Nieuws

Didi Bos over de speurtocht ‘De OR op verbindingspad’

Speurtocht
07 november 2022

November is de Maand van de Medezeggenschap. Om aandacht te vragen voor de belangrijke functie van medezeggenschap wordt bijna iedere dag een gratis activiteit aangeboden door het MZ-netwerk. Als marktleider doet SBI Formaat uiteraard graag mee. Trainer en adviseur Didi Bos vertelt over de speurtocht ‘De OR op verbindingspad’ die ze 24 november begeleidt in de bossen rondom het trainingscentrum.

Hoe ziet de speurtocht er uit?

“SBI Formaat ligt in de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Op donderdag 24 november gaan we van 14.00 tot 17.00 uur met een groep OR-leden uit verschillende organisaties de natuur in om activiteiten en opdrachten te doen. Met elkaar gaan we in gesprek over strategische en duurzame thema’s. Wat gaat er goed binnen de OR? Waar liggen de kansen? En hoe kan het contact verbeterd worden met het bestuur en met de collega’s, de achterban? Doordat de groep zo divers is, leren we van elkaar. Dat de bijeenkomst in het bos plaatsvindt, vind ik een mooie metafoor: als OR mag je buiten de gebaande paden treden. Medezeggenschap is zoveel meer dan de WOR.”

Voor wie is de speurtocht?

“Voor iedereen die op zoek is naar nieuwe manieren van medezeggenschap en die het interessant vindt om daarover met andere OR-leden van gedachten te wisselen. Door activiteiten en opdrachten met elkaar te doen, verdiep je je op een speelse manier in het OR-werk en in het belang van contact maken. Ik ben ervan overtuigd dat plezier hebben met elkaar het onderlinge contact verbetert. Goed contact kunnen maken met anderen is voor een OR-lid essentieel. Als OR-lid moet je met de bestuurder en je collega’s in gesprek blijven om te weten wat er speelt binnen de organisatie. En bij gevoelige onderwerpen moet je elkaar kunnen opzoeken. Contact maken gaat écht beter als je weet wie de mens achter de medewerker is.”

Je hebt het over spelen, maar dat doen volwassen toch niet?

“Zeker wel, alleen noemen we het niet meer zo. Wanneer je speelt, leer je zonder dat je het door hebt. Je vindt hetgeen wat je doet zo leuk dat je ongemerkt je grenzen verlegt en nieuwe situaties aandurft. Als je speelt, ben je creatief en durf je jezelf te zijn. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook van volwassenen om nieuwe vaardigheden aan te leren. Ik hoop dat mensen na de speurtocht geïnspireerd zijn om binnen hun organisatie ook creatieve vormen in te zetten om met de OR aan de slag te gaan. Veel draait tegenwoordig om efficiency en het behalen van targets, maar samen plezier hebben, is ook belangrijk. Door samen een inspirerende activiteit te ondernemen, kom je echt met elkaar in contact. Die verbinding maakt dat je elkaar sneller opzoekt en makkelijker van elkaar kan leren, wat een positief effect zal hebben op de OR.

Hoe was het om deze activiteit te ontwikkelen?

“Fantastisch. Het ontwerpen van deze speurtocht is voor mij spelen. Mijn creativiteit inzetten om mensen met elkaar in contact te laten komen, dat is wat ik het allerliefste doe.”

Ook meedoen aan de speurtocht ‘De OR op verbindingspad?’ Meld je dan hier aan.

Nut en noodzaak

Zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de belangrijke rol van de ondernemingsraad en de functie die de OR op strategisch niveau kan vervullen; dat is het doel van de Maand van de Medezeggenschap. Doordat OR-leden weten wat er speelt bij collega’s zijn zij specialist als het gaat om het kennen van de organisatiecultuur. De OR kan daarom goed meepraten en adviseren over complexe vraagstukken zoals vergrijzing, duurzame inzetbaarheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het vergroten van werkgeluk.

De Maand van de Medezeggenschap wordt georganiseerd door de Branchevereniging Medezeggenschap (BVMZ), de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz), VASMO, De Beroepsvereniging voor Medezeggenschapsprofessionals (BVMP), Stichting Onderzoek Medezeggenschap (Somz), Stichting Multi Nationale Ondernemingsradenoverleg (MNO), Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) en de SER.

Deel dit bericht