Nieuws

Uitnodiging expert meeting 17 oktober

26 september 2019

De bedoeling van medezeggenschap in een snel veranderende wereld

Beste genodigde,

De bedoeling van medezeggenschap is dat medewerkers invloed hebben op de beleidsontwikkeling en belangrijke, niet alledaagse, besluiten binnen hun organisaties. Dat is onze maatschappelijke opvatting in Nederland. En medezeggenschap moet volgens de WOR zo laag mogelijk in de organisatie belegd worden, net als alle andere vormen van actieve participatie van medewerkers.

In een wereld van individualisering en globalisering is het de vraag hoe we die waarden op het gebied van medezeggenschap vorm en inhoud kunnen blijven geven.

Raken we die waarden niet kwijt in een sterk veranderende samenleving?

Terug naar ‘De Bedoeling’ is een beweging die juist die waardevolle verbondenheid met de bedoeling van de organisatie, de bedoeling van vakmanschap en de bedoeling van eigenaarschap benadrukt.

Daar tegenover zien we ontwikkelingen als:

  • Overnames en internationalisering van organisaties, waardoor de besluitvorming en invloed juist op grotere afstand worden gezet.
  • In de zorg is de invloed van zorgverzekeraars op organisaties steeds nadrukkelijker voelbaar en kan een ziekenhuis als het Slotervaart met zijn duidelijk maatschappelijke functie binnen een week definitief gesloten worden. Is dat de bedoeling? o Klimaatverandering: Wanneer kolencentrales moeten sluiten en ondernemingsraden van energieleveranciers pleiten voor openhouden, vanwege het behoud van arbeidsplaatsen en eigen bestaanszekerheid, wat is dan de bedoeling?

Daarom neemt de BVMZ ook dit jaar het initiatief om een Expert meeting te organiseren over ontwikkelingen op het gebied van medezeggenschap, met vertegenwoordigers van alle belanghebbende partijen. We nodigen u hierbij uit, om als expert, een bijdrage te leveren aan deze bijeenkomst.

Expert meeting: de Bedoeling van medezeggenschap in een snel veranderende wereld?

  • Wanneer: donderdag 17 oktober 2019 Tijd: 14.30 uur tot 19.00 uur
  • Locatie: Landgoed Zonheuvel te Doorn. (zie Routebeschrijving)
  • uiterlijk 2 oktober 2019 aanmelden.
  • Deelname is gratis. Bij no-show wordt € 75,- in rekening gebracht.

We brengen (invloedrijke) vertegenwoordigers van alle belanghebbenden op dit terrein samen om met elkaar de ontwikkelingen en opvattingen te bespreken. Niet met het doel te overtuigen en/of de les te lezen, maar om elkaar te inspireren en te scherpen.

Alle BVMZ leden en SCOOR-gecertificeerde bureaus wordt gevraagd (maximaal) acht mensen aan te melden, die geïnteresseerd zijn en een bijdrage kunnen leveren aan het gesprek. Andere genodigden mogen twee gasten meenemen. (Aanmelden van introducées / gasten door genodigden via www.bvmz.nl).

Programma: Expert Meeting donderdag 17 oktober 2019
Thema: De bedoeling van medezeggenschap in een snel veranderende wereld

Doel van de bijeenkomst
De bijeenkomst heeft als doel belangrijke spelers in dit bijzondere krachtenveld met elkaar in gesprek te brengen over de ontwikkelingen. We willen dialoog en inspiratie stimuleren. We hopen dat mensen elkaar uitdagen, scherpen en dat er misschien wel nieuwe vergezichten ontstaan. We vragen te onderzoeken en te verkennen wat de bewegingen zijn, wat verandering vraagt en welke dan. We verzoeken om niet in te zetten op het gelijk halen of bewijzen, van welke visie of overtuiging dan ook in antwoord op deze vraag. 

Programma
Een bijeenkomst van 15.00 uur tot 19.00 uur (inloop met koffie vanaf 14.30 uur) op Landgoed Zonheuvel in Doorn, thuisbasis van o.a. de stichting Samenwerken Bezinning en Inspiratie (SBI).

Na een korte inleiding komen de volgende personen aan het woord: 

  1. Ewald Engelen (Nederlands financieel geograaf, politicus en publicist).
  2. Thom Verheggen, consultant en auteur van het boek De Ontmanager, werkt samen met Wouter Hart, auteur van de Verdraaide organisatie, terug naar de bedoeling.
  3. Gerard van Vliet directeur van het NDC, het platform voor Leiderschap & Toezicht, zal zijn visie geven op maatschappelijk verantwoord leiderschap, het belang van invloed van medewerkers op belangrijke besluiten in ondernemingen en onze maatschappelijke opgave.
  4. Susan Dassen – Luhrman (tot voor kort voorzitter OR Volksbank).

Na de pauze kan iedereen actief deelnemen aan het programma.

Gevoed vanuit visie en praktijk willen we in kleine groepen een goed gesprek op gang brengen over het thema en de verschillende bijdragen.

Omdat de ‘werk’vorm ook iets mag opleveren zoeken we deze middag naar nieuwe vragen over dit thema, wellicht oplossingen, maar ook tegenstellingen.  Dan delen we de resultaten in de verslaglegging.

Vanaf ongeveer 18.30 uur staat er een buffet met broodjes en soep klaar.

We ontmoeten u graag voor een goed gesprek hierover op donderdag 17 oktober. Aanmelden via de website.
Namens de BVMZ werkgroep
Jaap Jongejan, Voorzitter BVMZ 31 juli 2019

Deel dit bericht