Nieuws

Taak en rol OR bij ongewenst gedrag en integriteit

rol OR ongewenst gedrag en integriteit
26 april 2022

Recente gebeurtenissen (onder andere bij Ajax en The Voice of Holland) hebben de belangstelling voor het onderwerp ongewenste omgangsvormen en integriteitsvraagstukken weer meer in het voetlicht geplaatst. Duidelijk wordt dat als organisaties geen goed functionerend intern meldsysteem hebben, de schade enorm kan zijn.
Wat is eigenlijk de taak en rol van de OR bij ongewenst gedrag en integriteit?

Wat is de taak en rol van de OR bij ongewenst gedrag?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

De ondernemingsraad zou psychosociale arbeidsbelasting (PSA) beleid hoog in het vaandel moeten hebben. Onder PSA-beleid vallen:

  • Intern ongewenst gedrag (ongewenst gedrag tussen medewerkers onderling)
  • Extern ongewenst gedrag (ongewenst gedrag tussen medewerkers en derden)
  • Werkdruk
  • Seksuele intimidatie

Regeling behandeling van klachten

Een ondernemingsraad heeft instemmingsrecht 27j. van de WOR. Dit is een regeling op het gebied van de behandeling van klachten. Maar het gaat niet alleen om het instellen van de regeling, maar ook om het bewaken dat de regeling goed werkt. Dat betekent evaluatie en mogelijk bijstelling.

Wat is de rol van de OR bij een integriteitsbeleid?

Integriteitsbeleid gaat om zaken die schade kunnen doen aan de organisatie. Hieronder vallen onder andere misbruik van middelen, corrupt gedrag en angstcultuur. Meestal gaat het om zaken die structureel van aard zijn en/of waar meerdere mensen last van hebben.

Instemmingsrecht

Ook hier heeft de OR instemmingsrecht artikel 27m. Een procedure voor het omgaan met het melden van een vermoeden van een misstand, als bedoel in artikel 2, eerste lid, van de Wet Huis voor Klokkenluiders; een en ander voor zover dat betrekking heeft op alle of een groep van de in de onderneming werkzame personen.

Werking van de regeling

De OR moet toezien op de werking van de regeling. Weten medewerkers van de regeling?

Artikel in AS Magazine

Lees verder in ons artikel ‘Taak en rol ondernemingsraad bij ongewenste omgangsvormen en integriteit’ in het AS Magazine: Het magazine voor de ambtelijk secretaris.

Lees het artikel

Training Ongewenst gedrag en integriteit

Ongewenst gedrag, psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en integriteit

In deze training gaan we expliciet in op de criteria waaraan een goed zorgsysteem moet voldoen en hoe de evaluatie en bijstelling in de organisatie kan worden geregeld.

Meer informatie & aanmelden

 

 

Deel dit bericht