Nieuws

Duurzame inzetbaarheid: met elkaar stappen in maken

duurzame inzetbaarheid: met elkaar
20 mei 2021

Duurzame inzetbaarheid:
alleen met elkaar kunnen we hier stappen in maken

In de afgelopen jaren is veel gesproken over duurzame inzetbaarheid. De noodzaak wordt door vrijwel alle organisaties onderkend. Nederland is namelijk in een behoorlijk hoog tempo aan het ontgroenen en vergrijzen. De pensioenleeftijd is verhoogd en het tempo van veranderingen gaat omhoog. Duurzame inzetbaarheid staat op de agenda van HR afdelingen, MT overleg en het overleg met de medezeggenschap. Onder invloed van Corona is de Waarom vraag over duurzame inzetbaarheid in vrijwel elke organisatie beantwoord. Veel organisaties denken nu na over de Hoe vraag. HR, ondernemingsraad OR en preventiemedewerker kunnen hierbij een belangrijke rol spelen en elkaar versterken.
Het ministerie van SZW heeft enkele jaren gelden een landelijke campagne ‘Op weg naar Duurzame Inzetbaarheid’ gevoerd om beleid op branche- en organisatieniveau te stimuleren.

Op landelijk niveau is onderzoek gedaan en zijn modellen en instrumenten ontwikkeld die helpen om op organisatieniveau een beleid duurzame inzetbaarheid te ontwikkelen. Vrijwel elk model bestaat uit Arbo- en HR elementen. Ook de Sociaal Economische Raad (SER) heeft in 2009 een model ontwikkeld. Dit model onderscheidt drie factoren die de inzetbaarheid van medewerkers bewaken en bevorderen, namelijk: vitaliteit, werkvermogen en employability. Deze drie factoren hangen onderling met elkaar samen.

  • Vitaliteit: goed gemotiveerd en energiek om met plezier aan het werk te kunnen zijn en te blijven.
  • Werkvermogen: de mate waarin je lichamelijk en geestelijk in staat bent om je (huidige) werk te kunnen doen, nu en in de nabije toekomst.
  • Employability: het vermogen om nu en in de toekomst productief en belonend werk te hebben en behouden.

De OR heeft tal van mogelijkheden om betrokken te zijn bij (de ontwikkeling van) duurzame inzetbaarheid.

In bijgaand artikel gaan we in op de ontwikkeling van beleid duurzame inzetbaarheid voor de ondernemingsraad en preventiemedewerker, tegen de achtergrond van het model van de SER.

 

 

Deel dit bericht