Nieuws

In het buitenland besloten? O ja?

praktrijkmiddag internationalisering
24 april 2019

Onder het motto ’Sorry dat is in het buitenland zo besloten’, kwamen op 26 maart 2019 meer dan veertig OR-leden bij elkaar voor de tweede praktijkmiddag medezeggenschap in Internationale Concerns.

Drie inleiders leverden de aftrap. Zo vertelden leden van de OR van Malvern Panalytical hoe zij een personeelsregeling – opgelegd door het Engelse moederbedrijf- voor de Nederlandse vestiging hebben kunnen aanpassen. Frits van Wieringen, COR-voorzitter van Tata Steel Nederland, legde uit hoe zij onder steeds weer nieuwe concernverhoudingen altijd een aanzienlijke mate van zelfstandigheid voor de Nederlandse vestiging wisten te behouden. Leden van de OR van Siemens Nederland vertelden hoe hij zij erin geslaagd zijn om de voorgenomen sluiting van de vestiging in Hengelo te voorkomen.

Belangrijke noties

Bij verschillende cases kwam duidelijk naar voren hoe belangrijk het is goede formele en informele contacten te leggen. ‘Probeer als OR ook sleutelfiguren in het netwerk op te nemen die hoog in het concern opereren’, zo opperde een van de inleiders. ‘Doe dat bijvoorbeeld via de EOR of leden van de RvC, maar zeker ook via informele lijnen als dat kan.’ Ook succesvol bleek steeds weer een goed gebruik van de WOR-rechten in samenhang met het aantonen van de meerwaarde van de OR, juist ook bij buitenlandse bestuurders. Soms moet de OR ‘hard op inhoud’ zijn of een grote mond hebben, zo bleek. Maar het is net zo belangrijk de relatie goed te houden en te voorkomen dat je elkaar voor verrassingen plaatst.

Aanvullende inzichten

Na de pauze gingen de deelnemers aan vier tafels met de inleiders en elkaar in gesprek om hun ervaringen uit te diepen. Dat leverde nog veel aanvullende inzichten. De uitkomsten van de discussies gaven helder aan dat de OR niet zomaar buitenspel komt te staan als de bestuurder zegt ’Sorry dat is in het buitenland zo besloten’ of ‘Die informatie heb ik ook niet’.

Ter afronding haalde Sjef Stoop (trainer/adviseur SBI Formaat) onderzoeken aan naar de effectiviteit van de medezeggenschap in Nederland. Daaruit komt naar voren dat OR’s in internationale concerns niet minder effectief zijn dan hun collega’s in puur lokale bedrijven. De voorbeelden die we deze middag bespraken, maken duidelijk waarom dat zo is. Je moet misschien schaken op meerdere borden, maar de Nederlandse medezeggenschap kan dat blijkbaar best.

Meer info over Steunpunt Internationalisering

Deel dit bericht