Werkstress: wat kan en mag de OR hiermee?
Als OR heb je een stimulerende taak als het gaat om regelingen op het gebied van werkstress. Werkstress is een begrip met meerdere definities en betekenissen. Werkstress kan leiden tot overspannenheid en mogelijk ook tot een burn-out het gaat hierbij om oorzaken en gevolgen.
Werkdruk en werkstress
Werkdruk en werkstress, wat houdt dat eigenlijk in? Werkstress is heel iets anders dan werkdruk. Werkdruk kun je in kaart brengen, bijvoorbeeld in de vorm van werklast, iedere werknemer in een organisatie voelt namelijk de werklast terwijl het bij werkstress juist moeilijk is om in kaart te brengen aangezien iedereen een ander stresslevel heeft onder diezelfde omstandigheden.
De RI&E en PSA
De Arbowet schrijft voor dat de werkgever beleid moet voeren om psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen, dit beleid valt onder instemmingsrecht, de risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) is de basis van de PSA.
Als het gaat om werkdruk in de RI&E moet het grondig onderzocht worden, bij een onderzoek naar de werkdruk wordt er gekeken naar relevante zaken zoals: hoeveelheid werk, onregelmatige diensten, overwerk, steun van collega’s en leidinggevende, het werktempo, hoe zwaar het werk is, de emotionele belasting en de mogelijkheid voor pauzes.
De rol van de OR in werkstress
Als OR krijg je een rapportage met daarin de bevindingen, de conclusies en de aanbevelingen. Als OR zijnde kun je stimuleren om de maatregelen die in de rapportage genoemd zijn ook daadwerkelijk in uitvoering te brengen maar ook bij de evaluatie van de effecten van de uitvoering van de maatregelen kan de OR een rol spelen.
Wil jij meer weten over dit onderwerp?
In het AS-magazine kun jij dit artikel lezen, AS-magazine is een magazine voor de ambtelijke secretaris.
Lees hier het artikel: