Nieuws

Is uw vereniging al klaar voor de AVG-wet?

Privacy_AVG-wet_SBI_Formaat
03 april 2018

Per 25 mei geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).  Deze wet geldt dan in de hele EU. Maar veel verenigingen, vooral degene die het moeten hebben van hun vrijwilligers, hebben nog nauwelijks tot niets gedaan aan deze nieuwe wet (Bron: AD en sport.nl, 3 april 2018).

Wanneer de wet van kracht is, zult u gaan merken hoe snel u met privacy-issues te maken krijgt. Zo moet u e-mailadressen in de BCC zetten wanneer u meerdere mensen tegelijk mailt, bijvoorbeeld bij een nieuwsbrief. Als u dit niet doet, is er al een datalek. Ook mag u niet zomaar meer een lijst met personen aan bijvoorbeeld de sportwinkel geven waar u mee samenwerkt, als u een samen een actie heeft bedacht.

Wanneer u als vereniging hebt vastgesteld dat u bepaalde persoonsgegevens mag verwerken vanwege een welbepaald, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigd doel én het gerechtvaardigde doel voldoet aan één van de zes grondslagen van de AVG dan mag u als vereniging heel veel gaan vastleggen om aan te kunnen tonen dat u alles goed hebt geregeld volgens de AVG. Dit heet in de AVG de verantwoordingsplicht.

Zo zijn er nog verschillende zaken waar u tegenaan kunt lopen. Wees dus goed voorbereid!

Moet er nog een hoop gebeuren binnen uw vereniging wat persoonsgegevens betreft? Dan heeft u niet zo lang meer om dit allemaal te regelen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een handig stappenplan opgesteld om u opweg te helpen. 

Ter voorbereiding kunt u een training volgen, klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht