Nieuws

“Sorry, dat is in het buitenland besloten”

ondernemingsraad buitenland
05 juli 2016

Als lid van een ondernemingsraad in een vestiging van een buitenlands internationaal concern heeft u het uw bestuurder vast wel eens horen zeggen: “Sorry, dit besluit is door het moederbedrijf genomen en de OR kan hoog of laag springen maar ik moet dit besluit gewoon uitvoeren…”

Is er dan helemaal niets te beïnvloeden door de ondernemingsraad in een dergelijk geval? Zeker wel, het adviesrecht is vol van kracht! Ook als in het buitenland tot bijvoorbeeld een reorganisatie of herstructurering in Nederland wordt besloten. Het besluit kan namelijk ‘toegerekend’ worden aan de Nederlandse ondernemer.

Specifieke problematiek

Ondernemingsraden binnen internationale concerns lopen vaak ook nog tegen andere lastige zaken aan:

  • een niet-Nederlandse bestuurder met een andere achtergrond qua cultuur en zienswijze op arbeidsverhoudingen;
  • een ingewikkelde internationale (matrix-)organisatie met ondoorgrondelijke bevoegdheids- en verantwoordelijkheidslijnen van het management;
  • een lastig ten volle te benutten financieel informatierecht (bijvoorbeeld voor OR’s van Europese hoofdkantoren en van R&D-vestigingen van internationale concerns);
  • een OR die met leden uit verschillende landen is samengesteld met Engels als voertaal in het bedrijf en in de OR;
  • de relatie van de OR met werknemers vertegenwoordigende organen in het buitenland en met de Europese ondernemingsraad (EOR).

Wat kan SBI Formaat voor u betekenen?

SBI Formaat heeft specifieke deskundigheid in huis als het gaat om internationalisering en medezeggenschap in internationale context.

  • Doe eens samen met ons de ‘Internationalisering MZ- en bedrijfsscan’. Deze is snel en effectief. In een gesprek met de OR brengen wij de specifieke problematiek en de positie van de Nederlandse vestiging en van de OR in kaart. De resultaten van dit gesprek tekenen we op in een kort rapport met bruikbare tips en adviezen. 
  • Wilt u liever in een maatwerktraining aandacht besteden aan medezeggenschap in de context van uw internationale bedrijf, dan kan dat natuurlijk ook. 
  • Wij geven ook training over de Nederlandse medezeggenschap en arbeidsverhoudingen aan niet-Nederlandse (bijvoorbeeld UK, Amerikaanse, Japanse) managers en bestuurders.
  • Wij geven training aan ondernemingsraden en management in het Engels.

Meer informatie?

Neem contact op met SBI Formaat via info@sbiformaat.nl of 0343 – 47 33 33. Of neem direct contact op met John Snel of Peter van Mackelenbergh.
John Snel: 06 – 525 99 070 of john.snel@sbiformaat.nl
Peter van Mackelenbergh: 06-51400512 of peter.van.mackelenbergh@sbiformaat.nl

Deel dit bericht