WODC-onderzoek naar de Wet Bedenktijd
Speciaal voor OR-leden van beursgenoteerde Nederlandse vennootschappen
Maastricht University is in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op dit moment bezig met een tussentijdse evaluatie van de Wet Bedenktijd. Het onderzoek is aangevraagd door Directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Justitie & Veiligheid.
Bent u een OR-lid bij een beursgenoteerde Nederlandse vennootschap? Neem dan deel aan de online enquête!
Deelname aan de enquête is volledig anoniem. Er worden geen persoonsgegevens verzameld of gepubliceerd in het eindrapport en er is geen mogelijkheid tot identificatie tijdens het onderzoeksproces door onderzoekers, uw werkgever of het WODC. De anonieme resultaten van de studie worden gepubliceerd en beschikbaar gesteld via het WODC of de kanalen die wij hebben gebruikt om contact met u op te nemen. Het onderzoek wordt alleen door de leden van het Maastrichtse onderzoeksteam uitgevoerd.
Neem deel aan de enquête van de Maastricht University
Wet Bedenktijd
De Wet Bedenktijd trad op 1 mei 2021 in werking. De wet biedt het bestuur van Nederlandse beursvennootschappen de mogelijkheid om, met goedkeuring van de raad van commissarissen, een bedenktijd in te roepen van maximaal 250 dagen wanneer aandeelhouders de benoeming, schorsing of het ontslag (of een statutenwijziging in de bepalingen strekkende tot benoeming, schorsing, ontslag) agenderen van bestuurders of commissarissen of wanneer een openbaar bod is aangekondigd of uitgebracht (art. 2:114b BW). De bedenktijd heeft als doel het bestuur van ondernemingen tijd en rust te gunnen teneinde de verschillende betrokken belangen van de vennootschap en haar stakeholders af te wegen en op die manier tot een zorgvuldige beleidsbepaling te komen. Tijdens de bedenktijd dient het bestuur naast de aandeelhouders, ook de ondernemingsraad te raadplegen om een standpunt te bepalen.
Onderzoek over de Wet Bedenktijd
In het onderzoek zullen de volgende vragen worden beantwoord:
- Wat is de gedachte achter en het beoogde doel van de Wet Bedenktijd, en op welke wijze dient dat doel te worden bereikt met welke waarborgen?
- Hoe vaak, op welke wijze en waarom is de wet toegepast en is er samenloop met andere beschermingsmaatregelen geweest? In hoeverre, hoe en waarom is het doel van de wet bereikt?
- Gaat er een preventieve werking van de wet uit? Zo ja, hoe, zo nee, waarom niet?
- In hoeverre is het terecht de (preventieve) werking van de wet bedenktijd te relateren aan het investerings- en vestigingsklimaat in Nederland?
Een belangrijk deel van het onderzoek heeft betrekking op de toepassing van de wettelijke bedenktijd in de praktijk. Om dit in kaart te brengen zullen, naast deskresearch, enquêtes en interviews worden gehouden met vennootschappen en hun adviseurs om na te gaan of zij wetenschap hebben van de toepassing van de bedenktijd.
SBI Formaat en Maastricht University werken samen om ook leden van de ondernemingsraden van Beursgenoteerde Nederlandse vennootschappen in het onderzoek te betrekken en zo een stem te geven.
Interview mogelijk
Naast het de enquête is er een (beperkte) mogelijkheid om deel te nemen aan een semigestructureerd interview over hetzelfde onderwerp (verwachte duur: 1 uur), als u dit wenst. Dit interview staat los van de enquête en zal plaatsvinden met één of meerdere onderzoekers van het onderzoeksteam via MS Teams. Deelname is mogelijk tot 7 oktober 2024.