Nieuws

Gouden driehoek in dialoog door brandbrief Milieudefensie

gouden driehoek
21 februari 2022

Klimaatdialoog met de gouden driehoek 14 februari 2022

Op 13 januari 2022 ontvingen CEO’s van 29 bedrijven een brandbrief van Milieudefensie. Deze bedrijven leveren een aanzienlijke bijdrage aan het klimaatprobleem en kunnen dus ook bijdragen aan de oplossing daarvan.

Deze brief van Milieudefensie heeft de nodige tractie in de goede richting veroorzaakt aldus Paul Geraedts voorzitter van de Nederlandse vereniging voor commissarissen en directeuren (NCD). Het bracht SBI Formaat, NCD en SDG House Campus Landgoed Zonheuvel in elk geval in beweging om op 14 februari 2022 een dialoog te organiseren waar, naast ondernemingsraden, ook toezichthouders en CEO’s aanwezig waren. Samen ook wel de gouden driehoek genoemd. In een online dialoog, gefaciliteerd door dialoogbegeleiders van SBI Formaat, ging de driehoek in gesprek over zorgen en ideeën naar aanleiding van de brief van Milieudefensie.

SDG’s

Een belangrijke conclusie na afloop van de dialoog was wel dat het gesprek over de SDG’s in het algemeen en klimaatplannen in het bijzonder meer en beter gevoerd moet worden. Zowel binnen de bedrijven als tussen de bedrijven als met de samenleving als geheel. Veel bedrijven zijn goed op weg. Maar de snelheid zal omhoog moeten willen we de doelstellingen in 2030 behalen. Uitgangspunt is dat bedrijven zelf bepalen waar de grootste impact op klimaat en SDG’s kan worden behaald. En niet gedwongen worden tot langslepende juridische procedures.

Duurzame bedrijfsvoering

Jaap Jongejan, directeur bestuurder stichting SBI en dagvoorzitter, vatte de middag treffend samen door vast te stellen dat de urgentie tot verandering breed onderkent wordt en de belangen van werkgevers (organisaties) werknemers (organisaties) en ondernemingsraden steeds meer gericht zijn op een duurzame bedrijfsvoering. Duurzaam in de betekenis van lang vol kunnen houden inclusief de werkgelegenheid en duurzaam in de betekenis van goed voor de aarde en haar toekomstige generaties.

SBI Formaat, NCD en SDG House Campus Landgoed Zonheuvel zullen hieraan een bijdrage leveren door het gericht organiseren van Driehoeksdialogen in bedrijven en tussen bedrijven.

Lees hier meer over de klimaatdialoog

 

Deel dit bericht