Nieuws

22 mei Dialoogplein – Dialoog in het publieke domein

politiek medezeggenschap dialoog
10 april 2019

Kunnen we in deze tijd, in organisaties nog wel genoeg verbinding ontwikkelen? Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vindt zeker zestig procent van de Nederlanders dat het de verkeerde kant opgaat. Wij moeten er nu echt samen wat aan doen. En dat kan.

Een groeiend percentage, 50 tot 80% van alle Nederlanders, ervaart toename in tegenstellingen en conflicten. Tussen arm en rijk, praktisch en theoretisch opgeleiden, westers en niet westers, tussen mensen met verschillende politieke opvattingen. 40% beleeft dit ook voor wat betreft jong en oud en werkgevers en werknemers. Het SCP onderzoekt en rapporteert ieder kwartaal de trend. En ziet nu een opmerkelijke toename in zorgen over de manier van samenleven, immigratie en integratie.Toch willen we gedragen arbeidsverhoudingen in organisaties.

Wat kan je eraan doen?

De trend keren betekent leren samen in gesprek te gaan, ook in situaties waarin meningen al stevig hebben post gevat. De hoop dat we dit kunnen zit in het slot van een artikel over dit onderzoek in de Trouw van 29 maart j.l. Maatschappelijke tegenstellingen zijn in werkelijkheid minder scherp dan ze lijken. Door de aandacht voor de uitersten denken veel gematigden dat ze moederziel alleen in het midden staan. Maar in werkelijkheid is het daar behoorlijk druk. Hoe breng je nu het midden en de uitersten met elkaar in gesprek. Een gesprek dat leidt tot collectieve wijsheid in plaats van meer tegenstellingen en conflicten. Als bestuurder en OR-lid helpen de inzichten van Marli Huijer en Frank Speel. Of je nu in organisaties met elkaar in gesprek gaat of met de omgeving.

Marli Huijer, hoogleraar publieksfilosofie, heeft daar in haar periode als filosoof des vaderlands ervaring mee opgedaan. Ze weet ook alles over de werking en ontbreken van discipline, in dit geval gespreksdiscipline. Als programmamanager ‘Democratie in actie’ van het VNG ontwikkelde ook Frank Speel hier inzichten over.

Beiden komen op woensdag 22 mei naar Dialoogplein Nederland tijdens de ‘Dialoog in het publieke domein’. Rode draad: Hoe komen we in onze samenleving in gesprek wanneer meningen sterk verschillen?

Een dialoog waar we je graag bij hebben!

Kijk hier voor het programma en aanmelden >

Dialoogplein Nederland is een initiatief van SBI Formaat samen met partners van Campus Landgoed Zonheuvel.

Deel dit bericht