Hieronder vragen die gesteld zijn over de kabinetsmaatregelen in de zorg m.b.t. corona.
1. Door de WAB zijn contracten van min max naar vaste uren over gezet. Hoe zit het hierbij met meer werk. en wat als je over de 30 % meer werk gaat?
Hier wordt naar gekeken. Op de site van het UWV staat het volgende:
Premiedifferentiatie WW: mijn werknemers werken veel over door de coronacrisis. Moet ik dan toch de lage WW-premie herzien?
Dit is nog niet bekend. Door de coronacrisis heeft de overheid al wel besloten dat sommige onderdelen van de premiedifferentiatie WW worden aangepast. Er komt ook een wijziging in de bepaling dat u alsnog de hoge WW-premie moet betalen als:
- u uw werknemer meer uren betaalt dan in zijn arbeidsovereenkomst is opgenomen, en;
- het verschil met de verloonde uren meer dan 30% is.
Tijdens de coronacrisis kan dit onbedoelde gevolgen hebben. Bijvoorbeeld in sectoren waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is, zoals in de zorg. De wijziging, die zal gelden voor 2020, wordt zo snel mogelijk uitgewerkt door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
2. Bij ons worden uren die nu niet gewerkt kunnen worden door medewerkers die niet ergens anders ingezet worden apart geregistreerd. Medewerkers krijgen dan gewoon doorbetaald. Deze uitbetaalde uren en niet gewerkte uren worden dan later opgevoerd voor werktijdverkorting en eventuele compensatie door het kabinet, mocht dat er komen.
De regeling werktijdverkorting is vervangen door de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud). Het is inderdaad verstandig om goed bij te houden hoe de uren ingezet worden en hoeveel omzetverlies er is. De NOW geldt ook voor non-profit instellingen.
3. Je hebt het over een marge aan uren nu net de WAB in werking is gegaan. Hoe ga je daar dan mee om? Kan dit nu veranderen?
Sinds 1/1/2020 zegt de WAB: Alleen voor schriftelijke arbeidsovereenkomsten met vast aantal uren geldt lage WW-premie (dus hoge WW-premie voor 0-urencontracten/min-max contracten). Daarom zijn veel contracten omgezet naar vast aantal uren.
Bij meer dan 30 % overwerk (tenzij er al een fulltime arbeidscontract is = 35 uur of meer per week), dan met terugwerkende kracht alsnog hoge WW-premie. Het gaat dus om het verschil tussen contractuele uren (arbeidscontract), en verloonde uren (uren die zijn gemaakt en betaald). In verband met de Coronacrisis heeft de Stichting van de Arbeid om een aanpassing gevraagd, en Kabinet heeft toegezegd met een wijziging te komen: De lage WW-premie geldt (alleen voor 2020), ook bij meer dan 30 % overwerk, voor bedrijven die als gevolg van de coranacrisis tijdelijk met werknemers afspraken moeten maken over meer werken. Minister Koolmees zal deze aanpassing zo spoedig mogelijk uitwerken.
4. Kan werkgever in de zorg gebruik maken van NOW voor die onderdelen/afdelingen die afgeschaald zijn?
Afgelopen dinsdag 31 maart 2020 blijkt uit de uitgewerkte NOW-regel dat in concernverband moet worden gekeken naar omzetverlies. Dus, zoals de NOW nu geformuleerd is, geldt de NOWmaatregel NIET voor aparte onderdelen/afdelingen. Er wordt van uitgegaan dat een concernbedrijf over en weer kan compenseren/over en weer mensen kan inzetten. “Reorganisatie-ontslag” mag niet als een bedrijf een beroep doet op de NOW-regeling: 50 % boete over het loon dan.
OR wees alert of er wel een redelijke grond is voor reorganisatie-ontslag, als in het bedrijf als geheel wel goed loopt. Doelstelling kabinet is behoud alle banen en 100 % doorbetaling in deze crisistijd.