Nieuws

WBTR – 1 juli 2021

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg Wkkgz
26 mei 2021

De WBTR komt er aan – 1 juli 2021!

De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) regelt een aantal wijzigingen en aanvullingen voor rechtspersonen (in Boek 2 van het BW).WBTR

Dat is vooral van belang voor ondernemingsraden van stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. Wettelijke regels over taken en verantwoordelijkheden zoals die nu al gelden voor het bestuur en RvC bij de BV en NV, gaan gelden voor alle rechtspersonen. De OR heeft adviesrecht bij het besluit tot statutenwijziging.

Per 1 juli 2021 is de wet van kracht.

Met de WBTR wil de regering de kwaliteit van bestuur en toezicht bij (vooral) rechtspersonen in de semipublieke sector verbeteren. Enkele misstanden over ongewenste belangenverstrengeling en verkeerd gebruik of zelfs misbruik van overheidsgelden hebben hieraan bijgedragen. Voorbeelden daarvan: een commissaris van een woningcorporatie die meebeslist over het aanbesteden van een woningbouwproject waar zijn eigen aannemersbedrijf op ingeschreven heeft; een RvT-lid van een zorginstelling dat meebeslist over het verstrekken van een externe adviesopdracht aan het adviesbureau van zijn partner; met publiek geld een dure auto van de zaak aanschaffen of handelen in derivaten.

WBTR in het kort

De WBTR regelt voor alle rechtspersonen, onder meer:

  • Het kunnen instellen van een raad voor commissarissen.
  • De regels voor de RvC gelden overeenkomstig voor de RvT.
  • De verplichting voor bestuurders en commissarissen om uitsluitend te handelen in het belang van de rechtspersoon en de onderneming.
  • De besluitvorming bij een tegenstrijdig belang van een bestuurder of commissaris.
  • Aanpassing van het stemrecht binnen het bestuur en de RvC.
  • Tijdelijke voorziening bij afwezigheid (belet of ontstentenis) van (alle, een of meerdere) bestuurders of commissarissen.
  • Persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen bij faillissement.
  • De keuze tussen een duaal bestuursmodel (de two tier board) en een monistisch bestuursmodel (de one-tier board).

De WBTR regelt voor de stichting extra:

  • Ontslag via de rechter van een bestuurder bij wanbeleid.

Meer informatie 

Deel dit bericht