Nieuws

Nieuwsbericht: Nieuw boek “Drie wegen naar (Mede)zeggenschap”

Drie wegen naar (Mede)zeggenschap-nieuwsbericht
06 juli 2023

Bij SBI Formaat zijn we voortdurend bezig met de ontwikkeling van de medezeggenschap als onmisbaar democratisch onderdeel van iedere organisatie. Medezeggenschap speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de rechten van werknemers, het stimuleren van een constructieve dialoog tussen werkgevers en werknemers en de zorg voor het transparant en goed functioneren van ondernemingen, en het draagt bij aan een meer inclusieve, rechtvaardige en democratische samenleving.

Als kennisintensieve organisatie vinden wij dat aandacht voor de historische dimensie van medezeggenschap de motivatie van medezeggenschappers kan versterken en de ideeën ten aanzien van medezeggenschap en arbeidsverhoudingen kan verdiepen.

De geschiedenis van de medezeggenschap

Twee jaar geleden hebben we binnen SBI Formaat een initiatief genomen om de geschiedenis van de medezeggenschap toegankelijker te maken voor iedereen die zich bezighoudt met de medezeggenschap binnen organisaties. Onder het motto, als je de geschiedenis niet kent hoe kan je dan de vraagstukken van vandaag begrijpen? Als je de geschiedenis niet kent en vandaag niet doorborduurt op gisteren wat is dan de basis voor morgen?

Ons project over de geschiedenis van de medezeggenschap heeft een aantal mooie bijeenkomsten opgeleverd. Er is een heuse tijdslijn van arbeidsverhoudingen in Nederland gemaakt en een video “De geschiedenis gaat verder: historische lessen voor medezeggenschappers”. In deze video zul je een boeiende en informatieve reis door de geschiedenis maken, waarbij de nadruk ligt op historische gebeurtenissen en lessen die relevant zijn voor iedereen die zich met medezeggenschap bezighoudt.

Drie wegen naar (Mede)zeggenschap

Het boek ‘Drie wegen naar (Mede)zeggenschap’ is een prachtig slotstuk van dat project. Een indrukwekkend werk van Frank Schreiner, OR-adviseur.

In dit boek beschrijft Frank Schreiner de geschiedenis van de medezeggenschap en maakt de verbinding met vandaag. Vanuit het perspectief van een medezeggenschapsprofessional. Met veel gevoel voor historie en kennis van de medezeggenschap.

In het boek worden de drie wegen belicht waarlangs historisch gezien werknemers hebben getracht invloed te verwerven op het operationeel niveau en het strategisch beleid van ondernemingen.

  • Via de vakbeweging op vooral sectoraal (CAO’s) en nationaal (SER) niveau
  • Via kernen, ondernemingsraden en werknemerscommissarissen op ondernemingsniveau
  • Via de coöperatieve beweging die uitging van gemeenschappelijk eigendom van de onderneming.

Meer informatie en het boek bestellen?

We nodigen je van harte uit om de rijke geschiedenis van medezeggenschap te ontdekken. Klik op de onderstaande afbeelding voor meer informatie en het boek te bestellen.

Boek Drie wegen naar (Mede)zeggenschap

 

 

Deel dit bericht