Nieuws

Onderzoek SER geeft aan: OR werkt te weinig met goed scholingsplan

scholing ondernemingsraad kwaliteit
10 oktober 2016

Scholing draagt bij aan de kwaliteit van ondernemingsraden, maar veel OR’s hebben geen duidelijk beeld van de scholing die zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Dit blijkt uit het onderzoek van de SER over scholing van ondernemingsraden.

SBI Formaat herkent deze uitkomst en heeft voor veel ondernemingsraden al een compleet scholingsplan gemaakt. Daarmee zien we dat en de ondernemingsraad en de bestuurder helderheid hebben over inhoud, kwaliteit en tijdsbesteding. Voor alles wordt daarmee de kwaliteit van de OR fundamenteel beter en de waarde van investering in scholing hoger.
De uitkomsten van het onderzoek in opdracht van de SER zijn in lijn met de resultaten van de SBI Formaat MonitOR over OR en scholing. Er is een dalende trend in Nederland als het gaat om scholing van ondernemingsraden. Het aantal OR’s dat 5 dagen per jaar scholing volgt, neemt af en was in 2015 nog maar 15%. Een belangrijke reden voor OR-leden om minder scholing te volgen is een gebrek aan tijd door toename van de werkdruk.
Helaas bevestigt het SER-onderzoek ook dat met name in kleinere bedrijven nog vaak niet of onvoldoende wordt geschoold. Terwijl de problematiek en de intensiteit van de problemen in kleine bedrijven vergelijkbaar zijn met die in grote bedrijven. Een gemiste kans. Daar waar de ondernemingsraad goed opgeleid, als werknemersvertegenwoordiger, de sparringpartner is van de bestuurder zie je de kwaliteit van de besluiten namelijk toenemen.
Uit de SBI Formaat MonitOR bleek ook al dat de ondernemingsraad een bijzondere toegevoegde waarde kan hebben voor de organisatie: 96% ziet een toegevoegde waarde voor de werknemers en 92% een toegevoegde waarde voor de bestuurder.
Een reden te meer om te investeren in de ondernemingsraad. De complexiteit die we dagelijks tegenkomen gaat ook niet aan ondernemingsraden voorbij. Er wordt,  blijkt uit het SER-onderzoek, steeds vaker een beroep gedaan op deskundigen. SBI Formaat ziet niet alleen de werkdruk bij ondernemingsraden toenemen, maar ook de werk- en leefdruk bij veel werknemers. Met een uitgekiend scholingsplan voor de ondernemingsraad  en door middel van slimmer werken kunnen we met onze deskundigen ‘slimme‘ oplossingen zoeken.

Lees hier het volledige onderzoek van de SER.

Deel dit bericht