Nieuws

Verslag slotbijeenkomst Maand van de Medezeggenschap

Maand van de Medezeggenschap
19 maart 2024

Toekomstgerichte medezeggenschap: een dialoog bij de SER

In een volle zaal bij de SER vond op 27 februari de bijeenkomst “Toekomstgerichte Medezeggenschap” plaats, mede georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz). Het evenement vormde de afsluiting van “Februari Maand van de Medezeggenschap”, maar kent een bijzonder vervolg.

Groepen deelnemers aan ronde tafels met daarop sheets die later gevuld zouden worden met welke strategische onderwerpen er zoal zijn, wat goed gaat en wat beter kan bij de strategische dialoog met de bestuurder. Dit was dinsdagochtend het decor voor een boeiende, interactieve bijeenkomst. Maar voordat de deelnemers met elkaar in gesprek gingen waren er eerst nog een aantal plenair te bespreken zaken.

De OR en het perspectief van de ander

Kyra Keybets, Directeur Staf SER, gaf namens Kim Putters een voordracht over toekomstgerichte medezeggenschap in relatie tot brede welvaart. Daarbij stond een belangrijke vraag centraal: “Zie jij het perspectief van de ander in de MZ?”. Maatschappelijke verbinding is belangrijk – zeker in deze tijd van toenemende tegenstellingen in de samenlevingen. Door oog te hebben voor en te denken vanuit het perspectief van de ander kom je tot betere besluitvorming en meer draagvlak. Onderwerpen waarbij dit bij uitstek speelt zijn diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid, klimaat, sociale innovatie, vergrijzing, AI. Al deze thema’s vragen om veranderkracht in de organisatie.

De doelstelling van de SER is iets gewijzigd: brede welvaart waarin de sociale dimensie, ecologie en economie in balans zijn.

De concept-toekomstvisie is aangeboden aan de vorige informateur, met aanbevelingen over waardig werk, verdienvermogen en natuur en milieu. Voor de OR is een belangrijke rol weggelegd om binding in de organisatie te stimuleren en relevante thema’s op de agenda te zetten en te houden. Maatregelen van bovenaf zijn niet altijd de beste maatregelen. Het is nodig om de betrokkenen zelf een stem te geven. De rol van de OR moet daarom worden versterkt. Om een gelijkwaardige gesprekspartner voor de bestuurder te zijn is scholing nodig. En een bestuurder die de meerwaarde begrijpt van de OR die deze rol oppakt. Kyra besloot haar bijdrage met een duidelijke oproep aan ondernemingsraden om grote maatschappelijke en sociale vraagstukken niet uit de weg te gaan. Pak ze op, want ze zijn van ons allemaal en samen kunnen we werken aan oplossingen,

De WOR? Die ligt in de kast

Rik van Steenbergen en Robbert van het Kaar namen het stokje van Kyra over. Als vertegenwoordigers vanuit de SER-commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) presenteerden zij een visie op hoe je de WOR kunt zien als je als OR kiest om met strategische thema’s bezig te gaan. De kern van het verhaal was om de WOR niet als strikte leidraad te hanteren maar het te zien als vangnet, als een redmiddel dat pas uit de kast wordt gehaald als het echt nodig is. Reden daarvoor is dat de WOR lang geleden is opgesteld, en weliswaar actualisaties heeft ondergaan maar niet in alle opzichten behulpzaam is bij een strategische dialoog.

De medezeggenschap, zo adviseert de CBM, doet er goed aan zoveel mogelijk kennis en ervaring van de werkvloer te gebruiken en daarmee onder andere draagvlak voor de verandering te creëren.

Hoe verder?

Via de dialoogsessie vandaag wordt verder verkend welke aandachtspunten de aanwezigen ervaren bij toekomstgerichte medezeggenschap. De notitie wordt vervolgens aangepast en de aandachtspunten worden meegenomen door de CBM in de vervolgstappen. De notitie zal onder meer informatie bevatten over hoe een OR met de bestuurder in gesprek kan gaan over strategische onderwerpen. Ook is er aandacht voor het belang van deskundigheidsbevordering en hoe de WOR te lezen op een manier die past bij de huidige tijd.

Boekpresentatie: “Medezeggenschap in breed perspectief”

Renate Vink Dijkstra was aanwezig om de eerste exemplaren van haar boek “Medezeggenschap in breed perspectief” te overhandigen aan de organisatoren van deze bijeenkomst. In deze rol kreeg ook NVMz-voorzitter Shirley Mathoera een exemplaar.

Renate gaf een korte toelichting op het proces rond het boek en lichtte een tipje van de sluier over de inhoud op. Binnenkort vind je op de site van de NVMz een recensie van deze interessante publicatie.

In gesprek over toekomstbestendige medezeggenschap

De rest van de bijeenkomst werd besteed aan een gesprek tussen de deelnemers over drie onderwerpen:

  • welke strategische onderwerpen zie je?
  • Wat gaat al goed (in de strategische dialoog)?
  • Wat kan nog beter?

Na afloop werden de tafels een voor een langsgegaan om te horen wat de uitkomsten zoal waren. Er was variatie in de onderwerpen: onzekerheid in de externe wereld, technologische ontwikkelingen, en de duurzame medezeggenschap. Deze laatste is bijzonder maar niet vreemd: de ontwikkeling van de OR kan op zichzelf ook een onderwerp zijn in een overleg over strategische onderwerpen. Onderwerpen als diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid kwamen meerdere malen terug. Met deze plenaire ronde kwam er een einde aan de bijeenkomst en konden de gesprekken tijdens de lunch nog worden voortgezet.

Zoals een deelnemer samenvatte: “Een interessante en leuke bijeenkomst, die nieuwsgierig maakt naar de uiteindelijke notitie”.

Geschreven door Marisca van Ommen, bestuurslid NVMz

Deel dit bericht