Nieuws

Intervisie voor de voorzitter van de ondernemingsraad

voorzitter ondernemingsraad
29 maart 2022

Wil je groeien en je verder ontwikkelen als OR-voorzitter én ervaringen uitwisselen met andere voorzitters? Neem dan deel aan onze begeleide intervisie voor de voorzitter van de ondernemingsraad.

Wat is begeleide intervisie voor de voorzitter van de ondernemingsraad?

Intervisie is een bekende methodiek om van elkaar en over jezelf te leren. Veelal wordt dit aangeboden binnen een organisatie: voor docenten, zorgmedewerkers, adviseurs, projectleiders. Het wordt ook wel vergeleken met collegiale consultatie: het collegiaal advies vragen en geven. Maar hoeveel OR-voorzitters heb jij als collega?
Graag maken wij het mogelijk dat jij, OR-voorzitter, andere OR-voorzitters kan ontmoeten en van elkaar kan leren. Begeleide intervisie gaat over het met elkaar bespreken en onderzoeken van lastige situaties waarvoor een OR-voorzitter soms komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • OR-leden die onvoorbereid en zonder agenda en bijbehorende stukken op de OR-vergadering komen.
  • Een bestuurder die maar niet ophoudt met praten in de OV.
  • Of hoe zorg je ervoor dat meer OR-leden een taak oppakken?

Op een gestructureerde manier bespreken jullie problemen en dilemma’s met elkaar, delen jullie ervaringen en best practices en helpen jullie elkaar verder tijdens de online meetings. Als intervisor begeleidt de trainer jullie leerproces. De trainer is deskundig, maar op afstand, in de rol van procesbewaker, steun en toeverlaat.

Wat levert begeleide intervisie op?

  • Een veilige plek bestaande uit gelijken (allemaal OR-voorzitters) waar aandacht is voor elkaars problemen en waar naar elkaar geluisterd wordt.
  • Nieuwe gedragsalternatieven gericht op verandering door te leren van elkaars ervaringen en creativiteit.
  • Collegiale ondersteuning en advies bij lastige situaties.
  • Meer inzicht in jezelf, hetgeen ook bruikbaar is in jouw professionele ontwikkeling als werknemer.
  • Verder ontwikkelen van je communicatievaardigheden (zoals het kort en bondig inbrengen/presenteren van jouw casus, open vragen stellen, doorvragen, feedback geven & ontvangen en adviseren).
  • Uitbreiding van je netwerk.

Werkwijze

Eén keer per vier/vijf weken komen wij digitaal bij elkaar en wisselen we onze ervaringen met elkaar uit gedurende een online sessie van 1 1/2 uur. Op deze manier leer je van en met elkaar onder begeleiding van een ervaren trainer. Een intervisiegroep bestaat uit 6 tot 8 deelnemers en het traject bestaat uit 6 bijeenkomsten.

Ervaringen

Bekijk de ervaringen van eerder deelgenomen OR-voorzitters.

Interesse?

Wil jij meer weten over intervisie voor de voorzitter van de ondernemingsraad? Neem dan contact op met Yolanda (yolanda.van.der.poel@sbiformaat.nl). Yolanda van der Poel is initiatiefnemer van de intervisie en zij zal jouw vragen beantwoorden.

Meer informatie & aanmelden

 

Deel dit bericht