Nieuws

Uitnodiging bijeenkomst VHV en SBI: Gezondheid en veilig werken

VHV en SBI
09 juli 2024

Op vrijdag 27 september 2024 organiseren SBI en de VHV een (opnieuw) uitdagende bijeenkomst over Gezondheid en veilig werken. Met sprekers uit de wetenschap, praktijk, werkgevers- en werknemersorganisaties. We gaan ook graag in gesprek met u.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: secretaris@vakbondshistorie.nl of Joly.Stoltenkamp@SBIBeheer.nl.

Bekijk hier de uitnodiging in pdf

Werken brengt heel veel, maar werken kan ook levensbedreigend zijn

Gezond werken is een belangrijk goed. Minder verzuim, minder uitval is de eerste winst voor mens, organisatie en samenleving. Termen als preventief versus curatief, integraal, maar ook initiatieven als Alles is gezondheid en Positive health vestigen de aandacht op gezond leven en werken.
Arbeidsomstandigheden spelen hierin een zeer belangrijke rol. Veilig en gezond werken zou geen issue moeten zijn en toch… Elk jaar worden ongeveer 200.000 werknemers slachtoffer van een arbeidsongeval. Ongeveer 60 mensen overlijden jaarlijks hierdoor. Aan de gevolgen van ongezond werk overlijden jaarlijks naar schatting 4.000 mensen.
Werkgever en werknemer hebben beiden een belangrijk rol in arbeidsomstandigheden. De wettelijke plicht om een veilige werkplek te bieden rust op de werkgever. Maar wordt dat ook daadwerkelijk geboden? De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op het brede palet van veilig werken. Tegelijkertijd zien we dat er te weinig VGWM-commissies gekoppeld zijn aan de ondernemingsraden. Dit blijkt ook uit een onderzoek van eind 2023 van de demissionaire minister van SZW.

Geschiedenis en heden

Op deze gezamenlijke bijeenkomst kijken we samen terug op de geschiedenis van veilig werken en snijden we de vraagstukken van vandaag aan. Is veilig werken alleen iets voor werknemers binnen de poort? Wat doe je als ook de inwoners rondom het bedrijf ernstige gezondheidsrisico’s lopen? Voorbeelden genoeg (helaas): Tata Steel, Schiphol, Chemours in Dordrecht, enz..

Ambitieus?

De Arbovisie 2040 bevat een toekomstbeeld, namelijk de missie, ambities en doelstellingen op het gebied van arbeidsomstandigheden richting 2040. Met de Arbovisie 2040 wil het kabinet ervoor zorgen dat werkenden in Nederland zo gezond en veilig mogelijk werken en geen gezondheidsklachten door hun werk krijgen, ook niet na hun pensioen.

Programma

13.30 uur – Inloop: koffie/thee en broodje

14.00 uur – Opening
Lodewijk de Waal, voorzitter VHV

14.15 uur – Geschiedenis en ontwikkeling veilig werken
Inleiding door Seth van den Bossche, program director Work & Health bij TNO

14.35 uur – Arbo in bedrijven: cijfers  en feiten
Inleiding door Carolina Verspuij, senior Arbo adviseur medezeggenschap

14.55  uur – Arbovisie 2040 reële doelen of? Wat staat ons te doen?
Inleidingen door Eugène van t Hooft, strategisch beleidsadviseur VNO NCW en Jan Verhagen, voormalig adviseur arbeidsomstandigheden bij FNV

15.30  uur – Korte pauze

15.45 uur – Discussietafels
5  vragen over Arbovisie 2040, wat is uw mening?

16.30 uur – Samenvatting en afsluiting
Jaap Jongejan, directeur bestuurder SBI

16.45 uur – Drankje en hapje

Deel dit bericht