Nieuws

Duurzaamheidsverslaglegging: OR en duurzaamheid

Duurzaamheidsverslaglegging
24 oktober 2023

Verplichte duurzaamheidsverslaglegging voor bedrijven vanuit de CSRD/ESRS!

De Europese richtlijn CSRD is 5 januari 2023 ingegaan en de Europese Commissie heeft 31 juli 2023 de uitwerking van de richtlijn, de ESRS, aangenomen. Veel bedrijven zijn of worden verplicht een duurzaamheidsverslaglegging te doen op drie hoofdonderwerpen: de ESG (Environment, Social en Governance), ofwel: milieu, sociaal en bestuur en toezicht.

Bedrijven moeten verantwoording afleggen over hun ESG-duurzaamheidsbeleid. En heeft hun verslaglegging hierover de goedkeuring nodig van een accountant. De richtlijn wordt binnen nu en medio 2024 ook naar nationale wetgeving overgezet, maar sommige bedrijven zullen vanaf 2024 al aan deze rapportageverplichting moeten voldoen. Elke OR die duurzaamheid op de agenda heeft staan, ook als je bedrijf niet onder de rapportageverplichting valt, kan uit de CSRD/ESRS nuttige informatie halen.

Een uitgebreidere toelichting en een OR-checklist vind je op deze speciale CRSD-pagina in onze Kennisbank.

SDG’s en medezeggenschap
Heeft jullie OR (nog) meer ambitie op het gebied van ESG? Kijk dan voor meer informatie op de pagina Sustainable Development Goals (SDG’s) en Medezeggenschap op onze website. De SDG’s zijn 17 wereldwijde doelen met als doel het streven naar een betere en duurzame toekomst voor iedereen in 2030.

Deel dit bericht