Nieuws

Evaluatierapport Europese Ondernemingsraden gepubliceerd

european_union.jpg
23 mei 2018

Vorige week heeft de Europese Commissie zijn lang verwachte evaluatie van de Herschikte EOR Richtlijn gepubliceerd. Hoewel het rapport toegeeft dat er zwakke plekken zijn, met name op het gebied van toegang tot de rechtspraak voor EORs en het ontbreken van dwingende sancties ten aanzien van bedrijven die hun plichten niet naleven, bevat het geen suggesties voor aanpassing van de Richtlijn. In plaats daarvan stelt de Commissie voor om onder andere de volgende maatregelen te nemen:

  • Het opstellen en verspreiden van een praktisch handboek voor leden van Europese ondernemingsraden. De Commissie zal dit ondersteunende document in 2018 ontwikkelen, in samenwerking met de sociale partners en met de steun van deskundigen en EOR-leden.
  • Het financieren van initiatieven die de toepassing van bestaande wettelijke voorschriften ondersteunen, ondernemingen en werknemersvertegenwoordigers bewustmaken van de mogelijke voordelen van Europese ondernemingsraden, en de oprichting en werking van Europese ondernemingsraden verbeteren.
  • Het zorgen voor de volledige omzetting van de belangrijkste bepalingen van de herschikte richtlijn in de lidstaten, met name wat betreft het vaststellen van doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties in het geval van inbreuk op de bepalingen van de richtlijn.

Te verwachten is dat komend jaar vanuit Brussel een aantal activiteiten zullen worden georganiseerd om ook EOR-leden hierbij te betrekken. Via deze website zullen we u op de hoogte blijven houden.

Voor het hele rapport in Nederlands klik hier, of in het Engels klik hier. Er is ook een achterliggend ‘Staff Working Document’, met onder interessante vergelijkingen van de EOR wetten in de verschillende landen. Ook dat is te lezen in het Nederlands of in het Engels.

Deel dit bericht