Nieuws

Studiebezoek Ministerie van Arbeid Qatar aan SBI

21 februari 2024

Op donderdag 8 februari bracht een afvaardiging van het Ministerie van Arbeid van Qatar een studiebezoek aan SBI op Landgoed Zonheuvel. Dit maakte onderdeel uit van een week waarin zij op studiebezoek waren in Nederland om te leren over het landschap van arbeidsverhoudingen hier. Onderwerpen op de agenda waren arbeidsrecht, rechten van werknemers, de rol van de SER en de vakbonden en de rol van ondernemingsraden.

In het kader van dat laatste onderwerp, bracht de delegatie een bezoek aan ons landgoed. Jytte Glissenaar, directeur SBI Formaat, en Leander Boumans, trainer/adviseur EOR, gaven een presentatie over ons werk als opleiding- en adviesbureau voor ondernemingsraden en over de praktijk van het OR-werk. Zowel op nationaal als op Europees niveau.

Rachid Adbaili, voorzitter COR Unilever

Tijdens deze ochtend hebben we de bezoekers verdieping geboden op de praktijk van het OR-werk en mochten ze zelf ook even puzzelen op hoe een adviesprocedure in Nederland gaat. Dat leverde een mooie uitwisseling op over de vergelijking met de praktijk in Qatar. De ochtend werd afgesloten door Rachid Adbaili, voorzitter van de COR van Unilever. Hij gaf een presentatie over hoe het is om in de medezeggenschap actief te zijn.

Eerdere samenwerking

SBI Formaat maakte niet voor het eerst kennis met het ministerie van Arbeid van Qatar. In samenwerking met de SER heeft SBI Formaat in 2020 een leertraject opgezet voor Joint Committees, de Qatarese variant op de OR. Met inspiratie uit de WOR en ervaring uit de Nederlandse praktijk hebben we de werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers geholpen om een interne procedure te ontwikkelen voor informatie en raadpleging. Uiteindelijk is er een modelprocedure uitgerold. Die wordt door het Qatarese Ministerie van Sociale Zaken ADSLA aanbevolen aan nieuw op te richten Joint Committees.

Deel dit bericht