Nieuws

Het MZLab

medezeggenschap verjonging vernieuwing jongeren SBI Formaat CNV FNV
13 april 2016

Op 16 april vindt de aftrap plaats van MZLab in Alkmaar. MZLab is een initiatief van CNV Jongeren en FNV Jong om verjonging en vernieuwing binnen de medezeggenschap te realiseren. Jongeren willen graag meedenken en meepraten over vernieuwingen binnen de organisaties waarvoor ze werken. Medezeggenschap zou hier een manier voor kunnen zijn, maar is weinig bekend. 50% van de jongeren weet niet eens of er medezeggenschap in hun bedrijf is. In samenwerking met de A&O fondsen STAG en VVT start het MZLAB in de zorg, waar jongeren van verschillende zorginstellingen met sprekers als Mathilde Dekker (FNV) Suzanne Kruizinga (CNV Zorg en Welzijn), Jaap Jongejan (SBI Formaat) en Aukje Nauta (Prof. HRM UvA) in gesprek gaan over verfrissende medezeggenschap.

MZLab is het eerste verjonging- en vernieuwingsprogramma voor de medezeggenschap. Deze eerste editie van het MZLab vindt plaats bij zorgorganisaties: Omring, Magenta, Amstelring, Cordaan en Esdege Reigersdaal. De ondernemingsraden en besturen van deze organisaties willen graag jongeren meer betrekken en medewerkers stimuleren om na te denken over vernieuwende ideeën voor de medezeggenschap.

Voorzitter CNV Jongeren Michiel Hietkamp: ’ Veel jongeren vinden het belangrijk om mee te praten over het reilen en zeilen binnen hun organisatie, maar weten nog niet altijd de weg naar bijvoorbeeld de OR te vinden. Door jongeren meer inspraak binnen bedrijven te geven zullen de organisaties meer toegerust zijn op de 21e eeuw. .’ FNV Jong voorzitter Esther Crabbendam: ‘In het MZlab brengen we (vernieuwende) ondernemingsraden en jongeren samen. Zo kunnen ze van elkaar leren en elkaar versterken ’

Op dit moment zijn ondernemingsraden nog te vaak geen goede afspiegeling van de werkvloer. Van alle jongeren (33%) in de  beroepsbevolking is slechts 20% vertegenwoordigd in een ondernemingsraad. Uit de Nationale Arbeidsomstandigheden Enquête blijkt dat 50% van alle jonge werkenden niet eens weet of hun bedrijf medezeggenschap heeft. Crabbendam: ‘Een ondernemingsraad kan beter inspelen op de problemen op de werkvloer als ook de hele werkvloer, in alle generaties, vertegenwoordigd is,’ Hietkamp: ‘Wij willen dat jongeren zelf een steentje bijdragen aan het beter op de kaart zetten van de OR en de schil er omheen’.

Werkwijze MZLab

Het MZLab kent twee doelen: Enerzijds is het een kweekvijver voor jonge medewerkers voor de ondernemingsraad. Enthousiaste sprekers inspireren jongeren om deel te nemen in de medezeggenschap. De jongeren kunnen aan het einde van het traject lege zetels opvullen of zich voor de verkiezingen beschikbaar stellen. Als er niet meteen ruimte is om te participeren kunnen zij stage lopen bij een zittend OR-lid. Anderzijds wordt er in het Lab(oratiorium) gewerkt aan nieuwe vormen van medezeggenschap. Dat gebeurt door tijdens het traject actief op zoek te gaan naar nieuwe manieren van medezeggenschap. Na de juiste informatie en wildste (gedachte)experimenten geven jongeren advies aan hun eigen organisaties voor een medezeggenschap die aansluit bij de huidige tijd.

Aanstaande zaterdag 16 april vindt de aftrap van het MZLab plaats. Jaap Jongejan, directeur SBI Formaat, tevens dwarsdenker en friskijker, neemt in de ochtend deel aan een discussietafel. Hij zal de jongeren uitdagen medezeggenschap over een andere boeg te gooien en de mogelijkheden voor participatie beter te benutten. Hij presenteert 'gefundenes fressen´: kansen in de zorg die door jongeren relatief eenvoudig benut kunnen worden. Het vuurtje dat zo ontstaat wordt in de middag van zuurstof voorzien door twee workshops onder leiding van Suzanne Kastermans en Karianne Duffhues. In twee rondes geven zij invulling aan workshops over communicatie met de achterban en keuzes maken in de OR.

Deel dit bericht