Nieuws

Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis

personeelsbehoud bij crisis
23 juli 2024

Het wetsvoorstel Consultatie Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis (internetconsultatie.nl) | Overheid.nl wil (financiële) ondersteuning bieden aan werkgevers bij een crisis die buiten het ondernemingsrisico valt en onvoorzienbaar is. Denk daarbij aan een brand in het bedrijf, een overstroming, een oorlogssituatie of beperkende maatregelen om verspreiding van een ziekte te voorkomen. Het wetsvoorstel geeft werkgevers de mogelijkheid om in dit soort situaties hun personeel tijdelijk te herplaatsen of, als er niet gewerkt kan worden, het loon verminderd door te betalen en een loonsubsidie aan te vragen.

Doel is om werknemers in dienst te kunnen houden. Het voortbestaan van een onderneming met behoud van werkgelegenheid is een groot maatschappelijk goed, past binnen de duurzaamheidsgedachte en voorkomt verlies van kennis. SBI Formaat pleit voor uitbreiding van het adviesrecht van de OR.

Reactie SBI Formaat op het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis

SBI Formaat ondersteunt van harte de doelstelling van het wetsontwerp om bij een crisis die buiten het ondernemingsrisico valt en onvoorzienbaar is werkgelegenheid te behouden en werkgevers daarbij (financieel) te ondersteunen. Continuering van een (deel van de) onderneming met behoud van werkgelegenheid is een groot maatschappelijk goed en past binnen de actuele corporate governance-opvattingen over duurzaamheid en waardecreatie van ondernemingen op de langere termijn en voorkomt verlies van kennis.

Medezeggenschap

Het komt naar onzes inziens de helderheid ten goede wanneer aan artikel 3 lid 1 c van het wetsvoorstel de volgende zin wordt toegevoegd, of woorden van deze strekking: “De werkgever verstrekt daartoe een afschrift van het advies van de ondernemingsraad, of een schriftelijke verklaring van de ondernemingsraad dat deze afziet van het uitbrengen van advies.”

Voor een transparante informatievoorziening aan de ondernemingsraad (en waarop de ondernemingsraad zijn advies moet baseren) stellen wij voor om aan artikel 6 een extra lid toe te voegen na lid 1, met een wijziging in de doornummering: “2. De werkgever voorziet de ondernemingsraad van een volledig overzicht van de basisinformatie die de werkgever bij zijn verzoek tot herplaatsing dan wel tot loonsubsidie aan het UWV moet indienen.”

Voor het overige doen wij de hierna volgende voorstellen tot aanpassing van Wet op de ondernemingsraden.

Wet op de ondernemingsraden (WOR)

Voorstel tot aanpassing van artikel 25 WOR

…door het opnemen van een nieuw lid 1 “o”, wat een wijziging betekent van 25 1 lid “n”, nieuwe tekst: “het indienen van een verzoek aan het UWV zoals bedoeld onder artikel 3 van de Wet personeelsbehoud bij crisis;“

En het huidige artikel 25 lid 1 “n”, wordt dan artikel 25 lid 1 “o”.

Opschortingstermijn

Artikel 6 van het wetsontwerp regelt ook afwijkende bepalingen voor de opschortingstermijn en het beroepsrecht uit de Wet op de ondernemingsraden (WOR), waarvoor onzes inziens het opnemen van een aanvullende tekst in artikel 25 lid 6 WOR nodig is: “In afwijking van het gestelde in de eerste zin is de opschortingstermijn maximaal twee weken, indien het gaat om een voorgenomen besluit zoals bedoeld onder lid 1 “n” [nieuwe tekst] van dit artikel.”

Voorstel tot aanpassing van artikel 26 WOR

…door het toevoegen aan artikel 26 lid 2 van de volgende zin:“In afwijking van het gestelde in de voorgaande zin bedraagt deze termijn maximaal twee weken indien het gaat om een besluit zoals bedoeld onder artikel 25 lid 1 “n” [nieuwe tekst] van deze wet.”

SBI Formaat

Festival van de medezeggenschap - SBI FormaatSBI Formaat is in Nederland het grootste trainings- en adviesbureau dat hoofdzakelijk werkt in opdracht van medezeggenschapsorganen en in toenemende mate ook HR en bestuurders ondersteunt op het thema medezeggenschap.

Wij richten ons daarnaast op Arbeidsverhoudingen en Governance. Wij onderhouden goede relaties met vakbonden CNV en FNV en werkgeversorganisaties AWVN en VNO NCW en zijn tevens partner van de Alliantie Medezeggenschap en Governance.

SBI Formaat is onderdeel van Stichting SBI en aangesloten bij het netwerk van SDG Houses.

Steunpunt Governance SBI Formaat
E: steunpuntgovernance@sbiformaat.nl | T: 0343 473 367

Deel dit bericht