Nieuws

Richtlijn Europese Ondernemingsraden, van melkgebit naar grote tandjes?

EOR-richtlijn -Europese Ondernemingsraden EWC Directive
21 december 2022

De Commissie ‘werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement’ heeft eind november 2022 een voorstel aangenomen ter aanpassing van de Richtlijn Europese Ondernemingsraden.

Versterking van de EOR-positie

Deze aanpassingen kunnen de EOR-positie aanzienlijk versterken. Het gaat onder andere om een verbreding van het begrip ‘grensoverschrijdende’ kwesties en de opheffing van de vertrouwelijkheidsplicht tussen EOR-leden en leden van lokale ondernemingsraden.

Interessant is ook de verduidelijking van de definitie van raadpleging. De EOR moet voorafgaand uit kunnen brengen waarmee in de onderneming rekening moet zijn gehouden. Als besluiten worden aangevochten door de EOR moet het mogelijk zijn om deze besluiten door de rechter te laten opschorten. Ook worden de sancties aangescherpt als bedrijven zich niet aan de EOR-verplichtingen houden.

Nu deze commissie het voorstel heeft aangenomen, gaat het naar het parlement. Het parlement zal op 2 februari hierover stemmen, waarna het naar de Europese Commissie gaat (die “in principe” voorstellen van het EP overneemt). En dan moet de Raad van Ministers het voorstel nog aannemen. Ook kan een voorstel nog wel weer heen en weer van Raad naar EP en vice versa.

 

Voor meer informatie neem contact op met de EOR-Service van SBI Formaat of e-mail Sjef.Stoop@sbiformaat.nl.

Deel dit bericht