Evert Verhulp over de Maand van de Medezeggenschap
Prof. mr. Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, heeft onlangs tijdens de Maand van de Medezeggenschap het voorzitterschap van de SER-commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) overgedragen aan Ruben Houweling. De CBM heeft als kerntaak om de medezeggenschap en de kwaliteit daarvan in ondernemingen te bevorderen. In dit interview blikt hij terug.
Hoe was het om 8 jaar lang voorzitter te zijn van de CBM?
“Ontzettend inspirerend. Vanuit mijn achtergrond als hoogleraar arbeidsrecht was ik voorheen vooral met medezeggenschap bezig vanuit de juridische kant. Door het voorzitterschap kwam ik in aanraking met de praktijk en zag ik wat voor een mooie initiatieven ondernemingsraden ondernemen. Ik zit in de jury van de Driehoek 3D Trofee, een prijs die wordt uitgereikt aan organisaties waar medezeggenschap, toezicht en bestuur inhoudelijk goed met elkaar in overleg gaan. 3D staat voor dialoog, duurzaamheid en diversiteit. Als jurylid kom ik ook in aanraking met interessante voorbeelden van medezeggenschap. 23 November is de prijsuitreiking.”
Waarom is medezeggenschap zo belangrijk?
“Werk neemt een groot deel het leven in. Invloed kunnen uitoefenen op dat deel is een grondrecht dat is vormgegeven in de WOR. Medezeggenschap is een basale democratische ordening van de omgeving. Iedereen mag inspraak hebben. Medezeggenschap gaat ook om je betrokken voelen bij de omgeving. Ik vind het een groot goed dat er juridische middelen bestaan waarmee mensen hun omgeving kunnen verbeteren en mooier kunnen maken.”
Welke ontwikkelingen heb je gesignaleerd rondom medezeggenschap?
“Organisaties die zich bezighouden met het bevorderen van medezeggenschap zijn actiever geworden en werken meer met elkaar samen. De Maand van de Medezeggenschap, dat nu voor het tweede jaar wordt georganiseerd, is hier een goed voorbeeld van. Ook nemen ondernemingsraden meer ruimte om zich te informeren rondom bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld door commissies in te stellen. De medewerkers in die commissies zijn soms geen OR-lid, maar denken en doen wel mee. Dit soort initiatieven maken gebruik van de deskundigheid van medewerkers en verbreden tegelijkertijd het draagvlak van de OR.”
Waar ligt nog winst?
“Medewerkers, het bestuur en de ondernemingsraad vormen met elkaar de organisatie. Als je als OR weet wat er speelt bij iedereen kun je de organisatie helpen verbeteren. Maar weten wat er speelt in de samenleving is ook belangrijk. Daar bevinden de klanten en stakeholders zich. Een onderneming kan niet zonder.”
Tot slot: wat wenst u Ruben Houweling bij zijn voorzitterschap?
“Dat hij er net zoveel plezier aan beleeft als ik heb gedaan.”
Nut en noodzaak
Zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de belangrijke rol van de ondernemingsraad en de functie die de OR op strategisch niveau kan vervullen; dat is het doel van de Maand van de Medezeggenschap. Doordat OR-leden weten wat er speelt bij collega’s zijn zij specialist als het gaat om het kennen van de organisatiecultuur. De OR kan daarom goed meepraten en adviseren over complexe vraagstukken zoals vergrijzing, duurzame inzetbaarheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het vergroten van werkgeluk.
Bekijk hier het programma van de Maand van de Medezeggenschap en meld je aan voor een activiteit.
De Maand van de Medezeggenschap wordt georganiseerd door de Branchevereniging Medezeggenschap (BVMZ), de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz), VASMO, De Beroepsvereniging voor Medezeggenschapsprofessionals (BVMP), Stichting Onderzoek Medezeggenschap (Somz), Stichting Multi Nationale Ondernemingsradenoverleg (MNO), Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) en de SER.