Nieuws

Morgen start vandaag, ook tijdens de Corona crisis!

12 oktober 2020

Medezeggenschap cruciaal in de organisatie als het gaat om de verbinding tussen bestuur/ directie en werknemers.

Je zal zeggen niets nieuws onder de zon, uiteraard is de medezeggenschap belangrijk in de organisatie. Echter in onzekere tijden is communicatie en transparant handelen echt noodzakelijk. En dan niet alleen top-down, maar ook juist andersom. Deze Corona-tijd brengt toch heel veel onzekerheid met zich mee, zowel voor de gezondheid, als sociaal en natuurlijk economisch. Of te wel we hebben met een driedimensionale crisis te maken, die net een andere aanpak vraagt dan een ‘gewone’ economische crisis. Gebeurt dat ook in jouw organisatie? Is er bijvoorbeeld een Corona functionaris in de organisatie die juist in de driedimensionale crisis aandacht kan schenken aan wat werknemers kan helpen. En is er een plan hoe we samen de toekomst aanpakken?

Nieuwe maatregelen kabinet?

Het kabinet komt waarschijnlijk met nieuwe maatregelen. Minder cruciale activiteiten zullen niet meer door mogen gaan.  Daar hoort in onze ogen zeker niet het ondernemingsraadwerk bij. Zoals hierboven beschreven speelt de ondernemingsraad een cruciale rol in de onderneming.

Ga woensdag direct samen (directie en ondernemingsraad) aan de slag met wat er de komende tijd moet gebeuren. Maar kijk ook samen naar wat er op lange termijn moet gebeuren.

Helaas

De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat er toch weer druk komt te staan op ondernemingsraden. Moeten vergaderingen en trainingen wel doorgaan? Een werkgever die rücksichtslos alle bijeenkomsten terugdraait en geen onderscheid maakt tussen een afdelingsuitje en een ondernemingsraadtraining die de OR versterkt komt helaas vaak voor. Maar ook ondernemingsraadsleden die te snel daarin meegaan en in het kader van economische tegenvallers maar even minder trainen en overleggen.

Meer doen

Mijn stelling is dat je juist in deze tijd meer tijd moet nemen voor overleg, voor leren, voor voorbereiden van morgen. De driedimensionale crisis pakken we aan door ons natuurlijk aan de kabinetsregels te houden, door verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en de ander. Anderhalve meter, niezen en hoesten in de mouw, controleren bij klachten en thuiswerken.

Maar er is meer. De Corona crisis is NU weliswaar een belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmorgen (na de Corona) moeten we ook verder. Daar moeten we vandaag aan denken, daar moeten we vandaag wat aan gaan doen. Vandaar mijn oproep: beste ondernemingsraadsleden, jullie kunnen nu het voortouw nemen.

  1. Zorg voor een Corona functionaris vanuit de ondernemingsraad in jouw bedrijf;
  2. Organiseer twee wekelijks een overleg met directie over wat er vandaag te doen staat, maar vooral wat gaan we overmorgen doen;
  3. Organiseer een denktank van mensen die alternatieven ideeën bespreken/ ontwikkelen op zowel gezondheidsmaatregelen, sociale maatregelen en economische uitdagingen voor nu en overmorgen.
  4. Organiseer momenten van verbinding met collega’s zodat je weet wat er leeft en kan aangeven wat er gebeurt.

Morgen start vandaag

Jullie eigen trainer/ adviseur van SBI Formaat kan je daarbij ondersteunen. Zowel op het gebied van ARBO, slimme en gezonde tips voor thuiswerken, hoe de communicatie te verbeteren, ondersteunen in reorganisaties, helpen bij juiste economische keuze maken en de rol van de OR in deze crisis.

Samen tegen Corona, maar ook samen naar morgen en ja ook tijdens een Corona crisis start morgen vandaag!

Ik wens je veel wijsheid en gezond toe.

Jaap Jongejan

Deel dit bericht