Nieuws

Het strategisch overleg

strategisch overleg artikel 24 ondernemingsraad
12 april 2016

Uit de SBI Formaat MonitOR blijkt dat artikel 24 van de WOR slecht nageleefd wordt. Het artikel-24-overleg moet ten minste twee keer per jaar plaatsvinden.

Helaas gaat dit er dus niet bij elke OR zo aan toe. 37% van de OR-en heeft minder vaak overleg met de bestuurder dan wettelijk is vastgelegd. Bij 17% van de ondernemingsraden wordt er zelfs nooit een artikel-24-overleg gehouden.

Waarom is het artikel-24-overleg toch zo belangrijk?

In het artikel-24-overleg moet minstens twee keer per jaar de algemene gang van zaken op de agenda staan. De belangrijkste zaken met betrekking tot strategisch beleid komen hierbij aan de orde. Vanuit het informatierecht staan er in elk geval financiële en personele onderwerpen op de agenda. Tevens moet in dit overleg worden aangegeven welke advies- en instemmingsplichtige besluiten er in voorbereiding zijn en wanneer de ondernemingsraad door middel van een advies- dan wel instemmingsaanvraag bij deze (voorgenomen) besluiten betrokken wordt. Een belangrijk overleg dus!

Bovendien staat het strategisch overleg tussen bestuur, commissarissen en ondernemingsraad steeds meer in de belangstelling. De verwachtingen van het overleg in deze ‘gouden driehoek’ zijn hoog. Dit wordt vaak gekoppeld aan het idee dat de ondernemingsraad zich minder met operationele zaken moet bezighouden. Het artikel-24-overleg is een prima gelegenheid om zo’n strategisch overleg te voeren.

SBI Formaat is aangesloten bij de door het Nationaal Register en de SER opgerichte Alliantie ‘Medezeggenschap en governance’. Onze missie en visie richt zich op het bevorderen van duurzaamheid van bedrijven en het bevorderen van volwassen arbeidsverhoudingen. Vanuit dat oogpunt schreven wij een reactie op de voorstellen Monitoring Commissie Corporate Governance Code. Naar ons idee zou de invalshoek van de medezeggenschap als belangrijke stakeholder in de nieuwe code breder getrokken moeten worden.

Heeft u vragen over het artikel-24-overleg of over goed en slecht bestuur?  SBI Formaat heeft een Steunpunt Governance ingericht waar u met al uw vragen terecht kunt. U vindt hier ook informatie over governancecodes en u kunt in contact komen met een adviseur die u kan helpen de governance van uw bedrijf of organisatie te beoordelen en met u ideeën te ontwikkelen hoe het beter kan. U kunt contact opnemen met het Steunpunt Governance door een e-mail te sturen naar steunpuntgovernance@sbiformaat.nl of door te bellen naar 0343 – 47 33 67.

 

Deel dit bericht