Nieuws

Zonheuvel TV Aflevering 7 – ”De transitie in de Medezeggenschap”

gouden driehoek
14 september 2022

In deze 7e aflevering van Zonheuvel TV gaat Femke Steendam, directeur a.i. van SBI Formaat in gesprek met Aart Jan de Geus, voorzitter van de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie. In dit gesprek zullen onder andere de onderwerpen inclusie, duurzame economie, vergrijzing en de SDG’s terugkomen. Er is ook een muzikaal intermezzo te horen van Coen Bardelmeijer. Deze aflevering wordt afgesloten met een column van Jaap Jongejan.

De 17 SDG doelen

SDG’s zijn klimaatdoelstellingen maar ook economische doelstellingen, zo gaat het van inkomensgelijkheid naar productie en productiviteit. De urgentie van het thema klimaatverandering wordt overal gevoeld, maar wat doe je ermee? De Medezeggenschapsraad kan kijken naar de doelen van de organisatie en wat de organisatie met deze doelen kan doen en op die manier een bijdrage kan leveren aan de 17 SDG doelen. Door een agenda op te stellen met daarin ook de 17 SDG-doelen ontstaat er een agenda voor de toekomst.

Vergrijzing is een trend

Medezeggenschap vraagt onderhoud, betrokkenheid, goede communicatie in de achterban maar ook met elkaar in gesprek gaan over goede dingen. ‘Vergrijzing is de meest voorspelbare trend die er is. Het lijkt wel alsof dat hetgeen is waar wij ons het minste van aantrekken’ verteld Aart Jan de Geus. Maar door bijvoorbeeld een analyse op te zetten van het werknemersbestand over 5 jaar, kun je in gesprek gaan en afspraken maken hoe je bijvoorbeeld jongeren kan werven en binden, en op die manier de vergrijzing verminderen.

De column over duurzaamheid

‘Duurzaamheid’; een begrip dat steeds vaker wordt gebruikt. Duurzaam omgaan met elkaar, de omgeving, het klimaat en de economie. ‘Als wij die gemeenschappelijke verantwoordelijkheid nemen en anders gaan kijken naar Mens en Organisatie, de medezeggenschap die de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ook echt draagt en daar ook beter in wordt en beter in kan worden, dan gaat het uiteindelijk beter met de organisatie.’ Dit en meer vertelt Jaap Jongejan in zijn column.
‘Dat zullen wij als SBI ook blijven doen. Wij zullen ons inzetten voor Mens en Organisatie, de verantwoordelijkheid en de gemeenschap die je bent als organisatie’. Met deze laatste zinnen sluit Jaap Jongejan af.

Bekijk hier Zonheuvel TV Aflevering 7 – “De transitie in de Medezeggenschap”

Aflevering gemist? Bekijk hieronder alle 7 afleveringen

Zeven afleveringen over mensen, organisaties en hun omgeving. Jytte Glissenaar, directeur van SBI Formaat in gesprek met prominente tafelgasten over ons gedrag, ons economisch doen en laten, onze gezondheid, ons duurzaam denken en handelen, de digitale wereld en haar ethische vragen, de gevolgen van demografische ontwikkelingen en tot slot een perspectief op nieuw gedrag voor mensen in organisaties.

Bekijk hier alle afleveringen van Zonheuvel TV

Deel dit bericht