Nieuws

De RI&E en plan van aanpak anno 2022

RI&E voorkomt beroepsziekten
31 oktober 2022

Volgens de Arbowet mag iedereen een risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) uitvoeren. Dat kan ook een niet gecertificeerde deskundige zijn. In dat geval moeten de RI&E en het plan van aanpak getoetst worden door een gecertificeerde deskundige. Dit ongeacht de risico’s in de RI&E en/of de deskundigheid van de kerndeskundige. En daar wringt te schoen.

De kerndeskundige

Elke deskundige heeft kennis van een specifiek Arbogebied. In de praktijk betekent dit dat een risico-inventarisatie & evaluatie kan worden getoetst door een kerndeskundige op een ander vakgebied dan zijn/haar kennis en ervaring. Dat komt de kwaliteit van een RI&E niet ten goede.

Wetswijziging toetsing en toetser RI&E

Per 1 juli 2022 is een nieuw certificatieschema arbokerndeskundigen in werking getreden. Deze wijziging betreft de toetsing en de toetser van de RI&E en het plan van aanpak. Het doel van de wetswijziging is het verhogen van de kwaliteit van de beoordelaar en van de risico-inventarisatie & evaluatie en het plan van aanpak.

Systeemtoets versus scopetoets

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de systeemtoets en de scopetoets.
Bij een systeemtoets wordt over het gehele terrein beoordeeld of alles dat wettelijk verplicht is, ook daadwerkelijk is opgenomen in de risico-inventarisatie & evaluatie.
De scopetoets beoordeelt of de risico’s goed zijn geïnventariseerd, de blootstelling op de juiste manier is vastgesteld en de risico beperkende maatregelen voldoende zijn genomen.

Inhoudelijke wijzigingen RI&E en plan van aanpak anno 2022

Een volledige risico-inventarisatie & evaluatie moet voortaan ook de achterliggende grondoorzaken van de risico’s beschrijven. De RI&E moet veel meer inzicht verschaffen in de oorzaken van de risico’s.

In het plan van aanpak moet staan hoe een maatregel wordt geïmplementeerd, welke effectiviteit van een maatregel wordt verwacht en welke consequenties een maatregel kan hebben.

Wat is de rol van de OR?

Om een goed beeld te krijgen van alle risico’s in de organisatie, is het van belang dat de inzichten van zowel werknemers, (externe) adviseurs, de preventiemedewerker en de bedrijfsarts worden meegenomen. De OR kan meebeslissen op welke manier deze partijen worden betrokken bij de inventarisatie van de risico’s. De OR heeft instemmingsrecht op de wijze waarop de RI&E wordt uitgevoerd.

Wil jij meer weten over deze wetswijziging m.b.t de RI&E?

In het AS-magazine kun jij dit artikel lezen. Het AS-magazine is een magazine voor de ambtelijke secretaris.

Lees hier het artikel:

 

Deel dit bericht