Nieuws

Nieuwe verbindingen; de toekomst van de medezeggenschap

de toekomst van de medezeggenschap
18 mei 2022

Inspirerend event ‘Nieuwe verbindingen; de toekomst van de medezeggenschap’

Ruim 150 mensen bezochten afgelopen 17 mei 2022 ons event ‘Nieuwe verbindingen; de toekomst van de medezeggenschap’. Dit jaarlijkse event dat draait om nieuwe vormen van medezeggenschap, werd door Corona helaas twee keer uitgesteld. Hoe fijn was het om elkaar eindelijk tijdens zo’n fysiek event weer te zien!

We hebben een roadmap nodig!

Tijdens het event bleek het thema ‘nieuwe verbindingen’ een relevanter thema dan ooit voor organisaties, voor medewerkers, voor zeggenschap en medezeggenschap. We komen uit een lange tijd van het verlies van verbinding. Maar ook het ervaren van vrijheid van het zelf indelen van tijd en plek waarop je werkt. Leven en werken in lockdowns was een ware cultuurshock. Was het een crisis of is het een transformatie? Dat is de vraag die keynotespeker Jitske Kramer stelde. En hoe verbinden we met elkaar in een nieuwe hybride werkelijkheid zonder angst voor vrijheid? We hebben een roadmap nodig. (Online) kampvuren aansteken is de eerste stap!

De volgende stap

Drie sprekers: Rienk Goodijk, Karlijn L’Ortye en Pieter Schollema volgden daarna. Zij pleiten voor de volgende stap van de ondernemingsraad, want die heeft zich wel bewezen. Nu is het tijd om de kracht van die medezeggenschap ook echt in te zetten. Naar nieuwe arbeidsverhoudingen, duurzaamheid en inclusie.

De OR kan zelf nog meer impact hebben door weg te blijven bij het oude patroon van questions and answers. En zich gelijkwaardig te voelen met respect voor ieders rol. Dat begint door elkaar te leren verstaan. Dus durf door te vragen als directie en toezichthouders het nodeloos ingewikkeld maken. En stap meer naar de bestuurder en de toezichthoudende organen met concrete ideeën en het delen van zorgen.

Inspirerende dag

Dat de ondernemingsraad zich ontwikkelt bleek overduidelijk uit de middagsessies met aansprekende voorbeelden van strategische (De Volksbank), inclusieve (Unilever) medezeggenschap vanuit de bedoeling (Vincent van Gogh) met ambassadeurs (WZU Veluwe), participanten (ABN AMRO) in moderne en zelfs sociocratische (Werkplein de Drentse Aa) organisaties waar iedere medewerker medezeggenschapper is (Wender).

Trainers van SBI Formaat presenteerden diverse tools om te gebruiken bij een meer netwerkende, strategische en verbindende rol van de OR zoals dialoog, Deep Democracy, de Navigator, participatievormen en digitale communicatie.

Een super geslaagde en inspirerende dag die op humorvolle wijze werd afgesloten door Floortje Schoevaart met een treffend gedicht.

In zijn slotwoord droomt Jaap Jongejan van medezeggenschap die steeds meer bijdraagt aan maatschappelijk verantwoorde organisaties, duurzaamheid en inclusiviteit.

Save the date!

SBI Formaat zal ook in 2023 weer een inspirerend event over nieuwe ontwikkelingen in de medezeggenschap organiseren. De voorlopige datum is 16 mei 2023. Save the date!

Deel dit bericht