met een computer van 60 Mega Hertz en het onbewuste met een veelvoud hiervan. Je slaat veel meer kennis op in je brein dan dat je bewust inzet, dit wordt vaak gezien als intuïtie, maar is dus een bron van ervaringskennis die ingezet kan worden bij allerlei vernieuwende trajecten. Ook in de organisatie/ (mede)zeggenschap kan deze je helpen.

 

Hoe kan je nu meer toegang krijgen tot deze kennis? In deze workshop gaan we in op een praktisch model en we doen oefeningen uit de praktijk van Transformational Prensence van Alan Seale. Deze zullen je helpen om op een andere manier naar vraagstukken te kijken en mogelijk om op een andere manier naar oplossingen te zoeken. Na afloop heb je een praktisch model dat je helpt inzicht te krijgen in de 4 niveaus waarop je met situaties kan verbinden en wat dit oplevert.  – door Mariska Pikaart, senior trainer/adviseur SBI Formaat

25. Veranderkracht van verhalen

Verhalen veranderen medezeggenschapVerandering begint met een verhaal, een verhaal van onrecht of een verhaal van verlangen. Mensen zijn verhalenvertellers en een goed verteld verhaal brengt mensen in beweging. Start een dialoog, deel je kennis, motiveer, of los je probleem op met de hulp van een verhaal.

 

Elk mens, elke team en elke organisatie heeft verhalen. Verhalen over wie we zijn, en verhalen over wie we willen zijn of wat we willen worden. De kunst is een goed verhaal te ontdekken en dat vorm te geven op een persoonlijke en boeiende manier. Een goed verteld verhaal wordt gehoord en onthouden, en daarmee kun je richting geven aan verandering. Zeker als je aan de slag gaat om mensen mee te krijgen in jouw verhaal om binnen de medezeggenschap een verandering teweeg te brengen.

 

In de workshop maak je kennis met een stap voor stap methode naar een goed verteld veranderverhaal. – door Mieke Spronk van VerhalenVeranderen.

 

Meld je hier aan

Deel dit bericht