Nieuws

De risico’s van schriftelijke communicatie

schriftelijke communicatie
22 november 2022

Verbindend schrijven en schriftelijke communicatie is van groot belang, maar schriftelijke communicatie brengt ook risico’s met zich mee. Miscommunicatie of conflicten kunnen voor vervelende situaties zorgen. Hoe los je dat op en wat zijn de mogelijkheden om een conflict te laten de-escaleren? In onderstaand artikel schrijft trainer/adviseur Brenda Vink, ontwikkelaar van de training Verbindend schrijven, hoe de OR schriftelijke communicatie ‘verbindend’ kan inzetten.

Verschillende scenario’s

Mailtjes, brieven en andere schriftelijke communicatievormen kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd. Immers, miscommunicatie zit in een klein hoekje. Een conflict kan snel ontstaan. Stel, de OR stuurt een mailtje naar de bestuurder over een aantal wijzigingen waarop de bestuurder gepikeerd reageert. Had deze reactie voorkomen kunnen worden? Misschien wel.

De boodschap laten landen

De wijze waarop je een mail, brief of appje schrijft, kan veel invloed hebben op de reactie van de ontvanger. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen om de ontvanger te bereiken en de boodschap goed te laten landen. Dit heet verbindend schrijven.

Zoek de verbinding

Hoe stimuleer je de gewenste reactie? Een positief en verbindend geschreven boodschap kan een snelle reactie of een oplossing stimuleren. Wil jij inhoudelijk meer weten over verbindend schrijven en schriftelijk communiceren? In onderstaand artikel wordt verder ingegaan op mogelijke scenario’s en oplossingen.

Omgaan met verschillende situaties

Het artikel ‘Zoek de verbinding’ is gepubliceerd in ‘OR Rendement, een nieuws- en adviesmagazine over medezeggenschap’. Het artikel belicht verschillende situaties die zich in het werkveld kunnen voordoen tussen ondernemingsraad en bestuurder en hoe je hiermee kunt omgaan door verbindend te schrijven.

Lees hier het artikel ‘Zoek de verbinding’

 

Deel dit bericht