Nieuws

WissemaGroup vanaf nu onderdeel van SBI Groep

WissemaGroup
26 september 2024

SBI versterkt positie als Huis van Arbeidsverhoudingen

Adviesbureau WissemaGroup is overgenomen door SBI en is daarmee toegetreden tot de SBI Groep Opleidings- en Adviesorganisaties.

De WissemaGroup is al ruim twintig jaar actief als adviseur van directies en hoger management op het gebied van strategische vraagstukken rond governance, diversiteit en inclusiviteit, duurzaamheid en HR.

Uniek in Nederland

Jaap Jongejan, directeur-bestuurder SBI: “SBI staat bekend als Huis van Arbeidsverhoudingen waarbij we ons tot nu toe vooral hebben gericht op de medezeggenschap. Met deze overname gaan we ons richten op alle partijen binnen de arbeidsverhoudingen. Daarmee zijn we uniek in Nederland.
De overname past ook bij de SBI-visie op mens en organisatie. Wij willen juist dat alle mensen in de organisatie verbonden zijn. De medezeggenschap en de zeggenschap (bestuurder/management) spelen daarin beide een belangrijke rol. Door de overname van de WissemaGroup  kunnen we nu ook onze visie in de praktijk laten zien. Zo gaan we bestuurders uitnodigen om samen met ons concrete thema’s te bespreken. We doen dat in een bijzonder ambiance op ons Landgoed Zonheuvel.”

Dr. Willem Allertz, algemeen directeur van de SBI Groep: “De WissemaGroup is gespecialiseerd in het faciliteren en adviseren van bestuurders en managers bij complexe vraagstukken die zich aandienen op het snijvlak van governance, zeggenschap en medezeggenschap en arbeidsverhoudingen. Zo zal de WissemaGroup voor directies en bestuurders procesmatig en inhoudelijk de regievoering kunnen verzorgen bij organisatieverandertrajecten. Dan gaat het specifiek om zogenaamde advies- en instemmingsplichtige trajecten waarbij de medezeggenschap (de ondernemingsraad) op basis van wetgeving formele rechten en bevoegdheden heeft. We zien in de praktijk dat participatie als onderdeel van strategische besluitvorming waarde toevoegt aan zowel het besluitvormingsproces als aan het uiteindelijke besluit. De samenwerking met andere belanghebbenden zoals medezeggenschapsorganen en sociale partners verloopt soms stroef. WissemaGroup helpt bestuurders om een voorgenomen besluit, een gedragen besluit te laten zijn. Binnen deze dynamiek gaat het doorgaans om de samenwerking tussen de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad. In sommige gevallen heeft de ondernemingsraad een voordrachtsrecht als het gaat om de raad van commissarissen. Bij dergelijke voordrachtstrajecten adviseert WissemaGroup de bestuurlijke en toezichthoudende zijde van de organisatie.”

Kennis maatschappelijke vraagstukken

“Onze nieuwe organisatie biedt ook zijn kennis aan om mee te denken hoe organisaties kunnen anticiperen op maatschappelijke thema’s en vraagstukken, die veelal in wetgeving of governanceregels, op de organisatie afkomen. Denk hierbij aan vraagstukken rond diversiteit en inclusie, arbeidsomstandigheden, gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers en het implementeren van een duurzaamheidsbeleid zoals bedoeld in Europese wetgeving (CSRD-richtlijnen en ESG). Tenslotte voorziet het portfolio van WissemaGroup ook in het adviseren en mee-implementeren van beleid dat toeziet op sociale veiligheid en daarvan afgeleide issues als vertrouwenspersonen en onderliggende draaiboeken bij klachten en problemen.”

Over SBI

SBI is een waardengedreven organisatie die impact creëert en inspireert. We willen bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van mensen, organisaties en samenleving.

Vanuit zes werkorganisaties werken tegen de tweehonderd professionals dagelijks overal in het land met persoonlijke overtuiging en deskundigheid samen met klanten en partners aan thema’s rondom (mede)zeggenschap, arbeidsverhoudingen, sociale innovatie, life events en kunst & cultuur.

Als ‘Huis van Arbeidsverhoudingen’ zijn we toonaangevend ten aanzien van de ontwikkeling van de arbeidsverhoudingen in brede zin. Als officieel SDG House versterken we onze  sociale en ecologische ambities voor een duurzame wereld, ten behoeve van de huidige en toekomstige generaties.

De volgende organisaties vallen onder SBI

SBI Groep Opleidings- en Adviesorganisaties, bestaat uit:

  • Odyssee (waaronder de Levensloop Academie)
  • OR Consultancy
  • SBI Formaat
  • WissemaGroup

Hotel en Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel
SBI Beheer

Voor meer informatie, klik hier

Deel dit bericht