Nieuws

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag
08 november 2023

De nieuwe editie van De Zonheuvel krant staat in het teken van grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag blijft een actueel en urgent maatschappelijk probleem. We kennen de voorbeelden uit de media, maar het kan op iedere werkvloer voorkomen. Waar de grenzen liggen, dat is een grijs gebied waarover we met elkaar in gesprek moeten. Wat doe je als je getuige bent van grensoverschrijdend gedrag of er zelf mee te maken krijgt? Trek je je mond open? Weet je eigenlijk waar jouw grenzen liggen? Wat voor de één een schouderklop is, is voor de ander intimidatie.

In de krant belichten we deze dilemma’s vanuit verschillende perspectieven.

Grensoverschrijdend gedrag

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, zet in De Zonheuvel de schokkende cijfers van grensoverschrijdend gedrag op een rij. Die cijfers maken duidelijk dat we nog een weg te gaan hebben.

“Grensoverschrijdend gedrag leidt vaak tot verzuim, stress of zelfs definitieve uitval. Mensen kunnen voor hun leven lang getraumatiseerd zijn. Het is dus van belang dat de werkgever zorgt voor een veilige werkplek, zowel fysiek als mentaal. Als organisatie moet je leren hoe je signalen oppakt, en hoe om te gaan met dader en slachtoffer.”

Voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting

De Arbowet geeft aan dat organisaties preventief moeten werken aan het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting. Dit doe je door voorlichting, dialoog en training binnen je organisatie. Verder is het goed (en mogelijk zelfs snel verplicht) om vertrouwenspersonen aan te stellen. Zij kunnen laagdrempelig signalen opvangen en helpen zaken bespreekbaar te maken zodat er een veiligere werkcultuur ontstaat. Mariska Pikaart, Steven van Slageren en Floris Jan Koen gaan hier verder op in.

Veilige werkomgeving

Het creëren van een veilige werkomgeving is van belang. Een omgeving waarin je gerespecteerd wordt en je talenten worden aangesproken. Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij. Daarom werken er op Landgoed Zonheuvel een aantal mensen met voorheen een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wat staat er nog meer in?

Naast bovenstaande artikelen kom je onder andere meer te weten over:

  • Forth Global, zij maken veel hulpprojecten mogelijk. “Ze werken voor Nederlandse organisaties die hun mensen naar gebieden sturen die je onveilige gebieden zou noemen.”
  • De rol van kunst in een veranderende samenleving.
  • The Good Roll; zij maken toiletrollen van Europees gerecycled papier en bamboe.

Lees hier De Zonheuvel

Wil je meer weten over deze thema’s? Lees dan hier De Zonheuvel.

grensoverschrijdend gedrag

 

Deel dit bericht