Interview Shirley Mathoera over de Maand van de Medezeggenschap
November is de Maand van de Medezeggenschap. Om aandacht te vragen voor de belangrijke positie die medezeggenschap inneemt binnen organisaties wordt bijna iedere dag in november een gratis activiteit aangeboden door het MZ-netwerk. Shirley Mathoera, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap, vertelt: “Ik kan helpen het verschil te maken, maar alleen met elkaar kunnen we zorgen voor verandering.”
Voor wie is de Maand van de Medezeggenschap?
“Voor iedereen. Binnen een organisatie heeft iedereen inspraak en kan iedereen meedoen. Ongeacht je functie, leeftijd of achtergrond; jouw stem doet ertoe. We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de belangrijke rol van de ondernemingsraad.”
Meepraten op strategisch niveau
“Dat iedereen meedoet en – praat is ook nodig om een positieve verandering teweeg te brengen in een organisatie. De Maand van de Medezeggenschap heeft dan ook als doel om mensen bewust te maken van de functie die de OR op strategisch niveau kan vervullen. De OR kan goed meepraten en adviseren over complexe vraagstukken zoals vergrijzing, duurzame inzetbaarheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het vergroten van werkgeluk. Doordat OR-leden weten wat er speelt bij collega’s is hun inbreng cruciaal. Ik heb het bewust over collega’s en niet over ‘de achterban’ omdat medewerkers niet achter de OR-leden staan, maar naast hen. Het bestuur, de OR en de medewerkers werken met elkaar samen. Medezeggenschap gaat ook over de dialoog opzoeken.”
Hoe kun je meedoen aan de Maand van de Medezeggenschap?
“Op de website van de Maand van de Medezeggenschap staat een uitgebreid programma van sessies, trainingen en lezingen over medezeggenschap die kosteloos te volgen zijn. Sommige activiteiten zijn online of live, andere hybride. Er zijn sessies die theoretisch zijn of juist praktisch. Er is voor ieder wat wils.”
Wat mogen we absoluut niet missen?
“Met de OR op verbindingspad, een activiteit op het landgoed van Stichting SBI, bedacht en begeleid door Didi Bos, trainer en adviseur bij SBI Formaat. OR-leden van verschillende organisaties doen opdrachten en gaan met elkaar in gesprek. Nadat alle puzzelstukjes met elkaar zijn verbonden, wacht een verrassing.”
“Een ander hoogtepunt is de sessie ‘De Toekomst van Werk’ door Prof. Evert Verhulp en Rachid Adbaili, bestuurslid van NVMz. Eigenlijk zou ik alle activiteiten willen noemen. Het aanbod dit jaar is prachtig en veelzijdig.”
Wat is jouw motivatie om je in te zetten als voorzitter van de NVMz?
“Vijf jaar geleden sloot ik me aan als bestuurslid omdat ik culturele diversiteit miste binnen de medezeggenschap. Een van mijn favoriete quotes is ‘Be the change you wish to see in the world’ van Mahatma Gandhi. Als je iets veranderd wilt zien, kun je zelf het verschil proberen te maken. Omdat er te weinig rolmodellen zijn van vrouwen met een culturele achtergrond besloot ik voorzitter te worden. Ik vind het een positieve ontwikkeling dat thema’s als diversiteit, inclusiveit en gelijkwaardigheid steeds vaker op de agenda staan. Als iedereen mee kan doen, ontstaat er verbinding, wat niet alleen medewerkers maar de hele organisatie ten goede komt.”
Afspiegeling van de maatschappij
“Meer culturele diversiteit binnen medezeggenschap betekent ook dat er meer rolmodellen bij komen. Het is ontzettend belangrijk dat mensen zich kunnen identificeren met anderen. Dat geeft kracht en zelfvertrouwen om ook hun stem te laten horen. Op die manier wordt medezeggenschap meer een afspiegeling van de maatschappij.”
Samenwerking met CBM
Een andere motivatie om voorzitter te worden is omdat ik me hard wil maken voor een samenwerking met de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) van de Sociaal -Economische Raad (SER), de belangrijkste adviesraad voor regering en het parlement over sociaal-economische vraagstukken. Iets wat ontzettend goed lukt dankzij de betrokkenheid van Marjolein Zomers, beleidsmedewerker Medezeggenschap/ secretaris CBM en Kyra Keybets, senior beleidsmedewerker en waarnemend directeur Bestuurszaken bij de Sociaal-Economische Raad (SER).
Wanneer is de Maand van de Medezeggenschap geslaagd?
“Voor mij kan hij nu al niet meer stuk. Vorig jaar werd de Maand van de Medezeggenschap voor het eerst georganiseerd en vonden alle activiteiten door de coronacrisis digitaal plaats. Nu zijn veel activiteiten ook fysiek te bezoeken. Iedereen van het MZ-netwerk is daar ontzettend blij mee.”
Bekijk hier het programma van de Maand van de Medezeggenschap en meld je aan voor een activiteit.
De Maand van de Medezeggenschap wordt georganiseerd door de Branchevereniging Medezeggenschap (BVMZ), de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz), VASMO, De Beroepsvereniging voor Medezeggenschapsprofessionals (BVMP), Stichting Onderzoek Medezeggenschap (Somz), Stichting Multi Nationale Ondernemingsradenoverleg (MNO), Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) en de SER.