Nieuws

Verslag themabijeenkomst VHV en Stichting SBI

festival
03 oktober 2023

Op 8 september werd op Landgoed Zonheuvel een themabijeenkomst gehouden met daarin veel aandacht voor de positie, rol en praktijk van ondernemingsraden, met name vanuit strategisch perspectief. Een initiatief van de Vereniging Vrienden van de Historie van de Vakbeweging (VHV) en Stichting SBI.

Bij de bijeenkomst waren er vier inspirerende sprekers:

  • Algemeen directeur van Stichting SBI, Jaap Jongejan, ging in op hoe actuele vraagstukken invloed hebben op arbeidsverhoudingen en medezeggenschap: demografie, artificiële intelligentie (AI) en de invloed van bedrijfsbeleid op mens en natuur.
  • Voorzitter van de SER-Commissie Bevordering Medezeggenschap en hoogleraar, Ruben Houweling, sprak over hoe de SER werkt aan de bevordering van de kwaliteit van medezeggenschap. Onder andere door het aanbieden van een modelreglement voor ondernemingsraden, het vaststellen van een richtbedrag voor scholing, het behandelen van ontheffingszaken en het bijdragen aan de Maand van de Medezeggenschap.
  • FNV vicevoorzitter Kitty Jong zette uiteen waarom georganiseerde tegenspraak op ondernemingsbeleid broodnodig is.
  • Lid van KLM’s ondernemingsraad, Annelie Bijpost, gaf als voorzitter van de Stichting Multi Nationale Ondernemingsradenoverleg (MNO) een inkijk in de geschiedenis en het belang van MNO.

Wil je het volledige verslag van de middag teruglezen? Klik dan hier.

Deel dit bericht