Nieuws

Advies SER: aanpassing WOR om deelname medezeggenschap te bevorderen

personeelsvertegenwoordiging
19 mei 2020

De SER heeft vorig jaar in een advies elf obstakels benoemd die werknemers ervan weerhouden om zitting te nemen in de OR. Naar aanleiding van dit advies heeft de SER nu, in een briefadvies aan minister Koolmees, concrete oplossingen benoemd om deze obstakels te verminderen. De voorgestelde oplossingen bestaan uit: aanpassing WOR, digitalisering, aanpassing SER-voorbeeldreglement ondernemingsraden en produceren van voorlichtingsfilmpjes OR-werk.

Aanpassing WOR

Een van de elf genoemde obstakels was: te weinig tijd voor OR-werk. Dit komt onder andere door de verplichte zitting van OR-leden in meerder adviesorganen, zoals de ‘vaste commissie‘ (WOR: artikel 15 lid 2) en de samenstelling van de COR. Artikel 15 beschrijft dat de meerderheid van de vaste commissie moet bestaan uit OR-leden. Het advies van de SER is:

  • In het Instellingsbesluit kan worden afgeweken van de hoofdregel dat een vaste commissie voor de meerderheid bestaat uit or-leden;
  • Indien hiervan gebruik wordt gemaakt en de meerderheid van de vaste commissie uit niet-or-leden bestaat, het advies- of instemmingsrecht bij de or blijft.

Hiermee willen ze de tijdsbelasting van het OR-werk verminderen en verdelen over OR- en niet-OR-leden. Tevens niet-OR-leden bij de medezeggenschap betrekken.

Digitalisering

De WOR vereist dat bepaalde zaken schriftelijk moet gebeuren. De CBM (Commissie Bevordering Medezeggenschap) stelt voor om de WOR te moderniseren en aan te passen waarbij het ook mogelijk is de zaken elektronisch vast te stellen.

Aanpassing SER-voorbeeldreglement ondernemingsraden

In het OR-reglement regelt de OR de verkiezingen en de werkwijze van de OR, het zogenoemde huishoudelijke gedeelte. Naar aanleiding van de obstakels heeft de SER al aanpassingen gemaakt aan het voorbeeldreglement.

  • Het uitdragen dat ondersteuning van een or door een ambtelijk secretaris de kwaliteit van medezeggenschap bevordert;
  • Het bevorderen dat bestuurder en or een convenant opstellen met nadere afspraken over faciliteiten om verschillende obstakels te ondervangen;
  • Voorlichting en informatie over wat mogelijk is aan vernieuwing van medezeggenschap binnen de huidige regelgeving. De WOR biedt namelijk meer ruimte dan veel gebruikers zich realiseren.

Daarnaast heeft het CBM nog voornemens om het modelreglement van de COR aan te passen. Om daarin te benoemen dat COR-leden direct worden gekozen uit de onderliggende OR’s. Het is niet meer verplicht om daarnaast ook zitting hebben in een groepsondernemingsraad (GOR).

Dit zal schelen in tijdsbelasting, een OR-lid zit in minder adviesraden, en het is minder noodzakelijk om een OR-lid vrij te stellen van zijn/haar reguliere functie.

Voorlichtingsfilmpjes OR-werk

Het CBM is bezig met het produceren van korte voorlichtingsfilmpjes over het OR-werk, om op een positieve manier het werk van een ondernemingsraad onder de aandacht te brengen.

Bekijk hier het advies van de SER

Wat vind jij van het advies?

Wij zijn benieuwd wat jouw mening en ervaring is met betrekking tot de geadviseerde aanpassingen in de WOR. Wil jij ons helpen inzicht te krijgen door 4 vragen te beantwoorden?

Vul hier de korte vragenlijst in

Bron: SER

Deel dit bericht