Nieuws

Eerste Kamer stemt in met wijzigingen Arbowet

wijziging Arbowet
26 januari 2017

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om de Arbowet te wijzigen. De invoering van de vernieuwde Arbowet is twee keer uitgesteld; het wetsvoorstel zal nu definitief in werking treden op 1 juli 2017.

Het wetsvoorstel is gedaan om de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening te vergroten. Ook moeten betrokkenen nauwer samenwerken als het gaat om verzuimpreventie in organisaties. De gewijzigde Arbowet regelt dat de bedrijfsarts hierbij nadrukkelijker een adviserende rol gaat spelen. Het advies van de SER 'Betere zorg voor werkenden' (pdf) over de veranderende arbeidsmarkt en duurzame inzetbaarheid vormt het uitgangspunt voor het wetsvoorstel.

Wijzigingen voor verbetering arbodienstverlening

De gewijzigde Arbowet bevat een aantal wijzigingen die een wettelijk kader bieden voor verbetering van de arbodienstverlening. Daaronder vallen onder meer:

  • versterking van de positie van de preventiemedewerker en samenwerking met de arbodienstverleners;
  • verduidelijking adviserende rol van de bedrijfsarts;
  • minimumeisen voor het basiscontract met de arbodienstverlener;
  • werknemers krijgen vrije toegang tot de bedrijfsarts en recht op een second opinion.

De gewijzigde Arbowet treedt op 1 juli 2017 in werking. Voor lopende contracten met arbodienstverleners zal na het ingaan van de wetswijziging een overgangsperiode gelden.

(Bron: ArboRendement.nl)

Actualiteitencollege Arbowet

Het is belangrijk dat bedrijven op de hoogte zijn van de wijziging zodat het beleid tijdig aangepast en geïmplementeerd kan worden. Daarom organiseren wij op 24 maart een actualiteitencollege. Op deze middag informeren wij u graag tijdens een interactief congres over deze wijzigingen en de gevolgen die deze wijzigingen voor uw beleid met zich meebrengen. Tijdens een gevarieerd en afwisselend programma wordt u op de hoogte gebracht. Dankzij subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunt u deelnemen voor slechts € 75. Lees hier meer over het actualiteitencollege

Implementatietraject

Daarnaast bieden wij een implementatietraject aan (in samenwerking met het ministerie van SZW) waarbij wij u ondersteunen om uw arbobeleid, uw verzuimbeleid en uw contract met de arbodienstverlener aan te passen aan de nieuwe eisen die de Arbowet stelt. Meer informatie over het implementatietraject leest u hier

Deel dit bericht